Oleh pada 03 Oct 2017 kategori

Penyakit-penyakit seperti lembu gila, SARS dan selsema babi merupakan antara penyakit membawa maut yang sudah diketahui ramai. Namun, terdapat ribuan manusia di seluruh dunia yang menderita penyakit yang sangat ganjil. Kebanyakan daripada penyakit tersebut anda mungkin tidak pernah dengar seumur hidup. Jom kita semak senarai 10 penyakit paling misteri di dunia.

1. Morgellons

BESARKAN TEKS     A-  A+

Sumber foto: flipper.diff.org

Menurut Yayasan Penyelidikan Morgellons, antara ciri-ciri penyakit ini termasuk kesan gigitan dan sengatan, serta kemunculan fiber biru, hitam atau merah yang pelik pada kulit. Ia dihidapi seramai hampir 14,000 orang.

Dalam kebanyakan kes, simptom di atas disertai dengan rasa penat, hilang daya ingatan jangka pendek, sakit sendi dan penglihatan yang terjejas. Keadaan ini dinamakan sebagai "Morgellons" pada tahun 2002 oleh seorang ibu yang mempunyai seorang anak lelaki berumur 2 tahun yang dipercayai menghidap penyakit berkenaan. Nama itu datangnya dari sejenis penyakit kulit pada abad ke-17 yang ditemui di Perancis yang menyerang golongan kanak-kanak selepas munculnya apa yang disebut sebagai "rambut hitam".

2. Progeria

progeria

Sumber foto: Youtube Katie Couric

Progeria merupakan penyakit sejak lahir yang bermaksud kecacatan atau kerosakan terhadap janin. Penghidap penyakit yang membawa maut ini mempunyai penampilan yang menonjol seakan-akan penuaan pra-matang, namun meninggal pada purata usia 13 tahun.

Pembesaran yang terbantut secara ketara bermula pada usia antara 9 dan 24 bulan, membawa kepada perkembangan wajah yang tidak normal seperti mempunyai wajah yang kecil dan tidak seimbang, bonjolan, mata yang menonjol serta rahang yang tidak membesar. Pada umur 2 tahun, rambut pada bahagian kulit kepala, kening dan bulu mata juga hilang.

Menurut National Organization of Rare Disorders, penghidap penyakit ini akhirnya bakal hilang lapisan lemak dibawah permukaan kulit. Lama-kelamaan, keanjalan dalam dinding arteri turut hilang yang membawa kepada kematian 90% pesakit melalui serangan jantung atau strok.

3. Alahan air

alahan air

Sumber foto: express.co.uk

Penyakit alahan air atau "aquagenic urticaria" ini amat jarang berlaku dan hanya terjadi kepada seramai cuma 30 orang di dunia ini. Namun, kewujudannya telah disahkan oleh Lembaga Kajian Perubatan. Penghidapnya menjadi begitu alergik terhadap air dan biasanya terjadi pada usia yang lanjut. Kesan ketidakseimbangan hormon ini berpunca daripada proses kelahiran.

Sebuah kes muncul di United Kingdom pada April tahun ini, seorang ibu berusia 21 tahun tidak boleh minum air atau terkena air hujan kerana kulitnya mendapat ruam terbakar yang pedih. Dia hanya mandi untuk tempoh masa maksimum 10 saat setiap minggu dan cuma boleh minum Diet Coke. Ianya bukanlah suatu alergi, tetapi lebih tepat lagi merupakan sebuah hipersensitiviti kepada ion yang dijumpai dalam air bukan suling.

4. Sindrom bahasa asing

sindrom bahasa asing

Sumber foto: Youtube HaaaSuddoh

Penghidap sindrom bahasa asing bertutur dalam dialek yang tidak diketahui tanpa penjelasan yang munasabah. Hanya sejumlah 60 kes penyakit ini pernah direkodkan.

Para dokotr pada mulanya menganggapnya sebagai masalah psikiatri. Tetapi pada tahun 2002, para saintis di Universiti Oxford mendapati yang penghidap penyakit ini berkongsi ketidaknormalan otak yang sama, membawa kepada perubahan nada suara, pemanjangan bunyi vokal dan beberapa ketidakteraturan yang lain.

