Dengan teknologi semakin rancah dalam mengambil alih kehidupan seharian kita, semakin banyak perkara yang terdedah kepada penggodaman.

Ia adalah satu masalah yang hanya akan semakin memburuk kerana banyak syarikat menawarkan perlindungan yang longgar atau mengabaikan keselamatan siber sama sekali.

Apa-apa sahaja yang mempunyai mikrocip berhadapan dengan risiko digodam. Malah, terdapat beberapa peranti atau item yang mana anda tak sangka terdedah kepada penggodam di sekitar anda. 

BESARKAN TEKS     A-  A+

5. Segala jenis peranti dalam tubuh

Jantung anda adalah milik anda, melainkan ia adalah jantung buatan, maka ia boleh digodam.

Sebenarnya, apa-apa peranti perubatan di dalam badan anda yang bersambung ke Internet adalah terdedah kepada godaman penggodam. Ia bukan masalah spekulasi kerana ia sudah berlaku.

Pada Persidangan Keselamatan Teknikal Black Hat 2011, pakar keselamatan Jerome Radcliffe menggodam pam insulinnya sendiri untuk menunjukkan kelemahan peranti tersebut.

Dia jauh mengganggu isyarat tanpa wayar yang dihantar ke pamnya, menukar data yang ditangkap mengenai keadaannya dengan data palsu, dan menghantarnya kembali.

Jelas sekali Radcliffe tidak merosakkan perantinya untuk membahayakan kesihatannya, tetapi mengubah dos insulin dengan mudah dapat membuatkannya jatuuh dalam keadaan koma atau membunuhnya.

Radcliffe bukanlah satu-satunya orang yang melakukan penyelidikan seperti ini. Barnaby Jack, seorang penyelidik untuk McAfee, menemui cara untuk mengimbas dan berkompromi dengan mana-mana pam dalam jarak 90 meter menggunakan pautan tanpa wayar mereka.

Hal yang sama boleh dilakukan dengan defibrilator jantung. Apabila ianya mula-mula ditanam, peranti diuji menggunakan isyarat radio yang menghidupkan dan mematikan defibrilator.

Penyelidik mendapati bahawa ia juga mungkin boleh menangkap isyarat dan menyiarkan ia semula untuk menghidupkan dan mematikan defibrillator dari jauh.

4. Sistem Pam minyak

pam minyak boleh digodam

Bimbang bahawa pam gas yang disambungkan ke Internet boleh terdedah kepada penggodaman, penyelidik keselamatan siber menubuhkan pam gas palsu untuk memancing penggodam.

Para penyelidik dengan pantas mendapati bahawa ketakutan ini adalah munasabah dan benar. Dalam tempoh enam bulan, terdapat 23 serangan yang berlainan.

Kajian menunjukkan bahawa terdapat pam minyak yang telah diubah suai oleh penggodam. Setakat ini, perubahan itu tidak membahayakan, tetapi ia mungkin boleh membahayakan.

Penyelidikan itu menemui dua serangan penafian perkhidmatan yang boleh mengganggu inventori dan menyebabkan kekurangan bekalan.

Empat lagi kes adalah pengubahsuaian pam dan 12 yang lain adalah perubahan pengenalan, yang boleh mengubah nama pam dan menyebabkan jenis bahan api yang salah mengalir ke tangki.

Dalam sesetengah keadaan, ini boleh merosakkan enjin kereta. Honeypots (peranti palsu) telah dipasangkan di seluruh dunia, membuktikan bahawa ia adalah masalah global.

hacker godam stesen minyak kapal terbang

Banyak tolok tangki automatik (ATG) yang memantau jumlah, suhu, dan kandungan air bagi tangki gas bawah tanah tidak mempunyai kata laluan.

Dengan maklumat ATG yang tersedia kepada sesiapa sahaja dalam talian, ia adalah satu tugas mudah untuk menyerang dan mengganggu perkhidmatan.

Para penyelidik mendapati bahawa Amerika Syarikat dan Jordan menderita serangan honeypot yang paling tinggi dan percaya bahawa Tentera Elektronik Syria atau Iranian Dark Coder mungkin dalang di sebalik perkara ini. 

3. Sistem keselamatan lapangan terbang

keselamatan lapangan terbang boleh digodam

Pakar keselamatan siber kini memberi amaran bahawa rangkaian keselamatan lapangan terbang boleh ditutup sepenuhnya oleh penggodam.

Banyak mesin keselamatan, seperti pengimbas sinar-X dan pengesan letupan, mempunyai kata laluan yang dibina dalam perisian mereka.

