Individu kidal membentuk kumpulan yang kecil, tetapi hebat dan menakjubkan. Pada masa kini, kebanyakan dunia moden tidak begitu pelik dengan golongan ini.

Namun di Zaman Pertengahan, individu kidal sangat takut dituduh sebagai pengamal ilmu sihir dan penggunaan tangan kiri telah lama dikaitkan dengan syaitan dan kejahatan lain.

Sebenarnya, perkataan Latin untuk "kiri" adalah "sinistra," asal-usul perkataan "sinister" (jahat). Dan kini, golongan kidal tidak lagi disalah anggap disebabkan oleh pencerahan dalam beberapa dekad yang lalu.

BESARKAN TEKS     A-  A+

bill gates kidal

Kajian menunjukkan bahawa kecenderungan kidal ditentukan di dalam rahim, dengan 40% gen menyumbang kepada kecenderungan penggunaan tangan.

Dan walaupun golongan ini berhadapan dengan pelbagai kesukaran dalam menjalani kehidupan seharian seperti menggunakan gunting, menggunakan meja lipat dan sebagainya, individu kidal juga mempunyai beberapa kelebihan berbanding golongan tangan kanan.

iluminasi.com kongsikan 6 kelebihan yang dimiliki oleh golongan kidal.

1. Menghasilkan seni dan muzik 

kurt cobain kidal

Anda mungkin pernah mendengar bahawa otak manusia terbahagi kepada dua hemisfera iaitu kiri dan kanan. Bahagian kiri otak mengawal tangan kanan, sementara pergerakan tangan kiri dikendalikan oleh sebelah kanan otak.

Secara tradisinya, hemisfera kanan dikaitkan dengan kemahiran kreatif, seperti seni, muzik, persepsi dan bahkan jenius umum.

Oleh itu, perubahan dalam penguasaan otak ini dikatakan mengapa begitu banyak orang kidal mengejar kerjaya yang kreatif.

Beberapa artis kidal yang paling terkenal termasuk Leonardo da Vinci, Raphael dan M.C. Escher.

Gitaris kidal sangat jarang, tetapi kumpulan kidal ini terdiri daripada beberapa pemuzik yang paling berpengaruh di dunia, termasuk Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Paul McCartney, Tony Iommi dan Dick Dale dari Black Sabbath yang dikenali sebagai "King of the Surf Guitar".

leonardo da vinci 47

Walau bagaimanapun, tidak jelas sama sekali bahawa terdapat hubungan antara tangan dominan dan kreativiti. Malah, terdapat kekurangan bukti saintifik yang kukuh untuk menyokong teori lama ini.

Di samping itu, otak lebih kompleks daripada apa yang kita sangkakan, di mana kedua-dua hemisfera membantu kreativiti tetapi dalam cara yang berbeza. 

Namun, satu kajian mendapati bahawa lelaki kidal cenderung mempunyai pemikiran yang berbeza, yang dapat menghasilkan idea-idea baru dan menarik berdasarkan maklumat yang dikemukakan.

Sebaliknya, kebanyakan orang adalah pemikir yang konvergen, yang bermaksud bahawa kita berfikir secara "sama ada / atau" mengenai masalah.

2. Menyelesaikan masalah matematik rumit

einstein kidal

Matematik mungkin kelihatan penuh dengan pengiraan dan peraturan yang ketat, tetapi ia sebenarnya proses yang sangat kreatif dan kompleks.

Memandangkan individu kidal cenderung ke arah pemikiran yang berbeza, maka tidak menghairankan bahawa mereka juga cenderung untuk lebih cemerlang dalam matematik.

Ini telah lama menjadi panduan pemikiran dan kajian 2017 yang diterbitkan dalam jurnal Frontiers in Psychology telah menambah lebih banyak bukti kepada dakwaan ini.  

Penyelidik menilai kecenderungan menggunakan bahagian tangan terhadap lebih daripada 2,300 peserta.

Individu kidal, terutamanya remaja lelaki, sangat ketara lebih cemerlang daripada yang lain apabila dibentangkan dengan tugas menyelesaikan masalah matematik kompleks.

Walau bagaimanapun, kecenderungan penggunaan tangan tidak melihatkan perbezaan sama sekali apabila ia melibatkan menyelesaikan masalah matematik asas.

Menariknya, peserta yang melaporkan bahawa mereka sangat dominan tangan kanan menunjukkan prestasi buruk dalam semua ujian.

3. Bermain besbol

babe ruth kidal

Babe Ruth, Ty Cobb, Barry Bonds dan Lou Gehrig terkenal sebagai pemain baseball terbaik dalam sejarah. Menariknya, kesemua mereka merupakan pemukul kidal.

Beberapa pembaling bola (pitcher) terhebat sepanjang zaman juga kidal, termasuk Sandy Koufax, Tom Glavine dan Randy Johnson.

