Oleh pada 28 Feb 2024 kategori

Propaganda politik kita sering menjadikan kadar tukaran Ringgit Malaysia berbanding Dollar Amerika Syarikat atau USD sebagai antara hujah yang kerap dimainkan sebagai modal politik.

Hujah-hujah politik yang mengaitkan penurunan kadar RM berbanding USD sebagai sesuatu yang mencerminkan kelemahan kerajaan, sebenarnya kurang tepat sekiranya kita mahu melihat isu ini dalam skop lebih luas.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Ada lima faedah utama kenapa Ringgit Malaysia menyederhana berbanding USD boleh dilihat sebagai manfaat secara langsung kepada ekonomi negara kita. Berikut adalah lima sebab utama.

1. Meningkatkan daya saing

kehadiran pekerja asing ke malaysia

Mata wang RM yang lebih murah menjadikan eksport negara kita lebih menarik kepada pembeli luar negara. Ini sekaligus akan meningkatkan permintaan terhadap barangan dan perkhidmatan domestik di dalam pasaran antarabangsa.

Permintaan yang meningkat seraya akan membawa kepada peningkatan kadar pengeluaran, yang menyumbang kepada lebih banyak penciptaan peluang pekerjaan dan menggalakkan pertumbuhan ekonomi.

Kika matawang RM lebih murah berbanding US Dollar, pembeli dari Amerika Syarikat berkemungkinan lebih tinggi berminat membeli produk keluaran Malaysia. Peniaga tempatan pula akan menerima bayaran dalam kadar nilai US Dollar yang lebih baik, meningkatkan pendapatan peniaga secara langsung.

2. Meningkatkan aktiviti pelancongan

kenapa ringgit rendah bukan membimbangkan

Matawang RM yang lebih lemah mampu menjadikan Malaysia lebih menarik di kalangan pelancong asing, meningkatkan bilangan pelawat untuk hadir ke sini.

Ini kerana kita semua sedia maklum, kadar matawang lebih lemah membolehkan pelancong asing mendapat lebih banyak nilai bagi wang mereka apabila ditukarkan kepada mata wang Ringgit Malaysia.

Jika mata wang kita mempunyai nilai sekitar RM4.70 jika dibandingkan dengan US Dollar, pelancong dari Amerika Syarikat akan mendapat kelebihan 4.7 kali ganda kuasa berbelanja di Malaysia.

Kuasa beli yang meningkat ini membawa kepada perbelanjaan lebih tinggi oleh pelancong semasa berada di negara kita, yang seterusnya boleh menggalakkan perniagaan tempatan.

3. Menarik minat pelaburan asing

pelaburan luar masuk ke malaysia

Ringgit Malaysia yang lebih murah juga menjadikan kita lebih menarik di mata pelabur asing, kerana mereka mampu mendapatkan aset atau saham dalam kadar lebih besar berbanding melabur dalam pasaran tempatan sendiri.

Pelaburan yang meningkat sama ada dalam bentuk fizikal atau nilai pelaburan, menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi yang lebih tinggi dan penciptaan pekerjaan di negara kita.

Matawang RM yang lemah memudahkan pasaran tenaga kerja kita bersaing dengan pasaran tenaga luar yang lebih murah seperti di India, China, Vietnam dan sebagainya kerana kos yang perlu ditanggung, lebih rendah - menyebabkan kita kelihatan lebih berbaloi di mata pelabur.

4. Mengurangkan beban hutang

kadar nilai ringgit berbanding matawang lain

Sesebuah kerajaan secara am mungkin akan menggunakan kadar matawang yang lemah berbanding USD jika Malaysia mempunyai beban hutang kerajaan yang perlu dibiayai dalam tempoh tertentu.

Matawang RM yang melemah menjadikan pembayaran ini kurang bebannya dari semasa ke semasa.

Sebagai contoh kerajaan Malaysia masih ada hutang RM1 juta setiap bulan dalam pembayaran faedah yang belum dilunaskan, . Tetapi jika $1 juta notional yang sama menjadi kurang bernilai, ia akan lebih mudah untuk menampung faedah tersebut.

Dalam contoh kita, jika mata wang domestik didevaluasikan kepada separuh dari nilai awalnya, pembayaran hutang sebanyak $1 juta ini sekarang hanya bernilai $500,000.Pengurangan beban hutang ini boleh melepaskan sumber yang sebaliknya akan digunakan untuk membayar hutang, membolehkan negara itu melabur dalam bidang lain seperti infrastruktur atau pendidikan.

5. Menaikkan peluang pekerjaan

orang asia kerja petik epal australia

Mata wang yang lebih lemah boleh merangsang pengeluaran dan pekerjaan domestik dengan menjadikan import lebih mahal dan eksport lebih berdaya saing.

Apabila import menjadi lebih mahal disebabkan oleh mata wang domestik yang lebih lemah, pengguna mungkin beralih kepada barang buatan tempatan. Permintaan yang meningkat terhadap barang tempatan boleh membawa kepada peningkatan pengeluaran dan penciptaan pekerjaan.

Sebagai contoh, jika mata wang suatu negara bernilai separuh dari dolar AS, maka import dari AS akan menjadi dua kali ganda lebih mahal bagi pengguna di negara tersebut.

Perbelanjaan yang lebih tinggi ini akan mendorong pengguna beralih kepada barang buatan tempatan.

Mempunyai mata wang yang lebih murah daripada dolar AS boleh memberikan beberapa faedah seperti peningkatan daya saing, peningkatan pelancongan, menarik pelaburan asing, mengurangkan beban hutang, dan peningkatan pekerjaan.

Faedah-faedah yang kami senaraikan ini tidaklah diulas benar-benar mendalam, tetapi kami harap dapat memberikan gambaran umum tentang bagaimana mempunyai mata wang yang murah boleh membantu sesebuah negara mencapai matlamat ekonomi mereka. Jadi usahlah kita mudah dipermainkan sentimen sesetengah parti politik yang mahu kita berasa gusar dengan iklim ekonomi ketika ini.

Pemimpin yang ada sekarang pasti ada formula dan kaedah tertentu, yang kami ramal akan memberikan kesan positif kepada ekonomi kita tak lama lagi.
Hakcipta iluminasi.com (2017)