Testosteron adalah hormon yang dihasilkan terutamanya dalam buah zakar untuk lelaki dan ovari dan kelenjar adrenal untuk wanita.

Hormon ini penting untuk perkembangan pertumbuhan lelaki dan ciri-ciri maskulin. Bagi wanita, testosteron hadir dalam jumlah yang lebih kecil.

Pengeluaran testosteron meningkat kira-kira 30 kali lebih banyak semasa remaja dan dewasa dewasa.

Selepas awal dewasa, ia akan menurun sedikit demi sedikit secara semulajadi setiap tahun. Badan anda mungkin melihatkan penurunan testosteron sebanyak 1% selepas anda berumur 30 tahun.

Testosteron memainkan peranan penting dalam diri anda terhadap jisim otot dan tulang, rambut pada wajah dan kemaluan, perkembangan suara badan yang lebih dalam, nafsu seks, mood dan kualiti hidup serta ingatan lisan dan keupayaan berfikir.

iluminasi.com kongsikan 6 manfaat hormon testosteron terhadap badan manusia.

1. Jantung dan darah yang sihat

jantung sihat

Jantung yang sihat mengepam darah ke seluruh badan, membekalkan otot dan organ dengan oksigen yang diperlukan untuk prestasi maksimum.

Testosteron membantu pengeluaran sel darah merah melalui sumsum tulang. Tahap testosteron rendah dikaitkan dengan pelbagai risiko kardiovaskular.

Tetapi boleh terapi penggantian testosteron membantu mengurangkan penyakit jantung? Hasil kajian bercampur-campur.

Kajian kecil pada awal tahun 2000 mendapati bahawa lelaki dengan penyakit jantung yang menjalani terapi testosteron hanya melihat sedikit peningkatan.

Ada yang dapat meningkatkan jarak berjalan mereka sebanyak 33%. Satu lagi kajian mendapati bahawa terapi hormon hanya meluaskan arteri yang sihat tetapi tidak memberi kesan pada sakit dada.

Satu kajian yang terbaru dalam skala besar melibatkan 83,000 lelaki dewasa mendapati bahawa lelaki yang tahap testosteronnya kembali normal adalah 24% lebih rendah kemungkinannya untuk mengalami serangan jantung dan 36% lebih rendah kemungkinan untuk mengalami strok.

2. Kurang lemak, lebih otot

otot lebih kuat

Testosteron bertanggungjawab untuk meningkatkan jisim otot. Jisim badan yang kurang lemak membantu mengawal berat badan dan meningkatkan tenaga.

Bagi lelaki yang mempunyai testosteron rendah, kajian menunjukkan bahawa rawatan boleh mengurangkan jisim lemak dan meningkatkan saiz otot serta kekuatan.

Sesetengah lelaki melaporkan perubahan dalam jisim badan tetapi tiada peningkatan kekuatan. Kemungkinan anda akan melihat manfaat paling banyak apabila anda menggabungkan terapi testosteron dengan latihan kekuatan dan senaman.

3. Tulang yang lebih kuat

tulang lebih kuat dengan testosteron

Testosteron memainkan peranan besar dalam ketumpatan mineral tulang. Ketumpatan tulang berkurangan apabila semakin meningkat dan paras testosteron turun.

Ini menimbulkan risiko tulang lemah dan osteoporosis. Tulang yang kuat membantu menyokong otot dan organ dalaman anda, yang dapat meningkatkan prestasi atlet.

Penyelidikan menunjukkan bahawa ketumpatan tulang meningkat dengan rawatan testosteron asalkan dos nya adalah cukup tinggi.

Ujian klinikal mengenai kesan testosteron terhadap kepadatan tulang mendapati peningkatan pada kepadatan tulang belakang dan pinggul.

Satu lagi kajian terhadap perempuan yang "berubah" menjadi lelaki mendapati bahawa testosteron meningkatkan ketumpatan mineral tulang mereka.

Tetapi tidak diketahui jika testosteron dapat membantu mengurangkan risiko patah tulang.

4. Memori lisan yang lebih baik, kebolehan spatial dan matematik

kebolehan spatial meningkat dengan testosteron

Penyelidikan menunjukkan bahawa lelaki dengan jumlah testosteron pada nisbah yang lebih tinggi mempunyai kebarangkalian lebih rendah untuk diserang penyakit Alzheimer.

Terdapat juga bukti untuk hubungan yang kuat antara testosteron dan kemampuan pemikiran seperti ingatan lisan dan kelajuan pemprosesan yang lebih cepat.

Rawatan testosteron untuk lelaki berusia 34 hingga 70 tahun telah menunjukkan peningkatan dalam memori spatial.

5. Nafsu seks yang baik

nafsu seks baik dengan tinggi testosteron

Tahap testosteron secara semulajadi meningkat sebagai tindak balas kepada rangsangan dan aktiviti seksual.

Lelaki dengan tahap testosteron tinggi biasanya mempunyai aktiviti seksual yang lebih kuat. Lelaki yang lebih tua memerlukan lebih banyak testosteron untuk fungsi libido dan ereksi.

Tetapi penting untuk memantau bahawa mati pucuk sering disebabkan oleh masalah atau ubat lain berbanding tahap testosteron yang rendah.

Kajian menunjukkan bahawa terapi testosteron dapat memberi manfaat kepada kesihatan dan prestasi seksual anda.

Bagi lelaki yang tidak mempunyai hipogonadisme, meningkatkan testosteron anda mungkin tidak menguntungkan libido anda.

6. Mood lebih baik

mood lebih baik jika testosteron tinggi

Tahap testosteron yang lebih rendah dikaitkan dengan kualiti kehidupan yang lebih buruk.

Beberapa gejala tahap testosteron rendah termasuklah kemurungan, keletihan dan cepat marah. Tetapi beberapa kajian menunjukkan bahawa ini mungkin hanya untuk lelaki dengan masalah hipogonadisme.

Lelaki yang badannya mengikuti penurunan testosteron secara normal dari semasa ke semasa tidak menunjukkan peningkatan terhadap kemurungan.

Kesan terapi penggantian testosteron pada mood boleh memberikan hasil berbeza-beza.

Lelaki dengan hipogonadisme melaporkan mood yang lebih baik dan kurang letih serta boleh mengawal rasa marah. Penyelidikan menunjukkan bahawa rawatan ini juga boleh menjadi rawatan anti-kemurungan yang berkesan.

Rujukan:

1. Research

2. NCBI

3. HealthlineHakcipta iluminasi.com (2017)