Platform media sosial telah berkembang menjadi sebahagian kehidupan zaman moden. Walaupun Internet telah wujud selama beberapa dekad, platform media sosial tidak digunakan secara meluas sehingga 20 tahun yang lalu. Platform ini membolehkan orang ramai berkongsi kandungan, berinteraksi antara satu sama lain dan terlibat dalam perbualan masa nyata.

Sosial mediajuga membantu orang ramai berhubung antara satu sama lain dengan cara yang tidak mungkin dilakukan sebelum ini dengan media tradisional. Evolusi platform media sosial merupakan bahagian penting dalam pertumbuhannya kerana ia membolehkan pengguna mencipta komuniti berdasarkan minat dan hobi mereka.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Komuniti ini selalunya dibentuk berdasarkan minat bersama seperti sukan atau muzik, tetapi mereka juga boleh dibentuk berdasarkan topik yang lebih abstrak seperti politik atau peristiwa semasa. Mari lihat 5 platform media sosial terawal di dunia.

5. My Space - Ogos 2003

myspace

Pengguna boleh membina halaman "profil" Web di Myspace, portal media sosial percuma yang dibiayai oleh pengiklanan. Mereka boleh memuat naik imej, menyenaraikan hobi mereka, dan, yang paling ketara, menyediakan pautan ke profil pengguna lain.

Myspace dengan cepat membezakan dirinya daripada laman rangkaian sosial yang lain dengan membolehkan dan juga menggalakkan pemuzik menggunakan profil d Myspace untuk mempromosikan diri mereka. Ini memberikan Myspace suasana ceria dan menjadikannya tempat melepak yang digemari oleh remaja.

Myspace terus mengeluarkan ciri tambahan secara beransur-ansur, seperti label rekod Myspace dan kerjasama dengan web lain seperti tapak web perkongsian video YouTube.

4. LinkedIn - Mei 2003

linkedin

LinkedIn menekankan hubungan profesional pengguna, berbeza dengan rangkaian sosial lain seperti Facebook dan Myspace yang selalunya hanya untuk keseronokan. Pengguna boleh meringkaskan kerjaya mereka, menyerlahkan kebolehan unik mereka, dan menerangkan pendidikan dan pengalaman kerja mereka pada halaman profil yang menyerupai resume.

Apabila seorang pengguna menerima permintaan orang lain untuk menyertai rangkaiannya, sambungan antara kedua-dua pengguna akan dibuat. Pengguna LinkedIn boleh mengembangkan kerjaya mereka dengan mencari kerja, berhubung dengan orang di firma tertentu dan menerima cadangan daripada pengguna lain.

Walaupun menyertai LinkedIn adalah percuma, pengguna boleh membeli langganan premium untuk mengakses keseluruhan profil semua pengguna LinkedIn serta profil tambahan dalam hasil carian mereka.

3. Friendster - Mac 2002

friendster

Pada Mac 2002, pengaturcara komputer Kanada Jonathan Abrams melancarkan Friendster. Dengan sepuluh rakan, ia dicipta di ruang bawah tanah rumahnya dan dilancarkan pada bulan berikutnya. Dalam beberapa minggu, ia mempunyai beberapa ratus pengguna, dan pada awal tahun 2003, ia mempunyai lebih daripada 3 juta pengguna. 

Matlamat utama Friendster adalah untuk membolehkan pengguna dari seluruh dunia berhubung, bergaul dan berhubung semula dengan rakan sedia ada sambil juga membuat rakan baharu. Lebih 115 juta orang telah mendaftar di Friendster sejak ia menjadi platform permainan sosial pada Jun 2011.

Tapak web dan semua perkhidmatannya telah ditutup secara kekal pada 14 Jun 2015, bagaimanapun, perniagaan itu tidak menghentikan operasi secara rasmi sehingga akhir Jun 2018.

2. Ryze - Oktober 2001

Ryze adalah yang pertama daripada gelombang baru tapak rangkaian sosial dan ia diasaskan oleh Adrian Scott pada awal tahun 2001 dan mempunyai impak yang ketara pada Friendster. Individu yang melawat portal ini boleh membuat profil, menambah rakan dan menghantar mesej.

Ryze menghubungkan profesional perniagaan, terutamanya pemilik perniagaan startup. Lebih 1,000 organisasi luar mewujudkan sub-rangkaian di portal ini yang mempunyai lebih 500,000 pengguna di 200 negara.

Terdapat ura-ura yang mengatakan bahawa Jonathan Abrams, lelaki yang mengasaskan Friendster, adalah pengguna awal portal in dan bermotivasi untuk membangunkan versi temu janji Ryze.

1. Six Degrees - Mei 1997

six degrees

Diasaskan oleh Andrew Weinrich pada tahun 1997, platform media sosial pertama yang pernah ada, SixDegrees menetapkan untuk mengenal pasti dan memetakan hubungan sebenar antara orang menggunakan identiti sebenar orang tersebut.

Ia berdasarkan konsep Web of Contacts bagi rangkaian sosial dan beroperasi dari 1997 hingga 2000. Portal tersebut yang mengambil namanya daripada teori pemisahan enam darjah, membolehkan pelawat dari luar tapak untuk menyertai dan membenarkan pengguna menyenaraikan rakan, saudara dan kenalan di dalam dan di luar portal.

Pada kemuncaknya, SixDegrees mempunyai 3.5 juta pengguna tetapi disebabkan oleh kekangan lebar jalur internet, ia sukar berkembang. Portal Six Degrees merupakan satu konsep yang mendahului zamannya.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)