Menurut Journal of Neurolinguistics, penghidap tidak semestinya pernah didedahkan kepada bahasa baru yang mereka perolehi. Suara baru mereka bukanlah bahasa asing, tetapi perubahana dalam ucapan seringkali menyerupai dengan ketara dengan bahasa negara lain.

Kes pertama dikesan ialah seorang wanita Norwegian pada tahun 1941 yang membentuk bahasa Jerman yang pekat dan dihina dari masyarakatnya sendiri.

5. Laughing Death (Kuru)

kuru

Sumber foto: mdpi.com

"Laughing Death" atau lebih dikenali sebagai "Kuru" dalam kalangan puak orang Fore di New Guinea. Pesakit memiliki ketawa luarbiasa secara tiba-tiba yang menjadi tajuk utama dada-dada akhbar pada tahun 1950-an dan mendapat perhatian para doktor dari seluruh dunia.

Ahli fisik dari Amerika Syarikat (AS) dan Australia mendapati mereka mempunyai anggota badan yang bergetar namun ia berkurangan jika pesakit mendapatkan rehat yang secukupnya. Tetapi antara tempoh sebulan ke tiga bulan selepas itu, penderita akan mula terhuyung-hayang, tersadung, tidak mampu berdiri, menjadi juling dan tidak mampu bercakap secara munasabah sebelum akhirnya mati.

Institut Kebangsaan Gangguan Neurologi dan Strok memberitahu yang laporan bedah siasat menunjukkan kematian mereka adalah disebabkan oleh lubang dalam otak dipanggil "swiss-cheesing". 

Akhirnya, seorang doktor dari AS bernama Carleton Gajdusek mendapati yang jangkitan itu dibawa masuk melalui adat kampung untuk memakan ahli keluarga selepas berlakunya kematian. Sebaik kanibalisme dihapuskan, epidemik tersebut turut sekaligus berakhir. Pada tahun 1976, Gajdusek dianugerahi hadiah Nobel untuk hasil kerjanya itu. 

6. Fibrodysplasia ossificans progressiva (FOP)

fibrodysplasia ossificans progressiva

Sumber foto: ejraymundofigueroa.blogspot.com

Pada tahun 1938, seorang warga Amerika, Harry Eastlack yang berumur 5 tahun telah patah kaki serta kakinya tidak berada dalam kedudukan yang betul. Pinggang dan lututnya mengeras dan pembesaran tulang membentuk pada otot bahagian pehanya. Pada pertengahan umur 20-an, vertebra belakangnya telah mula bersatu. Pada tahun 1973, dia mati pada usia 39 tahun dimana dia cuma dapat menggerakkan bibirnya sahaja.

Eastlack disahkan menghidapi fibrodysplasia ossificans progressiva (FOP), suatu penyakit ganjil yang dihidapi 1 daripada 2 juta orang dimana tendon dan ligamen badan melalui metamorfosis aneh yang berubah menjadi tulang.

Keadaan ini berlaku sejak lahir dan mempunyai ciri kecacatan ibu jari kaki semasa kelahiran. Eastlack mendermakan tulangnya bagi tujuan kajian penyakit itu yang kini dipamerkan di Muzium Mutter di Philadelphia. Sehingga kini, Persatuan FOP Antarabangsa masih lagi mengkaji tentang penyakit yang amat jarang berlaku ini.

7. Sindrom Alice in Wonderland

sindrom alice in wonderland

Sumber foto: gettyimages.com

Menurut Buku Panduan Perubatan Klinikal Oxford, penghidap sindrom Alice in Wonderland merasakan objek menjadi jauh lebih kecil daripada saiz sebenar. Kondisi ini yang juga dikenali sebagai "micropsia" atau "Lillliput sight" turut boleh mempengaruhi deria pendengaran, sentuhan dan persepsi imej tubuh seseorang itu sendiri.

