Ikan adalah hidupan laut yang paling unik, dan kini masih terdapat kira-kira 28,000 spesis ikan yang masih wujud di atas muka bumi. Seperti hidupan laut yang lain, ikan juga mempunyai rupa bentuk dan warna yang bermacam-macam.

Di antara spesis-spesis ini, beberapa spesis daripadanya mempunyai nilai dan harga yang sangat tinggi disebabkan sebab-sebab tertentu. iluminasi.com ingin berkongsi dengan anda 6 spesis ikan tropika yang paling mahal di dunia.

BESARKAN TEKS     A-  A+

6. Arowana Nami Hijau

arowana nami hijau ikan tropika paling mahal di dunia 2

Mungkin ramai yang mengetahui akan spesis ikan ini, iaitu Arowana. Dan ikan Arowana Nami Hijau ini, adalah antara yang termahal di dunia dengan harga RM19,300. Namun, arowana ini agak lain seperti yang anda tahu, kerana spesis Arowana Nami Hijau adalah sangat jarang ditemui disebabkan warna yang istimewa.

Spesis Arowana ini biasanya ditemui di utara Malaysia iaitu di Tasik Pedu. Ikan arowana biasanya dijual sebagai haiwan peliharaan namun ia hanyalah arowana berwarna perak dan kerap ditemui.

ikan arowana hijau nami

Spesis arowana ini sangat sukar ditemui dijual sebagai haiwan peliharaan kerana hanya ditangkap oleh nelayan dan tak mampu untuk mengekalkan aktiviti tersebut. Jadi, ia menyebabkan ia semakin sukar ditemui.

Ia mempunyai warna jingga dan hijau yang sangat terang, sirip jingga pudar dan setompok sisik jingga kekuningan. Jadi jika anda pernah melihat, atau mempunyai ikan ini, anda sangat beruntung.

5. Kerapu Neptune

kerapu neptune ikan tropika paling mahal di dunia

Disebabkan ikan ini cantik dan sangat eksotik, ia membuatkan harganya mencecah setinggi RM23,000 seekor. Ia mempunyai warna kuning terang di bahagian kepala dengan jalur jingga dan putih pada bahagian badan.

Seperti ikan lain, ikan Kerapu Neptune tersangat jarang ditemui. Ia biasanya dijumpai di dalam air berkedalaman 80 meter, malah pernah ditemui pada 243 meter di bawah air. 

kerapu neptune ikan tropika paling mahal di dunia 3

Hanya sedikit sahaja jumlah yang berjaya ditangkap oleh manusia, yang paling besar pernah ditemui adalah sebesar 43 sentimeter. Namun begitu, di Jepun anda boleh menjumpai ikan ini dijual di tepi jalan dengan harga serendah RM200 sebagai makanan.

Agak pelik kerana ia biasa dijual sebagai makanan, dan bukan sebagai haiwan peliharaan. 

4. Bladefin Basslet

bladefin basslet ikan tropika paling mahal di dunia 649

Ikan Bladefin Basselt bersaiz agak kecil walaupun ia membesar sepenuhnya. Ikan ini biasanya ditemui di Pulau Caribbeans dan merupakan ikan tropika eksotik. Ia mampu dijual dengan harga yang sangat tinggi, setinggi RM38,000 kerana sangat sukar ditemui dan ditangkap.

bladefin basslet ikan tropika paling mahal di dunia 2 414

Ia disebabkan Bladefin Basslet tinggal di air yang dalam dan saiz yang kecil sekecil jari kelingking.

Walaupun ia taklah begitu cantik seperti ikan-ikan lain dalam senarai ini, namun harganya yang mahal boleh buat anda ternganga.

3. Angelfish Peppermint 

ikan angelfish peppermint ikan tropika paling mahal di dunia 600

Biasanya ditemui di terumbu karang tropika di Kepulauan Cook dan Rarotonga, Peppermint Angelfish mampu mencecah harga setinggi RM108,000. Dengan saiz maksima 7 sentimeter, ikan ini memerlukan penjagaan yang sangat rapi dan sukar, serta biasanya bersembunyi di sebalik runtuhan batu-batu.

ikan angelfish peppermint ikan tropika paling mahal di dunia 3 292

Jadi, jika anda memiliki ini, penyediaan habitat seperti habitat asal ikan ini adalah sangat kritikal bagi kelangsungan Peppermint Angelfish.

Harga yang sngat mahal ini adalah disebabkan ia tersangat jarang dieksport sebagai spesis haiwan peliharaan.

2. Pari Polkadot

ikan pari polkadot ikan tropika paling mahal di dunia 2 111

Tak ada siapa yang boleh sangkal kenyataan bahawa ikan pari adalah haiwan yang sangat unik dan menakjubkan. Tapi jika anda teringin untuk memiliki spesis ikan pari Polkadot ini, anda perlu siapkan wang yang tinggi, setinggi RM386,000.

Sebab itu anda biasanya akan boleh melihat ikan pari berbintik ini di akuarium-akuarium dan zoo sahaja dan tidak dalam akuarium di rumah.

ikan pari polkadot ikan tropika paling mahal di dunia 744

Spesis ikan ini biasanya dijumpai di Brazil, di lembangan Sungai Xingu.

Ikan pari Polkadot mampu membesar sehingga 40 sentimeter lebar dan 75 sentimeter panjang dengan berat 20 kilogram.

1. Platinum Arowana

ikan arowana platinum ikan tropika paling mahal di dunia 2 622

Dengan harga mencecah RM1.54 juta yang mana anda boleh membeli kereta sport Lamborghini atau Ferrari, ikan arowana Platinum diiktiraf sebagai ikan tropika yang paling mahal di dunia setakat ini.

Ikan ini mempunyai badan yang panjang, ekor yang tirus dan sisik yang besar. Ikan ini banyak menghabiskan masanya di permukaan air disebabkan kebolehannya untuk melompat dan menangkap mangsa.

ikan arowana platinum ikan tropika paling mahal di dunia 855

Ia juga dikenali sebagai "ikan naga" dan "ikan monyet". Agak tak masuk akal untuk menghabiskan wang sebanyak ini hanya untuk seekor ikan, tapi bagi mereka yang mampu boleh lah memiliki ikan yang tersangat rare ini.

Malah, ikan ini dipasangkan mikrocip sebelum mencapai kematangan seksual, membolehkan penyimpanan rekod dan penjejakan ikan ini dibuat. Walaupun tersangat jarang ditemui, namun tak ada kenyataan rasmi bahawa ikan ini mempunyai status terancam.

Ia juga sangat sukar untuk dijaga dan hanya dimiliki oleh pemilik akuarium yang berpengalaman dan kaya sahaja.

Rujukan:

1. Stick Pets

2. Success Story
Hakcipta iluminasi.com (2017)