Semua orang sukakan misteri sama ada membaca, menonton atau menyelesaikannya. Secara keseluruhannya, manusia sentiasa berusaha untuk mencari jawapan kepada sesuatu perkara yang tidak diketahui.

Setelah bertahun-tahun berlalu, manusia telah berjaya menemukan jawapan kepada beberapa misteri dan teka-teki yang telah sekian lama tergantung.

Walaupun sejarah tak akan menceritakan semuanya kepada kita, sekurang-kurangnya kita mampu berusaha menyelesaikannya.

BESARKAN TEKS     A-  A+

iluminasi.com kongsikan 5 misteri sejarah yang berjaya dirungkai dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

1. Kematian mammoth jantan 

kematian mammoth jantan

Pada tahun 2017, para saintis percaya bahawa mereka telah menemui jawapan tentang mengapa hampir 70 peratus daripada bangkai mammoth berbulu adalah dari jantina jantan.

Pasukan penyelidikan itu yang dipimpin oleh Muzium Sejarah Alam Sweden, menyimpulkan bahawa walaupun nisbah jantina adalah sama rata semasa kelahiran, ia menjadi tidak seimbang disebabkan oleh hirarki dan pengaturan hidup komuniti gajah gergasi.

Seperti gajah moden, rakan-rakan mereka yang berbulu hidup dalam kumpulan diketuai oleh seoekor ibu yang lebih tua.

Kumpulan-kumpulan ini kebanyakannya terdiri daripada mammoth betina dan anak-anak.

Walau bagaimanapun, mammoth jantan telah diusir apabila mencapai usia dewasa untuk hidup sendiri atau membentuk kumpulan bujang.

tulang mammoth

Tanpa sokongan kawanan dan tidak dijaga ibu, gajah-gajah jantan ini terlibat dalam lebih banyak "perilaku yang berisiko".

Walaupun jenis tingkah laku ini mengakibatkan lebih banyak kematian, ia juga kondusif terhadap pemeliharaan. Mammoth jantan yang bersendirian lebih cenderung untuk menjadi mangsa kepada perangkap kematian semulajadi seperti 

Mammoth lelaki lone lebih cenderung untuk menjadi mangsa perangkap kematian semulajadi seperti jatuh ke dalam lubang, lumpur dan glasier.

Bangkai-bangkai haiwan ini tertanam dan terlindung daripada cuaca, tidak seperti kebanyakan haiwan Zaman Ais lain, termasuk kebanyakan daripada spesis betina.

2. Kehilangan pasangan Switzerland

marcelin dumoulin dan isteri

Pada suatu hari, Marcelin Dumoulin dan isterinya, Francine, pergi ke padang rumput berhampiran kampung Chandolin di Swiss untuk memberi makan dan dan memerah susu lembu mereka.

Selepas itu, mereka tidak kelihatan lagi selama 75 tahun. Pasangan ini hilang pada 15 Ogos 1942. Mereka akhirnya dijumpai pada Julai 2017, ketika glasier yang mengecut menampakkan badan mereka yang beku.

Ais telah memelihara mayat mereka, yang ditemui dengan barang-barang mereka dan pengenalan mereka yang masih dalam keadaan baik .

Ujian DNA menunjukkan keputusan positif mengesahkan bahawa mayat itu adalah Marcelin dan Francine Dumoulin.

kehilangan pasangan switzerland 529

Ternyata bahawa pasangan itu telah jatuh ke dalam rekahan ais, di mana mereka terperangkap dan tersembunyi selama beberapa dekad.

Apabila Glasier Tsanfleuron mula surut, ia mendedahkan badan mereka. Menurut pihak berkuasa serantau, perkara seperti ini bukanlah sesuatu yang tidak pernah berlaku.

Disebabkan perubahan iklim, glasier surut kerap mendedahkan mayat beku orang-orang yang hilang bertahun-tahun bahkan beberapa dekad lalu.

3. Penemuan kapal USS Indianapolis

kapal uss indianapolis

Pada tahun 1945, tenggelamnya kapal USS Indianapolis membawa kepada kehilangan nyawa terbesar dari sebuah kapal dalam sejarah Tentera Laut AS.

Kapal ini ketika itu dalam misi untuk menghantar bahagian-bahagian untuk bom atom "Little Boy" di Pangkalan Tentera Udara Amerika Syarikat di Tinian.

Selepas itu, kapal ini menjalani tugasan latihan dan tidak lama kemudian, ia dihentam oleh torpedo oleh kapal selam Jepun yang sedang dalam perjalanan ke Filipina. Daripada 1,196 anak kapal, hanya 316 orang yang terselamat.

Kapal itu memasuki budaya pop dengan pelancaran filem Jaws, di mana Kapten Quint, yang digambarkan sebagai mangsa yang terselamat dari Indianapolis, menceritakan kisah yang tidak dapat dilupakan bagaimana kru-kru yang masuk ke dalam air diserang dan dimakan oleh jerung selama empat hari sebelum diselamatkan.

penemuan kapal uss indianapolis

Kapal itu tenggelam dalam hanya 12 minit sebelum menghantar isyarat kecemasan, dan kemudiannya tersadai di dasar lautan di antara Guam dan Filipina.

