Keupayaan ketenteraan negara-negara di seluruh dunia telah berkembang daripada kapal laut kecil kepada kapal selam berkuasa nuklear yang mempunyai keupayaan luar biasa jika dibandingkan dengan kapal selam biasa kerana mereka mampu berada di bawah air selama beberapa minggu atau bahkan bulan.

Kapal selam nuklear lebih berkuasa daripada kapal selam berkuasa diesel kerana reaktor nuklear kuasa mereka. Reaktor nuklear berjalan selama bertahun-tahun tanpa perlu mengisi minyak seperti kapal selam berkuasa diesel.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Perkembangan dalam sektor nuklear telah membolehkan banyak negara membina kapal selam berkuasa nuklear untuk mempertahankan sempadan mereka. Kali ini, mari lihat beberapa negara yang mempunyai kapal selam berkuasa nuklear. Kerana harganya yang terlalu tinggi, tidak banyak negara yang mampu memilikinya.

1. Amerika Syarikat

kapal selam nuklear amerika syarikat 963

Penyenaraian negara ini dalam senarai ini sememangnya tidaklah mengejutkan kerana mereka sememangnya sentiasa berbelanja besar untuk ketenteraan mereka. Amerika Syarikat mempunyai beberapa kapal selam nuklear dalam tiga kategori iaitu peluru berpandu, kapal selam serangan dan kapal selam balistik.

Setiap satu daripada tiga kapal selam mempunyai tujuan tertentu. Kapal selam balistik digunakan untuk membawa peluru berpandu balistik. Kapal selam penyerang menjaga misi taktikal seperti pengumpulan risikan, melancarkan peluru berpandu  dan juga menjejak kapal atau kapal selam yang tenggelam.

Dari kapal selam pertama yang dimiliki AS dikenali sebagai Turtle, kemajuan dalam teknologi telah membolehkan kapal selam yang lebih baik dibina. AS mempunyai 72  kapal selam berkuasa nuklear secara keseluruhannya yang dibahagikan kepada kelas/saiz iaitu Los Angeles, Ohio, Virginia, dan Seawolf.

2. Russia

kapal selam nuklear russia

Kehebatan tentera Russia sejak dahulu lagi sememangnya tidak dapat dinafikan. Sejak zaman Kesatuan Soviet dahulu lagi mereka memang maju dalam pembangunan senjata dan kelengkapan perang. Tentera Laut Rusia mempunyai beberapa kapal selam nuklear dan ada yang diwarisi daripada zaman Soviet manakala yang lain dibina.

Secara keseluruhan, tentera laut Rusia mempunyai 45 kapal selam nuklear dalam tiga kategori iaitu serangan, peluru berpandu balistik, dan kapal selam peluru berpandu. Kapal selam serangan dalam tentera laut Rusia juga boleh membawa peluru berpandu nuklear darat.

3. China

kapal selam nuklear china

Penyeneraian China dalam senarai ini juga tidak mengejutkan kerana mereka secara terang terangan bercita-cita menjadi negara kuasa dunia. Tentera laut Republik Rakyat China mengendalikan tiga armada kapal selam di Laut Utara, Laut Selatan dan armada Laut Timur.

Armada itu terdiri daripada kedua-dua kapal selam berkuasa nuklear dan konvensional yang mana empat belas daripada kapal selam itu adalah berkuasa nuklear. Kapal selam berkuasa nuklear dikategorikan kepada balistik dan serangan.

Kapal selam itu ditempatkan lagi ke dalam kelas yang berbeza iaitu jenis 091 kelas Han, 092 kelas Xia, 093 Shang, 094 Jin, 095, 96 kelas Tang, dan jenis 098. Kapal selam dimiliki negara ini aktif dan meronda di perairan Republik Rakyat China sambil melindungi warganya.

4. United Kingdom

Tentera Laut Diraja UK mengendalikan tiga sistem kapal selam berkuasa nuklear iaitu Kapal selam penyerang kelas Trafalgar, Kapal selam peluru berpandu balistik kelas Vanguard, Kapal selam serangan kelas Astute. Selain itu, mereka sedang dalam pembinaan kapal selam peluru berpandu balistik kelas Dreadnought.

Selain 3 yang masih beroperasi, pihak UK dahulu pernah mempunyai beberapa lag kapal selam berkuasa nuklear yang sudah dihentikan penggunaannya. Kapal-kapal tersebut adalah HMS Dreadnought (S101), kapal selam serangan kelas Valiant, kapal selam peluru berpandu balistik kelas Resolution, kapal selam serangan kelas Churchill dan kapal selam serangan kelas Swiftsure.

5. Perancis

kapal selam nuklear perancis 115

Perancis mempunyai pelbagai jenis kapal selam termasuklah kapal selam serangan nuklear dan kapal selam peluru berpandu balistik nuklear pelbagai kelas yang dikendalikan oleh Tentera Laut Perancis sebagai sebahagian daripada Angkatan Kapal Selam Perancis.

Untuk kapal selam serangan nuklear, kapal selam yang masih aktif adalah Suffren (Q284), Rubis (S601), Casabianca (S603), Émeraude (S604), Améthyste (S605), Perle (S606) dan Suffren (Q284). Bagi kapal selam peluru berpandu balistik nuklear, mereka mempunyai 4 buah yang masih aktif iaitu Le Triomphant (S616), Le Téméraire (S617), Le Vigilant (S618) dan Le Terrible (S619).

6. India

kapal selam nuklear india

Tentera laut India hanya mempunyai dua kapal selam nuklear dengan kapal selam lain yang dikuasakan dengan cara lain. Kedua-duanya adalah peluru berpandu balistik dan kapal selam serangan. Kapal selam terakhir telah dipajak daripada Rusia pada 2012, dan ia berada di bawah Tentera Laut India selama sepuluh tahun.

Kapal selam penyerang pula ialah kapal selam kelas 11 Akula bernama Chakra. Kapal selam yang lain berada dalam kapal selam kelas Arihant dan telah ditugaskan pada 2016. Kedua-dua dua kapal selam ini aktif dan berada di dalam air. Selain kedua-duanya, tentera laut India mempunyai sebuah lagi kapal selam dalam pembinaan.

Kredit:

  1. Wikipedia
  2. World Atlas
  3. The PrintHakcipta iluminasi.com (2017)