Oleh pada 22 May 2023 kategori

Gangguan neurologi ialah pelbagai keadaan yang boleh menjejaskan sistem saraf, termasuk otak, saraf tunjang, dan saraf. Gangguan ini boleh melemahkan dan mengubah hidup, dengan gejala yang boleh menjejaskan pergerakan dan keupayaan kognitif seseorang.

Walaupun beberapa gangguan neurologi, seperti penyakit Alzheimer dan Parkinson sangat diketahui ramai dan biasa dibincangkan, terdapat banyak gangguan neurologi yang jarang berlaku dan mengerikan yang tidak diketahui oleh orang ramai.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kali ini, pihak Iluminasi ingin kongsikan beberapa jenis gangguan neurologi yang paling unik dan ada antaranya yang begitu menakutkan. Semoga kita semua terhindar daripada penyakit-penyakit seperti ini.

1. Sindrom Cotard 

sindrom cotart 278

Sindrom Cotard adalah penyakit mental yang jarang berlaku yang dicirikan oleh kepercayaan khayalan bahawa seseorang itu telah mati, tidak wujud, atau telah kehilangan organ dalaman atau darah. Ia dinamakan sempena Jules Cotard, pakar neurologi Perancis yang mula-mula menerangkan keadaan itu pada tahun 1880-an.

Gejala sindrom Cotard mungkin berbeza-beza bagi setiap orang, tetapi beberapa gejala biasa termasuk kemurungan, kebimbangan, pengabaian diri, khayalan dan halusinasi. Sesetengah orang dengan sindrom Cotard mungkin menafikan kewujudan Tuhan atau syaitan.

Dalam kes yang teruk, individu dengan sindrom Cotard mungkin enggan makan atau minum, kerana percaya bahawa mereka tidak memerlukannya kerana mereka sudah mati.

Punca sebenar sindrom Cotard masih belum difahami sepenuhnya, tetapi sesetengah penyelidik percaya ia mungkin disebabkan oleh gabungan faktor biologi, psikologi dan persekitaran. Punca yang mungkin termasuk kerosakan otak, gangguan bipolar, skizofrenia, dan penyalahgunaan dadah.

2. Sindrom Tangan Alien

Sindrom Tangan Alien adalah gangguan neurologi yang jarang berlaku yang menjejaskan kawalan pergerakan anggota. Ia juga dikenali sebagai sindrom Dr. Strangelove.

Individu yang mempunyai sindrom mengalami pergerakan sukarela salah satu tangan mereka, yang nampaknya mempunyai fikirannya sendir. Gejala sindrom boleh berbeza-beza bagi setiap orang. Dalam kebanyakan kes, tangan yang terjejas akan melakukan tindakan yang bertentangan dengan niat orang tersebut.

Sebagai contoh, tangan mungkin menghulurkan tangan untuk menyentuh sesuatu yang ingin dielakkan oleh orang itu. Tangan juga boleh membuka butang atau zip atau memukul muka orang itu. Dalam sesetengah kes, tangan yang terjejas mungkin mempunyai kecenderungan untuk mencengkam objek dan memegangnya dengan erat, menjadikannya sukar bagi orang itu untuk melepaskannya.

Sindrom ini disebabkan oleh kerosakan pada otak, biasanya disebabkan oleh pembedahan atau kecederaan. Kerosakan ini boleh menjejaskan komunikasi antara bahagian otak yang berbeza yang mengawal pergerakan anggota. Sindrom inii mungkin dikaitkan dengan gangguan neurologi lain, seperti epilepsi atau demensia.

3. Prosopagnosia

prosopagnosia

Prosopagnosia, biasanya dikenali sebagai "buta muka", adalah gangguan neurologi yang jarang berlaku yang menjejaskan keupayaan seseorang untuk mengenali wajah. Keadaan ini boleh disebabkan oleh kerosakan otak atau mungkin hadir sejak lahir.

Kerosakan pada gyrus fusiform otak, yang bertanggungjawab untuk pengecaman muka, adalah punca prosopagnosia yang paling biasa. Walau bagaimanapun, sesetengah orang dilahirkan dengan keadaan ini, yang dipercayai disebabkan oleh mutasi genetik.

Individu yang mempunyai prosopagnosia masih boleh melihat dan melihat ciri-ciri muka, tetapi mereka tidak dapat menghubungkannya dengan orang tertentu. Mereka juga mungkin mengalami kesukaran untuk mengingati wajah orang yang pernah mereka temui sebelum ini, walaupun mereka sudah lama mengenali mereka.

Sesetengah orang yang menghidap prosopagnosia juga mungkin bergelut untuk mengenali objek lain, seperti kereta atau bangunan.

4. Sindrom Kleine-Levin

sindrom kleine levin

Sindrom Kleine-Levin (KLS), juga dikenali sebagai Sindrom Kecantikan Tidur, adalah gangguan neurologi yang jarang berlaku yang menjejaskan kira-kira satu hingga dua kes bagi setiap juta, terutamanya remaja dan dewasa muda.

Gejalanya termasuk episod berulang tidur berlebihan, tingkah laku yang berubah dan gangguan kognitif. Semasa episod ini, individu mungkin tidur sehingga 20 jam sehari, dengan keperluan makanan dan air yang berkurangan. Gejala lain KLS mungkin termasuk tingkah laku yang berubah, seperti impulsif, kerengsaan dan hiperseksual, serta gangguan kognitif, seperti kekeliruan, kekeliruan dan kehilangan ingatan.

KLS memberi kesan kepada orang ramai untuk tempoh yang singkat, biasanya berlangsung dari seminggu hingga beberapa bulan. Punca KLS tidak diketahui, dan tiada ubat untuknya. kira-kira 50% pesakit menunjukkan simptom yang konsisten dengan hiperseksualiti. Gejala ini lebih lazim pada lelaki berbanding wanita.

5. Sindrom Loghat Asing

Ia adalah gangguan pertuturan yang jarang berlaku yang menyebabkan pertuturan seseorang berbunyi seolah-olah mereka mempunyai loghat dari negara lain. Walaupun itu mungkin tidak begitu mengerikan, gangguan ini boleh disebabkan oleh pelbagai faktor yang menakutkan, mengubah hidup seperti strok, kecederaan otak, atau keadaan neurologi seperti multiple sclerosis.

Gejala lain boleh termasuk kesukaran bercakap dan menyebut perkataan, perubahan dalam intonasi dan irama, dan kesukaran dengan pilihan perkataan dan tatabahasa. Sejak laporan pertamanya pada tahun 1940-an, terdapat hanya kira-kira 100 kes sindrom ini yang diketahui.

Kes paling terkenal melibatkan seorang wanita Norway yang terkena serpihan dalam Perang Dunia II. Akibatnya, wanita tersebut tiba-tiba bercakap dengan loghat Jerman. Satu lagi kes melibatkan seorang wanita dari Devon, United Kingdom, yang memperoleh loghat Cina selepas mengalami migrain dan seorang wanita British yang selepas mengalami strok, mula bercakap dengan loghat Perancis.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)