Sepanjang dua dekad yang lalu, dua ekspedisi cuba dan gagal mencari bangkai kapal ini menggunakan teknologi moden.

Pada tahun 2016, satu petunjuk baru muncul apabila rekod menunjukkan bahawa Indianapolis berselisih dengan sebuah kapal lain 11 jam sebelum diserang.

Menggunakan laluan yang diketahui oleh kapal lain itu, ekspedisi baru yang dibiayai oleh pengasas bersama Microsoft Paul Allen berjaya menganggarkan lokasi kapal karam itu.

Lebih setahun kemudian, akhirnya kapal USS Indianapolis ditemui di Lautan Pasifik Utara pada kedalaman 5,500 meter.

4. Cat pada Tentera Terra-Cotta

cat tentera terra cotta

Penyelidik di China percaya bahawa mereka telah menyelesaikan misteri berusia 2,200 tahun disebalik cat polychrome Tentera Terra-Cotta.

Ditemui semula pada tahun 1974, Tentera Terra-Cotta adalah koleksi hampir 9,000 patung yang mewakili tentera, kereta kuda dan kuda yang dikebumikan dengan maharaja pertama China, Qin Shi Huang, untuk menjadi pengawal kerajaannya di akhirat.

Apabila mereka ditemui, beberapa patung masih mengandungi tompok-tompok pigmen berwarna-warni dan sisa-sisa bahan pengikat, sesuatu yang sangat jarang berlaku kepada patung-patung yang dikebumikan di bawah tanah dalam sedimen air tepu selama lebih dari dua abad.

Pigmen itu telah dikenal pasti sebelum ini sebagai sebatian bukan organik seperti cinnabar, azurite, dan malachite tetapi ejen ikatan dan kaedah yang tepat yang digunakan untuk melukis Tentera Terra-Cotta masih sukar difahami sehingga kini.

cat pada tentera terra cotta

Untuk mencari jawapan mereka, saintis Cina menggunakan teknik canggih yang dikenali sebagai "matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight mass spectrometry (MALDI-TOF-MS)".

Tahap kepekaan yang tinggi memberikan hasil yang tepat walaupun terdapat kesan ejen pengikat. Hasilnya kemudian dibandingkan dengan sampel yang dituakan secara buatan.

Menurut kajian ini, para seniman kuno Qin mula-mula sekali menyalut patung-patung dalam satu atau dua lapisan pernis yang diperoleh dari pokok Toxicodendron, yang biasanya dikenali sebagai pokok lacquer Cina.

Selepas itu, mereka sama ada menggunakan lapisan polikrom secara langsung atau, dalam kebanyakan kes, menggunakan ejen pengikat yang dihasilkan daripada gam haiwan. 

5. Misteri Blood Falls

misteri blood falls

Pada tahun 1911, ahli geografi Thomas Griffith Taylor meneumi aliran air yang pelik dari Glasier Taylor di Antartika Timur.

Ia memperoleh nama Blood Falls disebabkan oleh warna kemerah-merahannya, yang telah menimbulkan rasa ingin tahu dalam kalangan ahli sains selama lebih dari satu abad.

Pada mulanya, orang ramai percaya bahawa pewarnaan itu disebabkan oleh alga merah.

Walau bagaimanapun, ini telah disangkal dan para penyelidik menyedari bahawa oksida besi yang menjadikan air berwarna merah, walaupun mereka tidak pasti bagaimana atau mengapa sehingga 2017.

Satu kajian bersama antara Kolej Colorado dan University Alaska Fairbanks menggunakan radar bunyi dan mengetahui bahawa air terjun itu dihubungkan dengan sumber air yang sangat besar yang mungkin terperangkap di bawah Glasier Taylor selama lebih dari sejuta tahun.

blood falls

Oleh kerana kepekatan garam yang tinggi, garisan air garam sepanjang 91 meter kelihatan menonjol di sekeliling air yang segar.

Walau bagaimanapun, para penyelidik terkejut apabila menemui cecair yang mana mereka fikir bahawa ia adalah mustahil memandangkan suhu yang sangat sejuk. 

Malah, Glasier Taylor kini adalah glasier paling sejuk yang terus mengalirkan air.

Penemuan ini mempunyai implikasi yang sangat menarik bagi ahli astrobiologi, yang menganggap persekitaran yang sejuk seperti Blood Falls adalah serupa dengan apa yang mungkin kita hadapi di dunia lain seperti di bulan Jupiter iaitu Europa.

Ia memberikan mereka akses yang mudah kepada mikroorganisma tanpa perlu menggerudi lubang ais yang berpotensi mencemarkan persekitaran yang utuh.
Hakcipta iluminasi.com (2017)