Penemuan nombor malar tertentu telah mendorong dunia maju lebih ke hadapan.

Pemalar-pemalar ini yang terdiri daripada angka-angka telah membawa kepada terbinanya jambatan, perkiraan kewangan dan juga menyelesaikan banyak tugasan penting sepanjang sejarah manusia.

nombor dan rumus formula paling penting kehidupan dunia

BESARKAN TEKS     A-  A+

Terdapat banyak nombor penting yang menjadikan dunia ini apa yang sedang berlaku sekarang. Tetapi 10 berikut adalah nombor paling penting, atau pemalar, di seluruh dunia.

Banyak nombor-nombor penting yang telah menjadikan dunia seperti apa yang kita nikmati sekarang, namun iluminasi.com kongsikan 10 nombor atau pemalar paling penting di seluruh dunia.

1. Pemalar Archimedes (Pi): 3.14159265359

pemalar archimedes pi

Nombor ini adalah antara yang paling dikenali oleh ramai orang dalam senarai ini. Pemalar Archimedes atau lebih dikenali sebagai "Pi", adalah nama yang diberikan kepada nisbah lilitan bulatan ke diameter. 

Namun, ia sebenarnya lebih daripada itu. Ahli matematik terkenal Yunani, Archimedes diberikan kredit terhadap pengiraan teori pertama Pi yang mana beliau anggarkan nilainya di antara 3 10/70 dan 3 1/7, atau 223/71.

Pi ialah pemalar utama dalam mana-mana persamaan yang melibatkan gerakan bulat atau harmonik. Ia merupakan salah satu hubungan yang paling penting dalam matematik.

Pi kini ditakrifkan sebagai 3.14159265359. 

2. Nombor Euler (e): 2.7182818284590452...

nombor euler

Nombor Euler juga dikenali sebagai pemalar pertumbuhan eskponen atau pemalar e. Ia adalah asas untuk logaritma semulajadi dan boleh ditemui dalam banyak bidang matematik.

Bagi penggunaan pemalar ini, dalam bidang kewangan, nombor Euler digunakan untuk menentukan kepentingan kompaun, yang sangat penting dalam memahami nilai semasa wang yang merupakan tulang belakang kewangan.

Selain itu, nombor Euler sangat penting apabila menggambarkan hubungan pereputan

3. Nisbah emas (Golden ratio): 1.61803398875

nisbah emas

Golden ratio atau nisbah emas adalah angka yang sering ditemui ketika mengambil nisbah jarak dalam angka geometri.

Nisbah emas sering digunakan dalam analisis teknikal kewangan untuk cuba menentukan bila pasaran akan meneruskan jalannya atau sebaliknya.

4. Pemalar Planck: 6.626068 x 10^-34 m^2 kg/s

pemalar planck

Pemalar ini dinamakan sempena Max Planck, salah seorang bapa teori kuantum. Pemalar Planck mencerminkan saiz dan tenaga quanta dalam mekanik kuantum.

Werner Heisenberg menggunakannya untuk membantu menentukan Prinsip Ketidakpastian (Uncertainty Principle).

Sesetengah penulis membuat spekulasi bahawa Prinsip Ketidakpastian ini boleh digunakan untuk menentukan kestabilan dan kemapanan sesebuah instrumen kewangan.

Tetapi jika anda mahu aplikasi dunia nyata, anda perlu menunggu beberapa tahun lagi kerana komputer kuantum masih dalam fasa teori.

Namun jika ia menjadi realiti, iaitu jika jurutera dapat merekabentuk komputer yang menyimpan maklumat dalam enam orientasi kuantiti bit, ia boleh memberi impak besar kepada dunia lebih daripada impak yang dibawa oleh semikonduktor.

5. Pemalar Avogadro: 6.0221515 x 10^23

pemalar avogadro

Pemalar Avogadro adalah nombor yang digunakan untuk menjelaskan atom, molekul, ion dan elektron. Bagi unsur-unsur, jisim atom relatif yang dinyatakan dalam gram mengandungi atom Pemalar Avogadro.

Pemalar ini merupakan satu hubungan yang menarik antara pelbagai sifat-sifat kimia yang berbeza.

Seorang jurutera kimia mungkin perlu menggunakan aplikasi pengetahuan yang dipanggil stoikiometri setiap hari dalam hidupnya.

6. Kelajuan cahaya

kelajuan cahaya 904

Kelajuan cahaya adalah 299,792 kilometer batu sesaat dan ukuran satu meter ditakrifkan melalui pemalar ini.

Memahami kelajuan cahaya adalah pencapaian yang paling membanggakan dan memahami apa kegunaannya dengan sebenar-benarnya adalah satu soalan yang paling memeningkan dalam dunia fizik.

Kelajuan cahaya digunakan dalam banyak formula matematik yang berbeza dan dalam menganalisis perjalanan angkasa.

Ia adalah sebahagian daripada persamaan relativiti Albert Einstein yang terkenal di mana kita memahami hubungan jisim dan tenaga.

Kelajuan cahaya adalah 'c' dalam E = mc2.

7. Pemalar graviti (G): 6.67300 x 10^-11 m^3 kg^-1 s^-2

pemalar graviti

Pemalar graviti muncul dalam hukum graviti Newton dan dikenali sebagai pemalar G. Selain itu, G juga muncul dalam teori relativiti umum Albert Einstein.

G membantu menentukan daya antara dua jisim. Pengetahuan mengenai G adalah sangat penting bagi mana-mana jurutera awam, mekanikal, atau udara.

Memastikan jambatan dapat berfungsi terhadap kedua-dua berat kereta yang menolaknya dan kesan penurunan graviti adalah salah satu daripada aspek penting pembinaan jambatan.

8. Pemalar Boltzmann: 1.380650 x 10^23 joule per kelvin

pemalar boltzmann

Pemalar Boltzmann adalah pemalar asas fizik yang berlaku dalam hampir setiap perumusan statistik dalam fizik klasik dan kuantum.

Pemalar ini menjelaskan mengapa ais kiub cair dalam air suam.

9. Nombor khayalan: i

nombor khayalan i

'i' bersamaan dengan punca kuasa dua -1, yang bermaksud bahawa "i" kuasa dua bersamaan dengan -1. 

Nombor negatif tidak mempunyai punca kuasa dua. Namun matematik telah maju ke tahap di mana untuk mengatakan 'tidak ada punca kuasa dua bagi nombor negatif' telah menghalang banyak kemajuan.

Penyelesaian beberapa polinomial melibatkan "i" mempunyai manfaat yang boleh kita gunakan dalam kehidupan sebenar serta penyelesaian yang melibatkan punca kuasa dua nombor negatif, yang mana boleh dibuang.

10. Identiti Euler: e^(i*pi) = -1

identiti euler

Identiti Euler menghubungkan banyak perkara bersama.

Salah satunya, kita tahu melalui trigonometri bahawa eix = cosine (x) - i * sine (x) disebabkan oleh siri tak terhingga (infinite) yang menggambarkan sinus, kosinus, dan e.

Apabila anda memasukkan pi untuk x, sinus (pi) bersamaan dengan 0 dan cosine (pi) bersamaan -1. Formula ini sangat elegan kerana ia melibatkan pemalar yang paling terkenal dalam matematik serta 1, sifar, dan 1. 

Rujukan:

1. BI

2. FFden

3. Live Science
Hakcipta iluminasi.com (2017)