Arkib adalah kemudahan yang mengumpulkan dan menyimpan maklumat atau pengetahuan dalam pelbagai format termasuk jurnal, buku, video, manuskrip, majalah dan surat khabar, rakaman muzik, suara, skrip antik atau permainan, peta, setem, paten, pangkalan data, cetakan, gambar dan banyak lagi.

Simpanan-simpanan di arkib sangat penting untuk sejarah dunia dan bakal menjadi rujukan untuk generasi masa hadapan. Majlis Antarabangsa Arkib (International Council on Archives) mempunyai 1,400 anggota dari 199 negara yang berbeza.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kali ini, pihak Iluminasi ingin kongsikan pula antara 7 arkib paling penting dan bernilai yang terdapat di dunia. Diharapkan arkib-arkib ini terus terpelihara dan dapat terus mengumpulkan barangan-barangan yang mungkin berguna pada generasi akan datang. 

1. Arkib UNESCO

Perkhidmatan Arkib UNESCO ditubuhkan pada tahun 1947 dan kini mempunyai lebih dari 10,000 meter rak yang padat untuk dokumen dan laporan bertulis, rakaman suara, gambar, dan ratusan ribu mikrofik. Arkib UNESCO ditubuhkan sebagai sebahagian daripada Institut Kerjasama Intelektual Antarabangsa (IICI) yang wujud sebelum penubuhan UNESCO.

Arkib UNESCO adalah sumber maklumat yang tidak ternilai mengenai kerjasama global oleh tokoh-tokoh yang sangat berpengaruh selama dua perang dunia, seperti Masaharu Anesaki, Albert Einstein, Thomas Mann, Gabriela Mistral, Rabindranath Tagore, Marie Curie dan Taha Hussein.

2. Arkib WHO

arkib who

Organisasi Kesihatan Sedunia ditubuhkan pada tahun 1948 dan bekerjasama dengan 194 negara anggota, enam wilayah dan lebih dari 150 pejabat untuk mempromosikan kesihatan, menjaga keselamatan dunia, dan melayani orang-orang yang rentan. Arkib WHO meningkatkan akses kepada maklumat kesihatan dan bukti saintifik, terutama di negara membangun.

Arkib ini dibahagikan kepada dua unit: rekod (yang separa aktif) dan arkib. Misi mereka adalah untuk mengurus dan memelihara rekod dan arkib sejarah dan separuh aktif WHO yang merangkumi catatan yang tidak ternilai mengenai pencegahan penyakit tidak berjangkit, ketahanan antimikroba dan banyak lagi.

3. The Cinémathèque Française (Arkib Filem)

cin math que fran aise

Cinémathèque Française adalah salah satu arkib objek dan dokumen yang berkaitan dengan filem di seluruh dunia. Penjaganya, Henri Langlois, sebenarnya mula mengumpulkan filem pada awal abad ke-20. Menjelang permulaan Perang Dunia Kedua, beliau telah mempunyai salah satu koleksi filem paling hebat di Eropah.

Selama bertahun-tahun, ia berubah menjadi salah satu arkib terbesar yang dikhaskan untuk melindungi dan menampilkan filem dari pelbagai negara dan era. Langlois menerima Anugerah Kehormatan di Anugerah Akademi 1974 atas usaha gigihnya dalam melindungi dan memelihara sejarah filem sehingga membuatkan beliau dikenang sebagai "penyelamat filem".

4. ARChive of Contemporary Music

archive of contemporary music

Sejak tahun 1985, ARChive of Contemporary Music (ARC) telah wujud sebagai arkib, pusat penyelidikan, dan perpustakaan muzik di New York City. Lebih daripada tiga juta rakaman suara ditempatkan di ARC dan ini bersamaan lebih daripada 90 juta lagu.

ARC menyimpan lebih banyak rakaman daripada perpustakaan awam, universiti atau swasta lain di Amerika Syarikat. Mereka menyimpan rekod setiap versi setiap rakaman dalam semua format yang diketahui dan mereka telah mengkatalogkan secara elektronik lebih dari 400,000 rakaman suara dan mendigitalkan 200,000 daripadanya. 

5. Pusat Arkib dan Penyelidikan Arkeologi London

Baru-baru ini mendapat pengiktirafan rasmi sebagai arkib arkeologi terbesar di dunia oleh Guinness World Records, harta arkib dan Pusat Penyelidikan Arkeologi London (atau LAARC) ini merangkumi lebih daripada lima juta artifak kuno dan catatan lain dari hampir 9,000 penggalian yang berlaku selama berabad-abad sebelumnya di kawasan London.

Walaupun LAARC cukup mengagumkan, ia bukan hanya menjadi kemudahan penyimpanan yang besar tetapi juga menjadi salah satu pusat penyelidikan arkeologi yang paling penting di dunia di mana pelatih, pelajar dan bahkan sukarelawan biasa dapat membantu memproses artifak dan pelawat dapat melihat peninggalan tersebut.

6. Arkib Muzium Seni Metropolitan

arkib muzium seni metropolitan

Koleksi lebih dari lima ribu tahun karya seni dan sejarahnya, dari peradaban pertama dunia kuno hingga karya seni kontemporari dipamerkan disini. Koleksi tetapnya merangkumi karya seni dari Mesir Kuno dan zaman kuno klask hingga lukisan, patung dan banyak lagi.

Arkib Muzium Seni Metropolitan yang sangat luar biasa ini menyimpan koleksi seni Asia kuno, Bizantium, Afrika, Islam kuno dan banyak lagi. Arkib ini tidak mudah diakses oleh orang ramai dan hanya boleh dikunjungi oleh pekerja Muzium dan juga sarjana penyelidikan yang mempunyai kelulusan ijazah atau lebih tinggi.

7. Arkib Uthmaniyyah

Arkib Uthmaniyyah adalah koleksi besar catatan kuno dan sejarah yang berkaitan dengan Kerajaan Uthmaniyyah dan beberapa negara yang merangkumi 11 di Balkan dan EU, tiga di Kaukasus, 19 di Timur Tengah, Cyprus, Republik Turki, dan dua di Asia Tengah, yang semuanya tanah dan penempatannya pernah menjadi sebahagian dari Kerajaan yang megah ini.

Koleksi utama serta Arkib Negara pusat terletak di Istanbul di Arkib Uthmaniyyah milik Perdana Menteri. Arkib Uthmaniyyah merangkumi catatan bukan sahaja mengenai empayar dan negara Uthmaniyyah tetapi juga mengenai setiap negeri atau negara yang memiliki bahagian dari artifak bersejarah ini.

Kredit:

  1. Turkish Culture
  2. UNESCO
  3. WHO
  4. NPRHakcipta iluminasi.com (2017)