Pada 14 April 2018, bumi Syria sekali lagi dijadikan mangsa oleh Amerika Syarikat yang bersatu dengan United Kingdom dan Perancis dalam satu siri serangan.

Serangan tersebut dikatakan bertujuan untuk menghukum rejim Bashar al-Assad ke atas serangan senjata kimia yang disyaki yang membunuh berpuluh-puluh orang di bandar Douma minggu sebelumnya.

inilah senjata yang digunakan amerika syarikat perancis dan uk dalam serangan ke atas syria 0

BESARKAN TEKS     A-  A+

Lebih daripada 100 peluru berpandu pelayaran, yang dilancarkan dari pesawat dan kapal perang mengena tiga fasiliti Syria, sebuah pusat penyelidikan saintifik yang digunakan untuk menghasilkan senjata kimia berdekatan ibu kota Damsyik dan dua pangkalan tentera di utara.

Serangan itu dilakukan dengan menggunakan pelbagai jenis pesawat dan kapal perang canggih daripada ketiga-tiga negara maju ini dan iluminasi.com ingin kongsikan antara kekuatan dan senjata dahsyat yang digunakan Amerika Syarikat, Perancis dan United Kingdom dalam serangan itu.

1. Jet Tornado British

jet tornado us inilah senjata yang digunakan amerika syarikat perancis dan uk dalam serangan ke atas syria

UK menyumbang kepada operasi ini dengan menyediakan 4 jet Tornado dan peluru berpandu Cruise Storm Shadow. Di samping itu, Kementerian Pertahanan British berkata jet Typhoon turut mengambil bahagian dalam misi serangan itu.

Jet keluar dari RAF Akrotiri, pangkalan Tentera Udara British yang terletak di Cyprus, dan mensasarkan lokasi senjata kimia Syria di kota Homs.

Enjin berkembar GR4 Tornado merupakan pesawat penyerang handalan British. Ia dilengkapi dengan peluru berpandu Storm Shadow, senjata yang dilancarkan dari udara dengan daya peledak 400 kilogram pada jarak 400 kilometer. 

Pentagon berkata jet pejuang British melepaskan lapan peluru berpandu Storm Shadow.

2. Pesawat Rafale Perancis

pesawat rafale perancis inilah senjata yang digunakan amerika syarikat perancis dan uk dalam serangan ke atas syria

Dalam satu video yang dimuatnaik di Twitter, pejabat presiden Perancis, Emmanuel Macron, menunjukkan jet Rafale berlepas untuk melancarkan misi di Syria.

Menteri Pertahanan Perancis Florence Parly berkata jet itu terbang dari pangkalan mereka di Perancis. Sama seperti jet Tornado, enjin berkembar Rafale bersenjatakan roket Storm Shadow yang boleh terbang sejauh 400 kilometer. Ini bermakna jet ini boleh menyerang lokasi yang disasarkan tanpa perlu terbang ke Syria.

Pegawai AS berkata jet Mirage memang digunakan dalam serangan itu. Jet melepaskan sembilan peluru berpandu.

3. Pesawat Pengebom B-1 Amerika Syarikat

pengebom us b1 inilah senjata yang digunakan amerika syarikat perancis dan uk dalam serangan ke atas syria

Pentagon berkata Tentera Udara Amerika Syarikat menggunakan dua pengebom B-1 semasa serangan di Syria yang mana senjata ini melancarkan 19 peluru berpandu.

AS tidak mengatakan darimana B-1 dilancarkan namun media Angkatan Udara menunjukkan pengebom tiba di Pangkalan Udara Al Udeid, Qatar, awal bulan ini.

4. Kapal pelayaran peluru berpandu, kapal penghancur dan kapal selam Amerika Syarikat

kapal pelayaran peluru berpandu as kapal penghancur dan kapal selam inilah senjata yang digunakan amerika syarikat perancis dan uk dalam serangan ke atas syria

Menurut Pentagon lagi, tiga kapal perang AS dan kapal selam dengan peluru berpandu Tomahawk menyertai serangan ini. Dari Laut Merah, kapal Monterey melepaskan 30 peluru berpandu Tomahawk dan kapal pemusnah Laboon menambah tujuh lagi. 

Sementara itu, kapal pemusnah Higgins melancarkan 23 peluru berpandu Tomahawk dari Teluk Arab Utara. Kapal selam John Warner pula melancarkan enam peluru berpandu Tomahawk dari Laut Mediterranean.

5. Kapal pelayaran peluru berpandu Tomahawk

kapal pelayaran peluru berpandu tomahawk inilah senjata yang digunakan amerika syarikat perancis dan uk dalam serangan ke atas syria

Kapal pelayaran peluru berpandu Tomahawk telah menjadi pangkalan tentera AS bagi operasi seperti serangan Syria. Peluru berpandu itu juga digunakan tahun lepas ketika Amerika melancarkan 60 Tomahawk di pangkalan udara Syria.

Tomahawk dibawa oleh berpuluh-puluh kapal perang AS dan British termasuk kapal penjelajah, pemusnah dan kapal selam.

kapal pelayaran peluru berpandu tomahawk inilah senjata yang digunakan amerika syarikat perancis dan uk dalam serangan ke atas syria 2

Ia direka untuk terbang sangat rendah dan mempunyai navigasi di sekitar peranannya menggunakan sistem panduan atas kapal.

Sasaran itu boleh ditukar di tengah-tengah pelancaran melalui komunikasi dengan pengendali.

6. Kapal perang dan peluru berpandu Perancis

kapal peluru berpandu perancis inilah senjata yang digunakan amerika syarikat perancis dan uk dalam serangan ke atas syria

Perancis menembak tiga peluru berpandu dari salah satu kapal perang semasa serangan Syria. Kapal fregat adalah yang terbaru dalam kumpulan Tentera Laut Perancis, dilengkapi dengan peluru berpandu MdCN yang mempunyai 16 tiub pelancaran.

Jarak yang boleh dicapai adalah sangat rahsia. Pengeluar peluru berpandu menggambarkannya sebagai "mempunyai jangkauan yang sangat panjang". Sesetengah laman web berspekulasi, jangkauannya mencapai seribu kilometer.

Rujukan:

1. CNN

2. Nat Geo
Hakcipta iluminasi.com (2017)