Hospital ialah institusi yang menyediakan rawatan perubatan dan pembedahan khusus serta penjagaan kejururawatan untuk orang yang sakit dan cedera. Hospital menawarkan rawatan sepanjang masa untuk pesakit yang mengalami kecederaan besar, masalah kesihatan yang mendesak, penyakit mengejut dan penyakit jarang berlaku.

Sesetengah daripadanya juga berfungsi sebagai institusi pendidikan di mana pelajar sains kesihatan dan profesional penjagaan kesihatan bersekutu boleh belajar dan mengembangkan kemahiran mereka, seterusnya menyediakan asas penting untuk penyelidikan lanjut dan kemajuan sains perubatan.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Dengan pertambahan populasi dan jenis penyakit di sekeliling kita, kapasiti katil yang dimiliki oleh sesebuah hospital juga amat penting untuk merawat pertambahan pesakit ini. Kali ini, mari lihat 5 hospital terbesar di dunia berdasarkan jumlah kapasisi katil yang dimiliki.

5. Hospital Bandar Ankara Bilkent, Turki – 3,810 Katil

hospital bandar ankara bilkent turk

Hospital Bandar Ankara Bilkent ialah hospital kelima terbesar di dunia yang mempunyai kapasiti 3,810 buah katil. Dibuka secara rasmi pada 14 Mac 2019, hospital perkhidmatan penuh ini terletak di Bilkent daerah Cankaya di ibu kota Turki, Ankara.

Sebagai hospital terbesar di negara ini, ia terletak di kawasan seluas 0.18 km persegi dan memmpunyai 131 bilik bedah, 1,554 bilik katil bujang, 725 bilik katil double, 904 poliklinik, 82 bilik VIP dan 700 Unit Rawatan Rapi.

Setiap hari, hospital menyediakan rawatan kepada lebih 8,000 pesakit kecemasan. Selain itu, terdapat 38 katil di klinik dialisis dan 100 katil Klinik Pemerhatian Perubatan di dalam premis hospital. Hospital ini juga mempunyai dua helipad untuk memudahkan pendaratan helikopter ambulans yang membawa pesakit dengan selamat.

4. Hospital Memorial Linkou Chang Gung, Taiwan – 4,000 Katil

pusat kesihatan mental kebangsaan filipina 646

Juga dikkenali sebagai Hospital Chang Gung, Hospital Memorial Linkou Chang Gung ialah hospital keempat terbesar di dunia yang mempunyai kapasiti 4,000 katil. Ia juga merupakan hospital terbesar di Taiwan yang terletak di Daerah Guishan di Bandar Taoyuan.

Hospital ini merupakan sebahagian daripada rangkaian hospital Yayasan Perubatan Chang Gung. Pada mulanya ditubuhkan pada tahun 1978, Hospital Chang Gung memberi tumpuan kepada beberapa kemudahan perubatan.

Hospital terkenal ini menerima lebih 8.2 juta pesakit luar, 2.4 juta pesakit dalam dan 167,460 pesakit pembedahan setiap tahun. Hospital Chang Gung juga terkenal kerana menyelesaikan lebih daripada 1,000 operasi pemindahan hati yang berjaya.

3. Pusat Kesihatan Mental Kebangsaan, Filipina – 4,200 Katil

pusat kesihatan mental kebangsaan filipina

Pusat Kesihatan Mental Kebangsaan di Filipina adalah hospital ketiga terbesar di dunia yang mempunyai kapasiti 4,200 katil. Hospital psikiatri yang diiktiraf PhilHealth ini menduduki kawasan seluas 47 hektar di bandar Mandaluyong, yang terletak di Wilayah Ibu Negara Filipina.

Hospital ini ditubuhkan pada 17 Disember 1928, untuk menjaga sejumlah besar pesakit mental dan pesakit lain yang mengalami gangguan sistem saraf yang berkaitan, yang sebelum ini dirawat oleh dua hospital lain di negara itu - Sanitarium Kota dan Hospital San Lazaro.

2. Pusat Perubatan China Barat, China - 4,300 katil

pusat perubatan china barat china 221

Pusat Perubatan China Barat Universiti di Sichuan ialah hospital kedua terbesar di dunia yang mempunyai kapasiti 4,300 katil. Hospital ini terletak di kawasan pusat bandar Chengdu di sepanjang pantai Sungai Jin.

Walaupun pada mulanya diasaskan pada tahun 1914 oleh mubaligh Barat sebagai Universiti West China Union swasta, pusat itu bergabung dengan Universiti Sichuan pada tahun 2000 dan kini ditadbir oleh Kementerian Pendidikan negara itu. Pada masa ini, institusi itu mempunyai empat hospital pengajaran gabungan dan lima sekolah.

Ia juga merupakan hospital terbesar di negara ini yang mengandungi 25 makmal terbuka, 36 jabatan klinikal, dan 15 jabatan teknologi perubatan yang memenuhi keperluan lebih 3.5 juta pesakit luar dan 173,000 pesakit dalam. Pusat ini juga mempunyai perjanjian kerjasama dengan lebih daripada 150 universiti di 43 buah negara.

1. Hospital Gabungan Pertama Universiti Zhengzhou, China - 7,000 katil

hospital gabungan pertama universiti zhengzhou china

Hospital Gabungan Pertama Universiti Zhengzhou kini merupakan hospital terbesar di dunia yang mempunyai kapasiti sekitar 7,000 katil dan menyumbang pendapatan tahunan lebih daripada 7.5 bilion Yuan.

Hospital ini pada mulanya ditubuhkan pada September 1928 di ibu kota Wilayah Henan China ketika itu - Kaifeng dan merupakan hospital gabungan Kolej Perubatan Universiti Henan. Pada tahun 1958, hospital ini telah dipindahkan ke ibu kota Provinsi Henan sekarang - Zhengzhou, dan telah dinamakan semula sebagai "Hospital Gabungan Pertama Kolej Perubatan Henan."

Pada tahun 1985, ia sekali lagi dinamakan semula sebagai "Hospital Gabungan Pertama Universiti Perubatan Henan." Dengan sokongan daripada Kerajaan Pusat, Universiti Perubatan Henan, Universiti Zhengzhou dan Institut Teknologi Zhengzhou bergabung, menamakan semula hospital ini sebagai "Hospital Gabungan Pertama Universiti Zhengzhou".

Hospital ini pada masa ini merupakan hospital Tahap 3 / Gred A terbesar di China yang mengintegrasikan rawatan perubatan dan penyelidikan saintifik yang menyediakan penjagaan perubatan standard tertinggi.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)