Kemunculan industri kereta electrik (EV) telah melahirkan banyak syarikat pengeluar kenderaan yang baharu antaranya Tesla dan banyak syarikat dari China. Kerana pertambahan permintaan untuk EV, maka pengeluar syarikat kereta konvensional juga terpaksa melabur dalam penghasilan EV.

Pernahkah anda tertanya apakah syarikat pengeluar kereta terawal dunia? Kereta pertama dibuat pada tahun 1808, lebih daripada 200 tahun yang lalu. Ia dijana dengan hidrogen dan dijalankan pada enjin pembakaran dalaman.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Memadai untuk mengatakan bahawa industri kereta telah berkembang jauh sejak itu, tetapi beberapa syarikat lama telah bertahan dalam ujian masa. Berikut ialah 5 jenama dan syarikat kereta tertua yang masih mengeluarkan kenderaan sehingga ke har ini.

5. Škoda Auto (1895)

koda auto

Škoda Auto telah diasaskan sebagai syarikat Laurin & Klement pada tahun 1895. Syarikat itu mengeluarkan basikal, motosikal dan kereta di Mladá Boleslav, Bohemia. Selepas Škoda mula mengeluarkan kereta pada tahun 1905, syarikat ini dengan cepat menjadi pengeluar kereta terbesar di seluruh Austria-Hungary.

Pada tahun 1925, syarikat ini telah diambil alih oleh Škoda Works, sebuah konglomerat perindustrian. Pada masa ini, syarikat ini dijenamakan semula kepada Škoda Auto. Pada tahun 2000, ia menjadi anak syarikat Kumpulan Volkswagen.

Hari ini, syarikat ini ialah jenama kereta terbesar dan paling popular di Republik Czech.  Škoda juga terlibat dalam sukan permotoran. Model kereta khas oleh syarikat ini bahkan memecahkan rekod dunia Bonneville Speedway untuk kereta terpantas di dunia dengan enjin sehingga dua liter pada Ogos 2011, mencapai kelajuan 227 batu per jam. 

4. Mercedes-Benz (1883)

mercedes benz

Secara teknikal, Mercedes-Benz tidak diasaskan secara rasmi sehingga 1926. Syarikat itu ditubuhkan apabila dua pengeluar kereta lama bergabung. Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) ialah salah satu daripada syarikat itu. Ia diasaskan oleh Gottlieb Daimler dan Wilhelm Maybach pada tahun 1890 dan dimulakan dengan menghasilkan enjin petrol.

Daimler dan Wilhelm membina salah satu kereta tertua yang pernah ada. Selepas syarikat mereka melihat kejayaan dalam kereta lumba kecil, ia mengalihkan tumpuannya dalam menghasilkan model Mercedes.

Sementara itu, Karl Benz, Max Rose, dan Friedrich Wilhelm Eßlinger mengasaskan Benz & Companie Rheinische Gasmotoren-Fabrik pada tahun 1883. Pada asalnya, syarikat itu mengeluarkan mesin industri dan enjin gas.

Kemudian, Benz memutuskan untuk menumpukan perhatian kepada keghairahannya yang sebenar - kereta automotif. Beliau membuat Benz Patent-Motorwagen, kereta berkuasa petrol pertama di dunia, pada tahun 1886. Kedua-dua syarikat ini bergabung untuk membentuk Mercedes-Benz pada tahun 1926 dan kekal sehingga ke hari ini. 

3. Opel Automobile GmbH (1862)

opel

Opel Automobile GmbH, lebih dikenali sebagai Opel, telah diasaskan pada 21 Januari 1862 sebagai pengeluar mesin jahit. Syarikat ini mula membuat basikal pada tahun 1886 dan membuat kereta pertamanya pada tahun 1899.

Opel secara rasminya memperkenalkan sebuah kereta pada Pameran Motor Hamburg 1902 dan tidak hanya memfokuskan tumpuannya kepada hanya mengeluarkan kereta sehingga kilang mereka terbakar beberapa tahun kemudian. Berikutan kebakaran itu, syarikat ini memutuskan untuk membina semula dan hanya mengeluarkan kereta.

Menjelang 1913, Opel telah menjadi syarikat kereta terbesar di Jerman dan yang terbesar di Eropah menjelang 1930. Opel bukan sahaja mengeluarkan kereta di bawah jenamanya sendiri, syarikat itu juga menjual kenderaan di bawah jenama Vauxhall, Buick, dan Holden. Hari ini, Opel ialah anak syarikat Stellantis.

2. Tatra (1850)

tatra

Tatra diasaskan sebagai syarikat  Ignatz Schustala & Comp. pada tahun 1850 oleh Ignác Šustala. Pada mulanya, Tatra mengeluarkan kereta kuda. Pada tahun 1891, syarikat ini mula mengeluarkan kereta api dan menukar namanya kepada Nesselsdorfer Wagenbau Fabriksgesellschaft.

Pada tahun 1897, pengarah teknikal Tetra Hugo Fischer von Roeslerstamm membeli sebuah kereta Benz untuk dirinya sendiri. Fischer menggunakan Benz sebagai inspirasi untuk membuat kereta pertama syarikat itu, yang dipanggil Präsident, lewat tahun itu. Trak pertama mereka dihasilkan pada tahun berikutnya.

Tatra menghasilkan enjin kereta kebal dan trak untuk tentera Jerman semasa Perang Dunia Kedua. Malangnya, trak ini berpusing terlalu laju di selekoh, menyebabkan kematian tentera Jerman yang tidak terkira banyaknya menyebabkan kerajaan melarang askar Jerman daripada menggunakan trak Tatra.

Syarikat ini secara rasmi berhenti mengeluarkan kereta penumpang pada tahun 1999 tetapi terus membuat trak, terutamanya kenderaan pacuan semua roda. Karel Loprais, pelumba trak terkenal dari Republik Czech, telah memenangi Rali Dakar sebanyak enam kali dengan kenderaan keluaran Tatra.

1. Peugeot (1810)

peugeot

Peugeot mula-mula membuka perniagaannya sebagai syarikat kilang kopi yang dikendalikan oleh keluarga pada tahun 1810. Syarikat itu mula mengeluarkan basikal pada tahun 1830, diikuti dengan pengisar garam, lada dan kopi pada tahun 1842.

Armand Peugeot sentiasa berminat dalam pembuatan kereta dan mula mengeluarkan kereta pada tahun 1882. Justeru, menjadikan Peugeot sebagai syarikat kereta tertua di dunia. Kereta pertama Peugeot telah dikeluarkan sebagai kerjasama dengan Leon Serpollet pada tahun 1889 - ia adalah basikal roda tiga wap tetapi tidak sesuai untuk pengeluaran besar-besaran.

Pada tahun 1890, mereka membuat kereta dengan sistem pembakaran dalaman yang lebih baik dengan bantuan enjin Panhard-Daimler. Perbezaan pendapat antara ahli keluarga menyebabkan Peugeot meninggalkan dan memulakan Société des Automobiles Peugeot pada tahun 1896.

Dua tahun kemudian, dia mula mengeluarkan motosikal. Pada tahun 1926, pembuat motosikal dan kereta secara rasmi berpecah kepada syarikat yang berasingan.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)