Walaupun sesetengah pihak mungkin memandang rendah dan memperlekehkan kajian sains terhadap eksplorasi angkasa lepas, kita sebenarnya mendapat banyak manfaatnya apabila banyak ciptaan dan inovasi baru berjaya dihasilkan sebagai solusi kepada masalah yang ditemui saintis. 

Malah, sebelum ini kami pernah tulis mengenai 15 Teknologi Penemuan NASA Yang Mengubah Kehidupan Manusia. Kali ini, kami ingin kongsikan pula senarai 5 teknologi angkasa lepas yang dimanfaatkan dunia automobil dan automotif.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Malah, mungkin anda sendiri tidak menyangka fungsi tertentu yang anda kerap gunakan pada kereta anda sebenarnya terhasil daripada kajian para saintis untuk penerokaan mereka di angkas lepas. 

1. GPS dan sistem navigasi

sistem navigasi

Sistem navigasi boleh dikatakan satu teknologi wajib dalam kehidupan seharian. Penggunaan sistem navigasi menyebabkan manusia tidak perlu lagi untuk mengingati laluan, malah lebih menarik boleh berfungsi tanpa capaian internet. Kebolehan ini dicapai melalui GPS (satelit kedudukan geo), yang boleh mengesan pelbagai laluan antara lokasi semasa anda dan destinasi yang anda inginkan.

Sistem GPS pada mulanya dibangunkan untuk kegunaan ketenteraan oleh Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat pada tahun 1973. Ia terdiri daripada rangkaian 11 satelit yang mengorbit yang boleh menentukan kehadiran peralatan dan kakitangan tentera di mana-mana di seluruh dunia.

Hari ini, penggunaan sistem navigasi adalah lebih demokrat. Cara sistem navigasi digunakan dalam kenderaan bermotor juga telah berkembang dari semasa ke semasa. Kini hampir semua peranti mempunyai aplikasi yang boleh memanfaatkan sistem navigasi yang boleh digunakan secara percuma di mana sahaja anda berada.

2. Sistem pemantauan tekanan tayar (Tire pressure monitoring systems  - TPMS)

tire pressure monitoring systems

Memasukkan angin ke dalam tayar anda adalah salah satu aspek yang paling remeh dan sering diabaikan dalam hampir semua pemilik kenderaan. Walau bagaimanapun, jumlah udara dalam tayar anda memainkan peranan penting dalam menentukan kusyen yang anda miliki ketika melalui jalan yang teruk untuk memastikan keselesaan pemandu.

Oleh itu, banyak kereta moden kini dilengkapi dengan sensor kecil yang terdapat pada injap tayar anda yang menyampaikan maklumat tekanan udara kepada pemandu. Walaupun ini mungkin kelihatan seperti masalah dunia pertama, penggunaan asal TPMS adalah lebih penting.

Untuk memastikan kapal angkasa mendarat dengan selamat, adalah penting untuk memastikan bahawa mereka tidak mengalami tayar pancit! NASA mengupah sebuah agensi untuk mereka bentuk perkakas yang akan memberikan butiran tekanan tayar yang tepat kepada angkasawan.

Penderia tekanan tayar diperbuat daripada bahan piezo-resistif yang menukarkan tekanan kepada rintangan elektrik. Rintangan berubah-ubah dengan sebarang perubahan dalam tekanan tayar, yang kemudiannya direkodkan sebagai jumlah udara yang ada dalam tayar.

3. Gentian karbon

gentian karbon

Gentian karbon merupakan evolusi paling popular dalam sains bahan setakat ini. Walaupun ia bukan teknologi ketara dari segi penggunaan interaktif, gentian karbon telah menjadi kegemaran dalam industri automobil selama bertahun-tahun.

Diperbuat daripada menganyam benang panjang gentian grafit, gentian karbon terkenal dengan sifat mekanikalnya yang unggul yang menandingi aloi logam. Sebahagian daripada kelebihan ini termasuk kekuatan tegangan tinggi, ringan dan pengembangan haba yang rendah.

Gentian karbon hari ini sinonim dengan kereta yang lebih mahal dan pemanduan berorientasikan prestasi. Proses pembuatan semasa, bagaimanapun, menjadikannya tidak ekonomikal untuk digunakan dan dimasukkan ke dalam kenderaan harian.

4. Paparan utama (Heads up display - HUD)

teknologi hud kereta

Paparan sebegini sudah menjadi satu kebiasaan bagi kenderaan mewah. Heads up display atau HUD memaparkan maklumat penting pada cermin depan atau visor tanpa menjejaskan keterlihatan pemandu. Ini membolehkan mereka menerima maklumat kritikal tanpa perlu mengalihkan pandangan mereka dari jalan raya.

Pada asalnya, teknologi HUD telah digunakan untuk juruterbang pesawat untuk bantuan penerbangan ketenteraan dan domestik. Walaupun pesawat lama mempunyai unit HUD yang diletakkan di sepanjang cermin depan, teknologi yang lebih baru telah dibina ke dalam topi keledar juruterbang untuk kebolehsuaian yang lebih baik, tanpa mengira pesawat yang diterbangkan.

HUD juga kini dimasukkan dalam kenderaan harian di mana ia menyediakan maklumat seperti telemetri trek, tekanan udara, kelajuan dan RPM tanpa pemandu perlu mengalihkan pandangan untuk merujuk kepada alat pengukur mereka. 

5. Teknologi pandu sendiri

teknologi pandu sendiri

Pemanduan autonomi pandu sendiri bukan lagi rekaan imaginasi sci-fi kita. Malah, beberapa syarikat antaranya Tesla mula mengintegrasikan teknologi pandu sendiri ini dalam kenderaan keluarannya.

Walau bagaimanapun, pemanduan autonomi, seperti yang kita ketahui hari ini, tidak dibangunkan untuk kegunaan awam. Ia direka oleh NASA untuk modul angkasa lepas yang bertujuan untuk meneroka bulan dan Marikh.

Teknologi sebegini menggunakan beberapa jenis peralatan pengimejan dan penderia untuk mengelakkan halangan dan bergerak mengelilingi halangan. Data yang sama telah digabungkan dengan kecerdasan buatan, pembelajaran mesin dan pembelajaran mendalam untuk membantu meningkatkan protokol pemanduan di Bumi.

Kredit:

  1. Science ABC
  2. Motor BiscuitHakcipta iluminasi.com (2017)