SIndrom ini dikaitkan dengan migrain atau pening kepala yang dinamakan bersempena novel "Alice's Adventures in Wonderland" tulisan Lewis Carroll dimana karakter utamanya, Alice melalui menempuhi banyak pengalaman pelik yang mungkin serupa dengan apa yang dilalui oleh penghidap "micropsia". Disebabkan Carroll juga penghidap migrain dengan gejala serupa, ada yang beranggapan perkara itu telah membantu filem itu dipersembahkan dengan cukup baik.

8. Porphyria

porphyria

Sumber foto: bydewey.com

Penghidap penyakit Porphyria dikaitkan mempunyai air kencing dan tahi berwarna ungu. Raja George III Inggeris pada abad ke-18 juga dilaporkan murka kerana terkena penyakit ini. Porphyria mengakibatkan komplikasi dalam penghasilan 'heme', sejenis protein penting untuk sel darah merah. Ia juga mempengaruhi kulit dan sistem saraf. Serangannya menyebabkan kesakitan dan kekejangan perut, rasa mual, muntah-muntah serta sembelit.

NORD menyebut antara simptom lain Porphyria adalah termasuk sensitiviti terhadap matahari, gatal-gatal dan bengkak. Pertumbuhan rambut yang meningkat pada bahagian dahi juga boleh berlaku.

Toksin disebabkan penghasilan heme yang gagal juga boleh mempengaruhi pewarna pada bahagian lain pada tubuh terutamanya selepas terdedah kepada cahaya matahari. Kadangkala gigi dan kuku jari boleh menjadi kemerah-merahan. Toksin ini yang akan menjadikan air kencing dan najis bertukar menjadi warna gelap.

Ratu Mary dari Scotland, Vincent Van Gogh, and Raja Nebuchadnezzar dari Babylon juga dikatakan menghidapi penyakit ini.

9. Sindrom Pica

sindrom pica

Sumber foto: krishnaadityapratama.wordpress.com

Nama Latin bagi burung murai iaitu "pica" akan memakan apa sahaja, begitu juga dengan penghidap sindrom ini. Lazimnya, penyakit ini menjangkiti perempuan mengandung atau kanak-kanak yang akan mempunyai citarasa bahan-bahan tidak bernutrisi seperti cat, tanah liat, plaster, kotoran atau bahan-bahan makanan seperti beras mentah, tepung gandum atau garam.

Seseorang itu hanya disahkan mempunyai sindrom ini jika selera terhadap benda-benda pelik tersebut bertahan melebihi sebulan dan berlaku pada usia dimana perlakuan itu dianggap tidak masuk akal. Pengkaji perubatan secara tidak pasti telah mengaitkan sindrom pica dengan kekurangan mineral. Namun, menurut Persatuan Kebangsaan bagi Rare Disorders, pakar masih belum mengetahui punca sebenar dan penawar bagi gangguan pelik ini.

10. Sindrom Moebius

sindrom moebius

Sumber foto: health.detik.com / repro

Sindrom Moebius adalah tersangat jarang berlaku. Ia merupakan suatu penyakit keturunan dan dikenalpasti oleh kecacatan wajah yang jelas ketara. Penghidap penyakit ini tidak boleh menutup mata mereka, lihat dari sebelah menyebelah atau membentuk ekspresi wajah. Ketidaknormalan anggota badan seperti "clubbed feet" dan jari yang hilang juga selalu berlaku.

Menurut Pertubuhan SIndrom Moebius, kebanyakan kes adalah terpencil dengan tiada sejarah keturunan. Penghidap biasanya memiliki umur yang panjang dan mampu meneruskan kehidupan yang penuh sihat.

Ahli keluarga pesakit seringkali belajar mengenali bahasa tubuh, postur dan tona suara sebagai alat komunikasi emosi. Malah, mereka kadangkala mendakwa terlupa yang penghidap sindrom ini mempunyai kecacatan wajah.

Rujukan:

1. CNN Health

2. Wikipedia




Hakcipta iluminasi.com (2017)