Sejarah anime Jepun dapat dijejaki sejara permulaannya di abad ke-20 ketika Jepun cuba memodenkan seluruh negara. Walaupun ahli sejarah tidak dapat menentukan tarikh yang tepat, 1917 sering disebut sebagai tahun penting dalam pembangunan animasi Jepun.

Malah, filem anime tertua yang sedia ada terbukti telah dihasilkan pada tahun 1917. Malangnya, disebabkan oleh gempa bumi Great Kantō pada tahun 1923, kebanyakan anime pertama telah musnah atau hilang. Walau bagaimanapun, beberapa filem anime lama telah muncul dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan telah dipulihkan secara digital.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kali ini, mari kami kongsikan pula kepada para pembaca Iluminasi semua senarai anime terawal di dunia. 

5. Senga Tsubo - 1925

senga tsubo 168

Kredit gambar : Anime Okulu

Senga Tsubo adalah filem pertama yang dibayar oleh Kementerian Pendidikan kepada Sanae Yamamoto selepas beliau mula bekerja untuk mereka. Tajuk bhasa Inggerisnya adalah "The Pot"

Filem ini menggabungkan kisah "The Fisherman and the Genie" dari The Arabian Nights dengan kisah tentang singa dan musang dari Machiavelli's The Prince.

Anime ini adalah filem senyap berdurasi 17 minit hitam putih. Perbualan antara watak dalam cerita dilakukan dengan menggunakan potong kertas yang mengandungi dialog.

4. Kyoikusenga Ubasuteyama- 1925

img 20220624 150016

Kredit foto : Anime Okulu

Kyoikusenga Ubasauteyama mengambil masa lebih setahun setengah untuk menghasilka anime ini dan merupakan salah satu karya terawal Sanae Yamamoto yang mendapat sambutan baik daripada orang ramai Jepun.

Ia adalah filem berdurasi 18 minit yang mengisahkan tentang seorang penguasa yang tinggal di Wilayah Shinano. Tuan ini membenci orang tua dan menghalau mereka untuk tinggal di pulau buangan apabila mereka berumur 60 tahun. Akhirnya, seorang lelaki muda meyakinkannya untuk menghentikan pengasingan orang tua dan menghormati mereka.

Pada masa tayangannya, Yamamoto menjual hampir 100 cetakan filem ini. Malah ia telah dibeli oleh Bahagian Pendidikan Sosial Kementerian Pendidikan Jepun. Selepas pihak kementerian membeli filem itu, Yamamoto menjadi pekerja sementara Kementerian Pendidikan. Semasa bekerja di Kementerian, beliau menghasilkan beberapa lagi filem pendidikan.

3. Kyoikuotogimanga Usagi to Kame - 1924

kyoiku otogi manga usagi to kame sanae yamamoto

Kredit foto : Andres Catella

Tajuknya dalam bahas Inggeris adalah  "The Hare and the Tortoise" dan ia ialah sebuah filem animasi pendek enam minit berdasarkan cerita klasik yang dinamakan sempena namanya. Anime ini bermula pada tahun 1924 dan merupakan salah satu penggambaran animasi pertama cerita cerita perlumbaan arnab dan kura-kura. 

Seni filem ini menampilkan teknik mudah hanya menggunakan garisan dan latar belakang unik yang kelihatan seperti berasal dari negara lain dan bukannya landskap tradisional yang digunakan dalam cerita rakyat Jepun lama.

Filem ini adalah salah satu karya terawal Sanae Yamamoto dan diterbitkan oleh Seitaro Kitayama, guru Yamamoto yang mencipta satu lagi anime awal, Urashima Tarō

2. Urashima Tarō - 1918

urashima tar

Kredit gambar : OtakuMilitia

Urashima Tarō ialah satu daripada dua filem yang ditemui di sebuah kedai antik di Osaka, Jepun pada tahun 2008; filem lain ialah Nakamura Gatana (disenaraikan di atas). Ia adalah salah satu contoh terawal anime yang wujud dan filem senyap pendek.

Filem ini berdasarkan cerita rakyat Jepun tentang seorang nelayan yang mengembara ke dunia bawah air di belakang seekor penyu. Di sana dia dilayan oleh puteri Otohime sebagai ganjaran. Dia menghabiskan apa yang dia percaya selama beberapa hari dengan puteri, tetapi apabila dia kembali ke kampung halamannya, dia mendapati dia telah pergi sekurang-kurangnya 100 tahun.

Apabila dia membuka kotak permata terlarang (tamatebako), yang diberikan kepadanya oleh Otohime semasa pemergiannya, dia berubah menjadi seorang lelaki tua.

1. Namakura Gatana - 1917

maxresdefault 948

Kredit foto : UnordinarySailor

Namakura Gatana ialah filem pendek anime yang ditemui setakat ini dan anime ini tlah dihasilkan pada tahun 1917. Filem ini telah hilang sehingga salinannya ditemui pada tahun 2008. Anime ini juga dikenali dengan tajuk bahasa Inggerisnya "The Dull Sword".

Anime ini adalah satu daripada tiga karya yang dikreditkan sebagai pelopor filem animasi Jepun dan merupakan satu-satunya karya yang masih wujud. Ia telah dipulihkan secara digital pada tahun 2008 dengan bantuan Natsuki Matsumoto, seorang ahli sejarah budaya visual, yang memiliki nitrit positif filem ini.

Pada mulanya, proses pemulihan Matsumoto dianggap sama dengan filem asal. Walau bagaimanapun, nitrat yang lebih baru ditemui pada tahun 2014. Nitrat yang terkemudian ini memaparkan separuh pertama filem manakala nitrat kepunyaan Matsumoto adalah bahagian kedua anime ini.

Kredit:

  1. Anime News Network
  2. Japanese Animated Film ClassicsHakcipta iluminasi.com (2017)