LEGO telah dicipta oleh Ole Kirk Christiansen, pembuat mainan dari Denmark yang memulakan kerjayanya pada tahun 1932. beliau akhirnya menamakan syarikatnya LEGO berdasarkan frasa leg godt, yang diterjemahkan kepada "bermain dengan baik."

Bertahun-tahun kemudian, jenama LEGO menghasilkan bata mainan plastik yang boleh disusun untuk menghasilkan pelbagai bentuk LEGO moden yang kita kenali hari ini. Sejak itu, permainan LEGO menjadi permainan popular dalam kalangan kanak-kanak dan cepat merebak ke seluruh dunia.

BESARKAN TEKS     A-  A+

LEGO terus menambah baik permainan mereka dengan turut menghasilkan patung karakter figura mini, kereta, dan banyak aksesori lain. Menariknya, sesetengah patung karakter figura mini LEGO boleh menjadi sangat mahal kerana sukar ditemui dan dikeluarkan dalam edisi khas sahaja.

Kali ini, pihak Iluminasi ingin kongsikan 7 patung mini karakter figura LEGO paling maha di dunia. Jangan terkejut, figura mini ini boleh terjual sehinggan puluhan ribu dollar kerana keunikan tertentu yang ada padanya.

7. NASA Alien Life on Mars - $8,000

nasa alien life on mars

LEGO telah melakukan kerjasama dengan pelbagai pihak tetapi adakah anda tahu ia juga bekerjasama dengan NASA? Betul, jenama mainan ini bekerjasama dengan organisasi penerokaan angkasa lepas terkemuka dunia NASA untuk membuat siri Life on Mars.

Barisan patung figura mini edisi terhad termasuk makhluk asing yang unik ini "dari Marikh." Patung mini ini kemudian dilancarkan ke angkasa lepas dan terbang mengelilingi dunia di dalam Stesen Angkasa Antarabangsa! Hari ini, contoh asli patung mini yang jarang ditemui ini bernilai ribuan. Satu daripadanya berharga $8,000 di eBay. 

6. Superman (Comic-Con) - $8,200

superman from comic con

Berada di nombor enam dalam senarai ini adalah patung mini Superman edisi terhad dari New York Comic-Con 2011. Patung mini ini dijual dalam kotak dengan corak seperti akhbar dan bernilai kira-kira $8,200 hari ini!

Patung mini ini diberikan kepada orang ramai yang menghadiri konvensyen komik New York pada tahun 2011. Pelawat boleh menyertai cabutan bertuah setiap hari dan hanya beberapa peminat bertuah yang berpeluang memenangi patung mini ini.

5. C-3PO (Emas 14K) - $26,125

c 3po

Harganya yang mahal ini mendapat nilainya daripada reka bentuk emas aslinya, tetapi populariti Star Wars turut menaikkan harganya. Hari ini, C-3PO emas LEGO ini bernilai kira-kira $26,125, jumlah yang cukup besar mengambil kira saiznya yang kecil itu. Patung ini dijual sebagai salah satu bahan promosi filem Star Wars.

Seperti patung mini mahal yang lain, C-3PO ini adalah reka bentuk pengeluaran edisi terhad. Tidak jelas berapa banyak yang dijual di pasaran, tetapi boleh dikatakan bahawa anda akan menghadapi kesukaran untuk mencari patung mini LEGO ini!

4. C-3PO (Perak - 2007) - $34,485

c 3po

Satu lagi patung mni LEGO untuk peminat Star Wars! Kali ini ia adalah C-3PO dipebuat dari perak padu dari 2007. Patung  mini yang jarang ditemui dan mahal ini hanya dihasilkan sekali sebagai hadiah di Celebration IV, konvensyen peminat Star Wars yang meraikan ulang tahun ke-30 siri ini.

Bernilai lebih daripada $34,000, C-3PO yang diperbuat dari perak padu ini ialah patung mini LEGO keempat termahal di seluruh pasaran.

3. Set Mini Boba Fett Edisi Terhad -  $36,575

set mini boba fett

Set patung mini yang sangat jarang ditemui ini termasuk tiga Boba Fetts: satu putih, satu diperbuat daripada emas padu dan satu diperbuat daripada perak asli. Bahan yang mahal sahaja sudah cukup untuk menjadikan patung mini ini mahal, tetapi ia juga edisi terhad.

Daripada jenis perak dan emas, hanya dua Boba Fett telah dibuat. Edisi putih patung mini ini pula dianggap kurang unik kerana sebanyak 10,000 unit telah dihasilkan. Keseluruhan set ini dijual pada harga melebihi $36,000 meletakkannya di tangga ke 3 dalam senarai ini.

2. R2-D2 (Emas Putih) - $39,188

r2 d2

Menduduki nombor dua ialah LEGO R2-D2 yang jarang ditemui diperbuat daripada emas putih padu. Patung mini yang sangat mahal ini didatangkan dengan kad VIP hitam yang memberikan pemiliknya akses kepada faedah istimewa Star Wars seperti diskaun untuk pembelian dan mata VIP tambahan.

Hari ini, patung mini R2-D2 emas putih padu yang jarang ditemui ini bernilai hampir $40,000! Patungf mini ini disertakan dengan sijil keaslian supaya pembeli tahu mereka memiliki set LEGO yang benar-benar asli.

1. Prop rasmi Filem Ninjago - $104,500

prop rasmi filem ninjago

Prop rasmi filem Ninjago rasmi bernama Wu yang diperbuat kayu ialah patung mini LEGO paling mahal di dunia. Prop buatan tangan ini digunakan dalam filem itu dan dipegang oleh Jackie Chan. Laporan mengatakan hanya empat contoh pernah dibuat, menjadikan ini salah satu patung mini paling jarang ditemui di muka Bumi ini.

Hari ini, patung mini ini bernilai lebih daripada $100,000. Seperti kebanyakan alat prop filem yang jarang ditemui dan tidak lagi dikeluarkan, harga itu mungkin akan meningkat lebih tinggi dari masa ke masa. Tidak jelas di mana keempat-empat patung kecil yang jarang ditemui ini berada, tetapi satu mungkin dimiliki oleh Simon Lucas, Pengarah Kreatif Kanan di LEGO.

Kredit:

  1. Nerdable
  2. Ranker
  3. Guinness World RecordsHakcipta iluminasi.com (2017)