Tidak kira sehebat manapun perancangan manusia, tiada siapa yang boleh menandingi kekuasaan Tuhan. Begitulah juga nasib beberapa tapak warisan dunia yang musnah dan rosak teruk akibat daripada bencana alam.

Ada antara tapak sejarah yang hanya mengalami kerosakan dan boleh diperbaiki dan dibaik pulih. Malangnya, ada yang musnah sama sekali dan hanya boleh dikenang dalam lipatan sejarah manusia.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kali ini, pihak Iluminasi ingin kongsikan beberapa tapak sejarah penting yang telah musnah akibat bencana alam antaranya gempa bumi, banjir besar, puting beliuang dan sebagainya.

1. Rumah Api Alexandria

rumah api alexandria

Salah satu daripada tujuh keajaiban dunia purba, Rumah Api Alexandria, telah rosak akibat gempa bumi pada abad ke-10 dan ke-14. Akhirnya, ia telah dirobohkan pada tahun 1480 dan Kubu Qaitbay telah dibina sebagai gantinya. Beberapa batu dari binaan rumah api digunakan untuk membuat Citadel, tetapi sisa bangunan itu terletak di bawah air.

Rumah Api Alexandria, juga dikenali sebagai "Pharos Alexandria," adalah rumah api paling terkenal pada zamannya. Pada tahun 1944, ahli arkeologi Jean-Yves Empereur menemui sisa rumah api ini di perairan Pharos. Selepas penyelidikan, disimpulkan bahawa bahagian itu jatuh ke dalam air kerana dilanda tiga gempa bumi antara 956 dan 1323 CE.

2. Gereja Loon

gereja loon

Gereja Loon di Bohol, Filipina ialah sebuah Gereja Roman Katolik yang dibina pada tahun 1753. Ia telah diisytiharkan sebagai Mercu Tanda Bersejarah Negara dan Khazanah Budaya Negara oleh pihak berkuasa Filipina. Malangnya, pada 15 Oktober 2013, keseluruhan bangunan gereja telah musnah akibat gempa bumi berukuran skala 7.2 magnitud.

Pembinaan batu batu Gereja Loon bermula pada tahun 1855 dan berlangsung selama hampir 10 tahun. Ia adalah gereja yang paling agung, tertua dan terbesar di bandar Loon yang dibina semasa zaman penjajahan Sepanyol Augustinian Recollect.

3. Old Blenheim Bridge

old blenheim bridge

Di New York City, sebuah jambatan kayu yang dipanggil "Old Blenheim Bridge" mempunyai jarak 210 kaki. Ia telah dirasmikan pada tahun 1855 dan merupakan yang tertua seumpamanya di AS. Banjir yang disebabkan oleh Ribut Tropika Irene pada 2011 memusnahkan jambatan itu sepenuhnya.

Jambatan ini telah dibina oleh Nicholas Montgomery Powers pada tahun 1855.

Jambatan ini mengalami kerosakan buat kali pertama pada tahun 1869. Jambatan lama itu terbiar dan jambatan keluli dan konkrit baru dibina pada tahun 1932. Pada 28 Ogos 2011, banjir melanda jambatan dan menghanyutkannya sehingga tiada kepingan ditinggalkan di tempat asal jambatan.

4. Gerbang Azure

gerbang azure

Terdapat gerbang semula jadi setinggi 28 meter yang dikenali sebagai Gerbang Azure di pulau Goza di luar pantai Malta. Ia adalah salah satu tarikan pelancong utama di pulau itu dan ia juga muncul dalam pelbagai filem dan media antarabangsa. Pulau ini mengalami cuaca ribut pada 8 Mac 2017, dan ia meruntuhkan beberapa ciri semula jadi di pulau itu bersama-sama dengan Gerbang Azure.

Ia dianggarkan telah tercipta pada abad ke-19 apabila sebuah gua laut musnah akibat hakisan. Satu kajian pada 2013 mendedahkan bahawa walaupun gerbang batu kapur terdedah kepada hakisan yang tidak dapat dielakkan, ia akan mengambil masa yang lama sebelum ia runtuh. Sebelum runtuh pada 2017, papan tanda yang melarang pengunjung berjalan di mercu tanda itu diletakkan namun amaran tersebut sering tidak dihiraukan.

5. Jambatan Zhenhai

zhenhai bridge

Di Sungai Heng di Daerah Tunxi, Anhui, China, terdapat sebuah jambatan gerbang batu bernama Jambatan Zhenhai. Ia merangkumi sejarah keseluruhan lebih daripada 400 tahun. Sumber mengatakan ia mula dibina sebelum 1490. Kemudian ia dibina semula pada tahun 1699 semasa pemerintahan Dinasti Qing.

Akhirnya, struktur ini musnah pada 7 Julai 2020 semasa banjir di China pada tahun 2020. Jambatan dipercayai telah dibina pada tahun ke-15 Zaman Jiajing dalam Dinasti Ming pada tahun 1536. Walau bagaimanapun, sejarah Daerah Xiuning dan sumber lain menunjukkan bahawa jambatan ini lebih tua daripada tahun 1490.

6. Kota Bam

kota bam

Arg e Bam atau "Kubu Kota Bam," ialah kubu yang besar di Iran masa kini. Walaupun tarikh yang tepat tidak diketahui, ia dianggarkan berusia lebih daripada 2,000 tahun. Memandangkan ia terletak di atas bukit, kebanyakan istana ini musnah semasa gempa bumi pada tahun 2003.

Citadel dan kawasan berdekatannya juga diiktiraf sebagai salah satu Tapak Warisan Dunia UNESCO. Pada hari 26 Disember 2003 bersama-sama dengan seluruh Bandar Bam, Citadel hampir musnah akibat gempa bumi. Beberapa hari selepas itu, Presiden Iran, Mohammad Khatami, mengumumkan pembinaan semula Citadel ini.

7. Port Royal di Jamaica

port royal jamaica

Di muara Pelabuhan Kingston, Jamaica, Port Royal adalah sebuah kampung yang diasaskan oleh orang Sepanyol pada tahun 1494. Ia menjadi pelabuhan terbesar di Caribbean, berfungsi sebagai pusat membeli-belah dan perdagangan pada abad ke-17. Pekan ini telah musnah akibat gempa bumi yang disertai dengan tsunami pada bulan Jun 1692.

Bandar ini dilanda gempa bumi berukuran 7.2 pada skala Richter pada 7 Jun 1962. Kebanyakan bangunan tinggi di bandar ini dibina di atas pasir, dan akibat bencana ini bangunan bersama jalan raya dan orang ramai disedut ke dalam tanah. Kira-kira 33 ekar tanah hilang di bawah air termasuk empat kubu dan 2,000 orang.

Kredit:

  1. NPS
  2. BBC News
  3. Wikipedia
  4. UNESCO
  5. Atlas Obscura
  6. FTHakcipta iluminasi.com (2017)