Dalam dunia automotif, boleh dikatakan kebanyakan model kereta dan motorsikal mempunyai kelab pemiliknya yang tersendiri. Dari Perdua Myvi, Proton Wira sehinggalah motorsikal RXZ terdapat kelab pemilik kenderaan ini.

Kelab-kelab sebegini biasanya menjadi platform bagi pemilik kenderaan ini bertukar-tukar pandangan dan idea mengenai kenderaan dimiliki selain penganjuran hari keluarga untuk mengeratkan hubungan silaturrahim sesama pemilik kenderaan.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kali ini, pihak Iluminasi ingin berkongsikan pula kepada anda semua kelab motorsikal tertua di dunia yang masih aktif sehingga kini. Jangan terkejut, walaupun hobi bermotorsikal ini biasanya dikaitkan dengan lelaki, ada kelab motorsikal tertua di dunia ini sebenarnya ditubuhkan oleh wanita!

5. Triumph Owners Motorcycle Club (TOMCC) (1949)

triumph owners motorcycle club

Triumph Owners Motorcycle Club (TOMCC) atau Kelab Motorsikal Pemilik Triumph ialah sebuah organisasi antarabangsa yang ditubuhkan pada tahun 1949 dengan objektif utama untuk mempromosikan keseronokan, pemeliharaan dan penunggangan motorsikal Triumph.

Kelab ini mengalu-alukan sesiapa sahaja yang memiliki, menunggang, atau berminat dengan motorsikal Triumph, daripada model vintaj klasik hingga motorsikal moden terkini. TOMCC banyak membantu acara tempatan dan serantau seperti pertunjukan motorsikal, perhimpunan dan tunggangan bersama.

Selain itu, ahli mempunyai akses kepada banyak sumber termasuk maklumat sejarah, petua penyelenggaraan dan pembaikan, alat ganti dan perkhidmatan selenggaraan. Kelab ini juga menganjurkan perhimpunan antarabangsa tahunan yang mengumpulkan peminat Triumph dari seluruh dunia.

Dengan lebih 28,000 ahli di seluruh dunia, kelab ini berfungsi sebagai platform untuk peminat Triumph untuk berhubung, berkongsi pengalaman mereka dan belajar daripada satu sama lain.

4. Vintage Motor Cycle Club (VMCC) (1946)

vintage motor cycle club

The Vintage Motor Cycle Club (VMCC) telah diasaskan di Surrey, England pada tahun 1946 oleh Charles Edmund 'Titch' Allen. Tumpuan utama kelab ini adalah pada pemeliharaan, pemulihan dan keseronokan motorsikal vintaj dan klasik yang dibina sebelum 1931.

Dengan lebih 16,000 ahli dari seluruh dunia, VMCC menyediakan platform untuk peminat motorsikal vintaj untuk berhubung, bersosial dan mengambil bahagian dalam pelbagai acara. VMCC terlibat dalam kerja amal, advokasi dan pemeliharaan warisan motorsikal vintaj.

Kelab inio telah mengumpul dana yang besar untuk pelbagai sebab, termasuk penyelidikan kanser dan badan amal kanak-kanak. 'Banbury Run' tahunan kelab itu ialah perhimpunan motorsikal vintaj yang menarik ratusan peminat motorsikal vintaj dari seluruh dunia.

3. Boozefighters (1946)

boozefighters

Boozefighters adalah salah satu kelab motorsikal tertua di Amerika Syarikat. Ia diasaskan pada tahun 1946 di California oleh sekumpulan veteran Perang Dunia II yang mempunyai minat yang sama terhadap motorsikal. Pengasasnya adalah William Clyde Forkner Jr. 

Nama kelab ini berasal dari satu insiden di perlumbaan motorsikal di Hollister, California pada tahun 1947 di mana sekumpulan ahli Boozefighters didakwa telah menyebabkan gangguan. Peristiwa itu memberi inspirasi kepada filem 1947 "The Wild One," yang dibintangi oleh Marlon Brando yang menggambarkan suanana kejadian itu.

Kelab ini terkenal dengan penglibatan mereka dalam perlumbaan motorsikal, terutamanya pada zaman awal kelab ini. Boozefighters adalah salah satu kelab motorsikal pertama yang memulakan pasukan perlumbaan motorsikal dan ramai ahli kelab ini adalah pelumba yang cemerlang. Logo kelab yang menampilkan tengkorak dan tulang bersilang, juga diilhamkan oleh sejarah perlumbaan mereka.

2. Motor Maids (1940)

motor maids

Kelab motorsikal "Motor Maids" ditubuhkan pada tahu 1940 oleh Linda Dugeau dan Dot Robinson di Columbus, Ohio. Motor Maids ialah kelab motorsikal kedua tertua di dunia yang ditubuhkan dengan tujuan menyediakan platform untuk wanita yang berkongsi minat dalam bermotorsikal untuk berkumpul, beramah mesra, dan mempromosikan penunggangan selamat.

Organisasi ini mempunyai ahli dari seluruh Amerika Syarikat dan Kanada dan menganjurkan konvensyen tahunan yang memberi peluang kepada ahli untuk menyertai bengkel pendidikan dan tunggangan berkumpulan.

Selain menyediakan komuniti untuk wanita yang gemar bermotorsikal, kelab ini juga berusaha untuk meningkatkan kesedaran tentang sumbangan wanita kepada sukan ini dan untuk mempromosikan motorsikal dalam kalangan wanita secara lebih umum. Ahli organisasi mengambil bahagian dalam acara seperti perarakan, perhimpunan, dan pertunjukan untuk mempamerkan motorsikal mereka dan untuk menggalakkan wanita lain untuk melibatkan diri dalam sukan ini.

1. Yonkers Motorcycle Club (1903)

yonkers motorcycle club 292

Kelab Motorsikal Yonkers pada asalnya bermula sebagai Kelab Basikal Yonkers dan diasaskan pada 19 November 1879. Kelab Motorsikal Yonkers telah ditubuhkan pada tahun 1903 di Yonkers, New York oleh Presiden George "Usco " Ellis. Kelab Motorsikal Yonkers ialah kelab motorsikal aktif tertua di dunia.

Kelab ini berkhidmat sebagai perkhidmatan utusan pertahanan awam pada awal tahun 1900-an menyampaikan mesej kepada pelbagai pegawai kerajaan di seluruh negara.

Kelab ini telah pun menaja pelbagai pertandingan sebelum Federation of International Motorcyclists (FIM) atau Persekutuan Penunggang Motorsikal Antarabangsa ditubuhkan setahun kemudian pada 1904, kira-kira 23 tahun sebelum penubuhan American Motorcycle Association (AMA) atau  Persatuan Motorsikal Amerika pada 1927.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)