Oleh pada 31 May 2024 kategori

Setiap kali kita perlu berurusan dengan jabatan atau agensi awam, pasti ada di antara kita mula merasa bimbang membayangkan kesukaran yang bakal kita tempuhi.

Ini kerana secara amnya ramai di antara kita sudah lama menyimpan tanggapan buruk berkenaan kualiti dan tahap efisien melakukan urusan dengan mana-mana badan awam, ada yang memang harus kita akui benar, ada juga yang sebenarnya hanyalah persepsi kita semata-mata.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Apa saja pandangan kita tentang keberkesanan kualiti servis perkhidmatan awam, harus kita akui mereka adalah tulang belakang perjalanan negara kita. Walau bagaimanapun, kumpulan ini tidak boleh lari daripada dipandang sinis dan negatif dalam beberapa perkara.

1. Mana dia pegawai pengurus kaunter?

oip

Kisah perkongsian orang ramai yang terpaksa menunggu lama untuk berurusan di kaunter perkhidmatan awam, sering dikongsikan.

Dan setiap perkongsian itu biasanya akan mempertikaikan 'kenapa kaunter ada 8, tetapi pegawai atau kerani yang menjaga kaunter hanya ada 2'? Bila hati dah panas menunggu, mulalah minda kita nak cipta persepsi.

Kita pun mudah anggap kerani tu mesti belum balik minum pagi atau tengah duduk di belakang layan chatting dan sebagainya. Persoalannya, kenapa kita mudah menganggap struktur organisasi badan atau jabatan tersebut seolah-olah tidak berjalan? Mereka pun ada hirarki pentadbiran, di mana seorang akan mengawasi cara kerja petugas bawahan mereka. Lagipun, ada banyak faktor yang memungkinkan situasi ini berlaku.

Ada petugas yang bercuti, petugas ada tugasan lain atau yang paling berkemungkinan besar terjadi - memang mereka tak cukup kakitangan untuk jaga kaunter tu.

2. Waktu kerja mula dan habis ikut suka

5258  wh860

Kami yakin ramai yang percaya benda ini berlaku di kalangan petugas awam. Memang benar ada. Ya! Memang ada penjawat awam yang culas, masuk kerja lambat dan sudah bersedia pulang ke rumah awal daripada sepatutnya.

Harus kami ingatkan - yang bekerja swasta, janganlah pula nak kata situasi ini tak berlaku dalam pejabat atau tempat kerja anda. Ini adalah masalah individu dan selalunya bukan masalah organisasi.

Daripada kita pukul rata melabelkan majoriti penjawat awam melakukan perkara ini disebabkan kegagalan anda berurusan dengan mereka, anda buat tindakan yang sepatutnya iaitu melapor kegagalan atau ketidaksiapsiagaan penjawat awam yang anda hadapi ke Biro Pengaduan Awam.

Biarlah mereka dikenakan tindakan disiplin oleh pegawai atau jabatan atasan mereka.

3. Kerja penjawat awam senang culas kerja

oip 859

Sebut pasal buat aduan rasmi ni, pasti ramai yang terus terdetik dalam hati mereka 'aku mengadu pun, bukan jadi apa. Tak ada punyalah sebarang tindakan akan dibuat.'

Anda mempunyai tanggapan tersebut, kerana anda sudah ada sikap negatif menghakimi sistem perkhidmatan awam itu sendiri.

Realitinya, masalah malas, culas, disiplin, ketidakcekapan kerja - semua ini menjadi isu besar kepada golongan pentadbir dan apa saja bentuk makluman atau bukti yang boleh membantu pentadbir mendisiplinkan petugas bawahan mereka sangat-sangat membantu memperbaiki kualiti perkhidmatan.

Tak ada orang atasan yang suka pekerja bawahan mereka culas kerja, tetapi memang sukar nak memantau setiap elemen dalam pejabat dengan berkesan dan efektif.

4. Susah betul nak hubungi untuk bertanya

oip 761

Di antara banyak tanggapan buruk tentang perkhidmatan awam, masalah ini memang turut sama sering membebankan penulis.

Nombor telefon ada dipapar di laman web. Bila kita telefon nak bertanya atau nak mengesahkan sesuatu, memang sepanjang harilah kita akan cuba menelefon.

Bukan semua agensi awam mempunyai masalah ini namun situasi sebegini kerap berlaku. Seperti yang kami sebutkan di atas, ada banyak faktor boleh menyumbang kepada masalah ini; namun persoalannya...kalau tak ada siapa dipertanggungjawabkan untuk tugas ini, seeloknya mansuhkanlah saja nombor telefon itu.

Kita belum cerita tentang emel lagi. Setiap jabatan atau agensi pasti ada satu emel yang dipapar sebagai emel rasmi. Siapa yang buka emel-emel ini untuk memberikan maklumbalas?

5. Penjawat awam...kerjanya mudah.

penjawat awam

Tidak kami ketahui kenapa ramai rakyat Malaysia ada tanggapan sinis bahawa beban kerja bertugas sebagai penjawat awam ni ringan. Mesti ada seorang dua yang akan mula membandingkan dengan beban kerja sektor swasta, kononnya kerja mereka berat sangatlah.

Marilah kita berpijak di bumi nyata. Dalam sektor awam, tidak salah untuk kita katakan risiko kita diberhentikan kerja sekiranya gagal mempamerkan prestasi baik adalah lebih rendah jika dibandingkan dengan pihak swasta. Ini benar.

Tetapi realitinya bekerja dalam sektor awam ini sama sukar. Penjawat awam terdedah dengan arus politik negara, yang boleh menyebabkan dasar bertukar serta merta.

Kerenah birokrasi di mana proses pengesahan atau kelulusan memerlukan persetujuan banyak pihak, menjadikan bekerja dalam sektor awam satu pengalaman yang ngeri bagi mereka yang dah pernah berkhidmat dalam sektor swasta.

Ini adalah punca utama kenapa banyak perkara dalam sektor perkhidmatan awam kelihatan lembap dan terhegeh-hegeh, menyebabkan perkara kecil pun mengambil masa lama dan kadangkala tergendala.

Anda cubalah jawab dengan jujur..mana yang lebih mudah. Bekerja dalam situasi efisien di mana kelulusan dapat diberi seberapa segera atau terpaksa bekerja dalam kedudukan di mana kita tak boleh teruskan kerja, hanya kerana ada orang tak buat kerja mereka?
Hakcipta iluminasi.com (2017)