Oleh pada 22 Jun 2022 kategori

Sains dan penyelidikan sentiasa membuka jalan untuk dimensi baharu pada masa hadapan. Beberapa tahun yang lalu, tiada siapa yang menyangka hakikat bahawa telefon adalah lebih daripada sebuah peranti mudah alih, bukan sekadar hanya menghubungkan dua orang secara lisan.

Setiap hari, terdapat beberapa inovasi dan ciptaan baharu yang boleh membawa manfaat kepada manusia dan hidupan di sekeliling kita. Inovasi tidak mungkin dilakukan tanpa eksperimen dan sepertimana yang kita tahu, kos menjalankan sesebuah eksperimen biasanya tidaklah murah.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kali ini, kami ingin kongsikan pula beberapa kajian sains yang menelan belanja paling mahal di dunia.

5. ITER - $16 billion

reaktor terbesar 576

Dikenali sebagai "International Fusion Experiment" ini pada asalnya dibiayai pada tahun 2006 dengan kos perjanjian sebanyak $12.8 bilion. Sebagai projek antarabangsa, ia dibiayai oleh Kesatuan Eropah, AS, China, India, Jepun, Rusia dan Korea Selatan.

Kesatuan Eropah membayar 45% daripada kos, dan Amerika Syarikat, sebagai contoh, menyumbang kira-kira $2.4 bilion. Apabila siap sekitar, ia akan menjadi tempat eksperimen fizik plasma kurungan magnet terbesar.

4. Projek Manhattan - $30 bilion

projek manhattan 488

Ia bermula pada tahun 1939 sebagai program penyelidikan kecil tetapi berkembang sehingga 130,000 orang pekerja dalam perlumbaan sengit untuk mencipta senjata nuklear. Ia terbukti berjaya dengan cara yang mengerikan.

Bom yang dijatuhkan di Hiroshima dan Nagasaki di Jepun membunuh beribu-ribu orang awam yang tidak berdosa. Peristiwa ini juga antara penyebab Jepun menyerah diri dalam Perang Dunia Kedua.

Projek Manhattan juga menyebabkan ramai nyawa terkorban akibat daripada kajian mengenai cecair radioaktif plutonium yang disuntik pada manusia yang dijadikan bahan kajian. Projek Manhattan juga boleh dikategorikan sebagai 5 Ekperimen Kejam Yang Pernah Dilakukan ke atas Manusia.

3. Stesyen angkasa antarabangsa - $100 Billion

stesyen angkasa antarabangsa 833

Pembinaan ISS bermula pada tahun 1998 dan ia telah diduduki secara berterusan oleh penyelidik sejak tahun 2000. Jumlah kos pembinaan ISS adalah sekitar $150 bilion. Mengorbit Bumi sekitar enam belas kali sehari, 218 pejalan kaki angkasa telah dilakukan dari stesen angkasa seperti yang dilaporkan pada Ogos 2019.

Stesen Angkasa Antarabangsa ialah reka bentuk terbesar yang dimiliki manusia yang diletakkan di angkasa. Usaha bersama antara 16 negara ini merancangan pelbagai projek jangka panjang, termasuk menyiasat kesan mikrograviti ke atas badan manusi dan pelbagai lagi kajian lain.

Penyelidikan yang dilakukan di Stesen Angkasa Antarabangsa bukan sahaja bermanfaat untuk angkasawan, tetapi kepada manusia di bumi juga. Sebagai contoh, tahun ini angkasawan menemui cara untuk memerangi "kehilangan" tulang di bumi melalui penyelidikan mereka tentang cara membina semula tulang sendiri sebaik sahaja mereka kembali ke Bumi.

2. Misi menghantar manusia ke Bulan - $156 Billion

pendaratan di bulan

Kos misi menghantar manusia ke bulan ini menggabungkan kos program Apollo ($148 bilion, 1961 hingga 1975) yang akhirnya meletakkan orang di bulan dengan Projek Gemini ($8 bilion, 1965 hingga 1966) yang membantu membangunkan teknik penerbangan angkasa yang digunakan oleh Apollo.

Dalam kemuncak perlumbaan angkasa lepas, bajet NASA mencapai kemuncak $6 bilion pada tahun 1966 ($39 bilion pada tahun 2008), iaitu 2% hingga 4% daripada hasil cukai AS.

Amerika Syarikat ketika itu sangat terdesak untuk menghantar manusia ke Bulan kerana bersaing rapat dengan pihak Kesatuan Soviet. Soviet ketika itu sudah agak terkehadapan kerana program Sputniknya adalah yang pertama melancarkan satelit ke orbit.

1. Program kapal angkasa - $174 Billion

program kapal angkasa

Program kapal angkasa lepas yang diumumkan pada tahun 1972 oleh Presiden Richard Nixon ketika itu, kini telah terbang ke angkasa 132 kali sejak penerbangan pertama Columbia pada April 1981.

Program ini sangat berguna walaupun 2 bencana yang meragut nyawa 14 angkasawan mengaburkan kejayaan yang dikecapinya. Program ini telah dihentikan dan digantikan dengan kapal baru, dipanggil Orion. 

Kredit:

  1. FORBES
  2. Medium
  3. Success Story
  4. SpaceHakcipta iluminasi.com (2017)