Oleh pada 16 Jul 2019 kategori

ASEAN bermaksud "Persatuan Negara-negara Asia Tenggara" dan ia adalah kesatuan politik dan ekonomi 10 negara Asia yang bertujuan untuk mempromosikan pertumbuhan ekonomi, kestabilan politik negara-negara individu, dan kestabilan serantau di kalangan anggotanya.

Dibentuk pada 8 Ogos 1967, oleh Thailand, Singapura, Filipina, Malaysia, dan Indonesia, keanggotaan ASEAN telah diperluaskan termasuk Vietnam, Burma (Myanmar), Laos, Kemboja, dan Brunei.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Selain pertumbuhan ekonomi dan politik, ia juga memberi tumpuan kepada kemajuan sosial, evolusi sosial-budaya di kalangan negara anggota, dan penyediaan mekanisme dan strategi untuk menyelesaikan perbezaan dengan aman.

Dalam artikel ini, iluminasi.com kongsikan 6 mata wang yang paling bernilai dalam kalangan negara ASEAN.

6. Kyat Myanmar 

nilai mata wang kyat myanmar

Walaupun berada di tangga ke-6 dalam kedudukan mata wang negara ASEAN paling bernilai, nilai tukaran Kyat Myanmar tidak begitu baik.

Kejatuhan dramatik nilai kyat dalam beberapa bulan kebelakangan ini sangat membimbangkan dan membuatkan ramai orang terpinga-pinga.

Ironinya adalah tidak lama dahulu Kyat yang kuat menyebabkan pengeksport dan mereka yang berpendapatan dalam mata wang asing berduka cita.

Ini membuatkan bahawa walaupun nilai Kyat kuat atau lemah, ia tetap tidak akan memuaskan hati semua pihak.

Walau bagaimanapun, turun naik yang meluas dalam kadar pertukaran mengikis keyakinan dan membahayakan pertumbuhan, sesuatu yang Myanmar tidak mampu tanggung.

1 Kyat Myanmar ketika ini bersamaan dengan USD0.00066 atau RM0.0027.

5.  Peso Filipina 

peso filipina mata wang asean

Peso adalah antara kisah pemulihan mata wang terbesar di Asia, selepas mata wang itu melonjak kembali dalam tempoh 13 tahun selepas pembaharuan ekonomi dan pelan perbelanjaan infrastruktur sebanyak USD170 bilion.

Dasar bank pusat yang proaktif juga telah membantu mengatasi mereka yang meragui Peso.

Ketika ini, 1 Peso mempunyai nilai yang setara dengan USD0.02 atau RM0.08.

4. Baht Thailand

nilai mata wang baht thailand

Jiran kita di bahagian utara iaitu Thailand berada di tangga ke-4 mata wang paling bernilai dalam kalangan negara ASEAN dengan 1 Baht bersamaan dengan USD0.032 atau RM0.13.

Mata wang Baht telah meningkat sebanyak 0.3% berbanding dolar A.S. pada Mei 2019, menjadikannya satu-satunya yang meningkat dalam kalangan mata wang negara membangun.

Baht menuntut semula kedudukan tertinggi di kalangan mata wang pasaran baru muncul selepas kekacauan politik menyebabkan berlakunya pilihan raya bulan Mac.

3. Ringgit Malaysia

ringgit malaysia mata wang ketiga bernilai dalam kalangan negara asean

Dalam kalangan negara ASEAN, matawang negara kita Malaysia iaitu Ringgit adalah antara yang terkuat dan bernilai ketika ini. 

Sesetengah bank terbesar di dunia telah melakukan ramalan bahawa Ringgit akan lebih kukuh berbanding dolar AS pada tahun 2019 selepas anggaran mata wang pada suku terakhir.

Malah, salah satu bank dari Jepun menjangkakan nilai Ringgit berbanding dolar AS akan jatuh di bawah RM4 pada tahun ini. Prestasi ringgit sangat bergantung pada kestabilan harga minyak dunia.

Ketika ini, MYR1 bersamaan dengan USD0.24, ketiga paling bernilai dalam kalangan negara ASEAN.

2. Dolar Singapura

dolar singapura paling bernilai di asean

Dolar Singapura adalah mata wang rasmi bagi Singapura dan ia terbahagi kepada 100 sen. Tugas untuk mengagihkan mata wang terletak pada Pihak Berkuasa Monetari Singapura.

Mata wang ini menduduki tempat ke-12 dalam kedudukan mata wang yang paling kerap diniagakan di dunia berdasarkan nilai pada tahun 2016.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Singapura telah meletakkan dirinya sebagai salah satu hab perdagangan paling berharga di dunia.

Banyak syarikat multinasional telah menubuhkan operasi di negara ini sekaligus menguatkan ekonomi Singapura dan meningkatkan nilai mata wang mereka.

Sebagai mata wang paling bernilai bersama-sama Brunei dalam kalangan negara-negara ASEAN, SGD1 bersamaan dengan USD0.74 atau RM3.03

1. Dolar Brunei

nilai dolar brunei paling tinggi dalam asean

Walaupun berada di kedudukan pertama dalam senarai ini, dolar Brunei mempunyai nilai yang sama seperti dolar Singapura.

Kedua-dua negara ini sangat dikaitkan dengan cara perdagangan dan masing-masing unit mata wang mereka "diterima secara lazim" di wilayah masing-masing.

Dolar Brunei mula diedarkan pada tahun 1967 dan peranan Pihak Berkuasa Kewangan Negara Brunei Darussalam adalah untuk mengagihkan mata wang dan menguruskan dasar monetari.

Nilai dolar Brunei telah banyak mendapat manfaat daripada eksport minyak negara.

Brunei telah meningkatkan posisi mereka sebagai pusat yang berkembang pesat untuk perjalanan antarabangsa. 1 dolar Brunei pada ketika ini bersamaan dengan USD0.74 atau RM3.03. 

Kedudukan negara ASEAN yang lain

4 lagi nilai mata wang negara ASEAN adalah seperti berikut:

7. Riel Kemboja

8. Kip Laos

9. Rupiah Indonesia

10. Đồng Vietnam

Rujukan:

1. World

2. NTI

3. Wealth in Asia
Hakcipta iluminasi.com (2017)