Sesiapa yang menggunakan nama pengguna dan kata laluan boleh log masuk dan mendapat akses ke rangkaian lapangan terbang.

Penggodam juga boleh memanipulasi mesin X-ray untuk menyembunyikan senjata atau mencuri maklumat tentang cara memintas keselamatan.

Pengesan letupan juga boleh digodam. Selepas kelemahan itu ditemui, Jabatan Keselamatan Dalam Negeri Amerika Syarikat mengeluarkan amaran tentang kata laluan, tetapi para pakar memberi amaran bahawa sesetengah lapangan terbang mungkin telah diceroboh.

Pada tahun 2015, sebuah firma keselamatan mendakwa bahawa kumpulan Iran menggodam maklumat yang sepatutnya selamat dari beberapa lapangan terbang.

Firma itu memberi amaran bahawa sesiapa yang mempunyai salinan pelan kecemasan lapangan terbang boleh mencari cara untuk mengatasinya.

Mereka bimbang tentang potensi risiko keganasan dan bagaimana sesebuah kumpulan boleh menggunakan pengetahuan itu untuk merancang serangan. Kumpulan seperti ISIS telah menggodam laman web Lapangan Terbang Antarabangsa Hobart

Syarikat penerbangan Poland, LOT, terpaksa membatalkan atau menangguhkan penerbangan selepas komputer mereka yang mengeluarkan pelan penerbangan diserang dengan serangan penafian perkhidmatan.

2. Sistem Kapal terbang

pesawat boleh digodam

Sekalipun keselamatan lapangan terbang memperbaiki kelemahannya, namun sebenarnya pesawat masih boleh digodam.

Untuk mencari pintu belakang (backdoor), seorang penyelidik membeli bahagian asal dari pembekal penerbangan untuk mensimulasikan pertukaran data antara jet penumpang dan pengawal trafik udara.

Dia menunjukkan bahawa tahap keselamatan adalah sangat lemah sehingga telefon pintar dilengkapi dengan aplikasi buatan sendiri pun sudah cukup untuk mendapatkan akses ke pelbagai sistem pesawat.

Pengganas tidak memerlukan bom untuk mengosongkan kapal terbang kerana mereka boleh mengawal kemudi kapal terbang dan mengarahkannya ke bangunan terdekat.

Ahli IT Chris Roberts mendakwa bahawa dia telah menembusi sistem hiburan pesawat jet penumpang dan memanipulasikan enjin semasa penerbangan.

Dia melakukannya dengan menghubungkan komputer ribanya ke Kotak Elektronik Tempat Duduk, yang biasanya terletak di bawah setiap kerusi penumpang.

Melalui itu, Chris mendakwa dia dapat memasuki perintah "CLB" untuk membuat enjin bertindak balas kepada arahan "mendaki".

Dengan pesawat yang lebih baru semakin bergantung kepada sistem bersepadu, masalah itu mungkin menjadi semakin teruk sehinggalah pengeluar pesawat terbang menangani masalah ini.

1. Kilang Komputer / Komputer Baru

komputer baru terdedah kepada godaman

Sudah tentu anda beranggapan bahawa komputer yang baru sahaja dibeli sepatutnya selamat dari penggodam. Namun, sesetengah komputer Cina telah dijual dengan malware yang telah dipasang terlebih dahulu.

Malware telah dimasukkan ke dalam versi palsu OS Windows. Ia digunakan untuk mengintip pengguna dan menjalankan serangan penafian perkhidmatan.

Siasatan Microsoft terhadap rantaian bekalan mendapati bahawa sistem perintah-dan-kawalan komputer bagi komputer-komputer ini telah dijangkiti malware yang dikenali sebagai "Nitol."

Malware itu tersebar melalui pemacu yang boleh ditanggalkan, sehingga dianggarkan berjuta-juta komputer dijangkiti.

Apabila penyiasat membeli 20 komputer riba dan komputer meja dari "pusat membeli-belah" di seluruh China, masing-masing mempunyai salinan Windows tiruan.

Tiga daripadanya mempunyai malware yang tidak aktif dan komputer keempat mempunyai malware yang menjadi aktif sebaik sahaja PC disambungkan ke Internet.

Penyiasat percaya bahawa komputer ini dijangkiti beberapa ketika selepas meninggalkan kilang. Botnet Nitol dikawal melalui domain 3322.org, yang mengandungi lebih daripada 500 jenis malware.

Microsoft menghapuskan malware dan menguasai domain tersebut. Ia kini membenarkan lalu lintas yang sah dari subdomain laman ini.
Hakcipta iluminasi.com (2017)