Tasik adalah salah satu tempat paling baik di seluruh dunia untuk beristirehat bersama keluarga dan rakan-rakan. Namun, ia juga boleh menjadi pembunuh jika sesuatu seperti lava cair atau bahan radiokatif terkumpul di dalamnya.

Semua ini disebabkan oleh kejadian semulajadi dan juga perbuatan manusia yang tak bertanggungjawab. Hasilnya, alam sekitar yang sepatutnya dinikmati menjadi satu mimpi ngeri.

iluminasi.com kongsikan 5 tasik paling berbahaya di dunia.

5. Tasik Ozarks - Amerika Syarikat

tasik ozarks

Tasik Ozarks adalah salah satu daripada tasik paling dahsyat di dunia dan merupakan yang paling berbahaya di Amerika Syarikat.

Tasik ini kelihatan sangat sejuk berbanding dengan tasik berbahaya lain, tetapi risiko terbunuh adalah sangat tinggi. Faktor utama bahaya tasik ini adalah kehadiran E-Coli, yang menyebabkan keracunan makanan dan penyakit maut yang lain.

Bakteria E-Coli terkumpul di Tasik Ozarks kerana kumbahan berdekatan terus mengalir ke dalam tasik.

Tasik ini adalah tasik buatan manusia terbesar di Amerika Syarikat dan ketika ini terdapat lebih daripada 5 juta orang melawatnya setiap tahun.

4. Tasik Nyos - Cameroon

tasik nyos

Lake Nyos terletak di wilayah Barat Laut Cameroon. Ia dipenuhi dengan karbon tepu yang berada di senarai ketiga di seluruh dunia dari segi letupan.

Ketika ini, Tasik Nyos adalah tasik gunung berapi yang tidak aktif dan terdapat bukti lava besar yang membendung tasik ini.

Ia sangat berbahaya airnya adalah dalam bentuk asid karbonik yang mungkin dapat membakar kulit manusia.

Ia telah menyebabkan bencana yang tidak dijangka pada tahun 1986, yang membuatkan kira-kira 1746 orang kampung berhampiran terpaksa berpindah.

Hari ini, satu letupan sahaja boleh menyebabkan tasik itu melimpah di sebilangan sungai kampung dan menyebabkan kemudaratan kepada penduduk setempat.

3. Tasik Jokulhlaup - Iceland

tasik jokulhlaup

Tasik Jokulhlaup, yang menandakan aliran glasier, terletak di Iceland dan terbentuk akibat banjir glasier.

Tasik itu dipelihara sebagai hasil daripada pengaliran sebahagian daripada lava gunung berapi ke kawasan glasier.

Hasil akhirnya adalah ledakan hidrostatik yang menyebabkan limpahan air di atas ambang menyebabkan pembentukan tasik.

Letusan oleh Jokulhlaup sangat pesat yang boleh menyebabkan kemusnahan besar ke kawasan berdekatan dan ancaman kepada kehidupan manusia.

2. Tasik Kivu - Republik Demokratik Rwanda dan Congo

tasik kivu antara paling bahaya di dunia

Tasik Kivu adalah tasik yang tersangat berbahaya yang terletak di sempadan Republik Demokratik Rwanda dan Congo.

Adalah dipercayai bahawa Tasik Kivu dipenuhi dengan banyak sisa kimia yang terdiri daripada 65 metrik kilometer padu metana dan 256 kilometer padu karbon dioksida.

Sejak tahun 1951, pencemaran telah sampai ke tahap yang sangat teruk sehinggakan pihak berkuasa telah mula mengeluarkan metana dari tasik ini.

Dan juga tapak ini digunakan secara meluas untuk pembuangan radioaktif dan jumlah sisa kimi kini boleh membunuh mana-mana manusia dalam masa beberapa saat sahaja.

1. Tasik Boiling - Republik Dominika

tasik boiling paling bahaya di dunia

Seperti namanya, Tasik Boiling atau Tasik Mendidih dianggap sebagai tasik paling berbahaya di dunia dengan suhu air kira-kira 82.2 hingga 91.7 darjah Celcius.

Terletak di Tapak Warisan Dunia Dominica, tasik itu menjangkaui jarak 76 meter. Sejak tahun 1870, terdapat banyak variasi ketinggian serta suhu air pada tasik ini.

Walau bagaimanapun, tiada siapa yang berani untuk mengukur suhu dari pusat tasik kerana rekod telah mendedahkan bahawa pusat gempa itu telah dipenuhi dengan banyak lava cair.

Tidak ada jalan langsung yang menghubungkan tasik dan jalan terdekat yang dilihat adalah sejauh 13 kilometer.Hakcipta iluminasi.com (2017)