Jadi, dalam dunia di mana hanya kira-kira 10% daripada populasi dipercayai kidal, kenapa 25% pemain utama Baseball League adalah golongan kidal? Sesetengah teknik sukan ini memberikan kelebihan kepada golongan kidal. 

Pembaling tangan kiri menikmati beberapa kelebihan yang berbeza. Pertama, mereka secara fizikal menghadap ke pangkalan pertama (first base), yang menjadikannya lebih sulit bagi pelari untuk mencuri.

Ringkasnya, mereka boleh menangkap dengan lebih mudah kerana kelebihan arah. Disebabkan individu kidal sangat jarang, pemukul mempunyai peluang yang rendah sejak kecil untuk berlatih dengan pembaling tangan kiri.

Ini juga merupakan masalah yang dihadapi oleh para pemukul bola kidal berhadapan dengan pembaling bola kidal.  

Pemukul bola kidal pula mempunyai kelebihan visual kerana mereka secara semula jadi menghadap bola ketika ia menuju ke arah mereka. Bagaimanapun, individu tangan kanan perlu melihatnya dari bahu kiri.

Sebaik sahaja mereka berjaya memukul bola, individu kidal dapat mengikuti momentum semulajadi dari ayunan mereka melalui pangkalan pertama, memberikan mereka kelebihan sekitar 1.5 meter lebih pantas daripada pemukul tangan kanan.

Ini membuatkan mereka dapat sampai ke pangkalan pertama satu perenam saat lebih pantas.

4. Menjadi angkasawan 

buzz aldrin kidal

Ia bukan sesuatu yang mudah untuk seseorang menjadi usahawan. Pemohon secara tradisinya perlu melalui satu siri pemeriksaan, ujian dan latihan untuk mendapatkan gelaran yang didambakan.

Pada 2016 sahaja, NASA menerima lebih daripada 18,000 permohonan, dengan hanya kira-kira 120 sahaja yang dipanggil semula untuk temuduga. Kemudian, hanya beberapa orang sahaja dipilih untuk menjalani program latihan dua tahun.

Menurut sejarah, individu kidal dapat meningkatkan peluang pemohon untuk dipilih bagi pemeriksaan selanjutnya untuk dan kemungkinan dihantar ke Marikh.

Daripada angkasawan Apollo tahun 1960, satu daripada empat adalah kidal, satu kebarangkalian lebih daripada 25%.

Beberapa orang kidal yang terlibat secara menyeluruh termasuklah Buzz Aldrin dan Mike Collins, yang kedua-duanya membuat sejarah sebagai sebahagian daripada kru pendaratan bulan apollo 11.

5. Pulih daripada strok 

pulih daripada strok

Individu kidal sering pulih dari masalah percakapan lebih cepat daripada rakan-rakan tangan kanan mereka selepas diserang strok.

Ini kerana bahagian kiri otak biasanya mengawal ucapan. Oleh kerana individu kidal kurang bergantung pada otak sebelah kiri, mereka biasanya dapat pulih semula dengan lebih cepat.

Malah, 95% individu tangan kanan mempunyai dominasi bahasa otak kiri, sedangkan hanya 70% daripada individu kidal memiliki kebolehan ini, yang bermaksud 30% lagi mempunyai dominasi bahasa di sebelah kanan otak atau ia tersebar di antara kedua-dua bahagian. 

Kelebihan kidal ini juga boleh melampaui pengabaian ruang, yang menyebabkan seseorang mengalami kecederaan otak atau sedang sembuh dari strok untuk tidak menyedari separuh daripada situasi, seperti tidak menyedari makanan yang terletak di sebelah kiri pinggan.

Sekali lagi, individu kidal dan kekuatan otak mereka yang lebih seimbang dianggap memberikan kelebihan, walaupun kajian lebih lanjut diperlukan.

6. Menjadi arkitek 

arkitek 234

Pada tahun 1977, beberapa penyelidik menegaskan bahawa lebih banyak pelajar seni bina kidal akan berjaya menyelesaikan program pendidikan selama enam tahun.

Malah, 21% lelaki yang memulakan program itu adalah kidal, jauh melebihi populasi purata 10%. Walaupun ada wanita dalam program ini, tidak ada seorang pun kidal. Kidal adalah lebih jarang dalam kalangan wanita daripada lelaki.

Orang-orang kidal sememangnya menamatkan pengajian pada kadar yang lebih tinggi berbanding dengan individu tangan kanan, mendapat gred lebih baik dalam rekaan dan bahagian akademik lain. 

Para juri tahu dengan tepat mengapa ini berlaku, tetapi salah satu teori yang lebih umum adalah bahawa orang kidal cemerlang dalam pemikiran dan persepsi 3-D, yang jelas merupakan bahagian penting dalam proses reka bentuk dan pembinaan.

Rujukan:

1. Reader's Digest

2. Business Insider

3. HSW
Hakcipta iluminasi.com (2017)