Senarai Bacaan Berat


Bacaan berat merangkumi penulisan yang memberi inspirasi, motivasi, idea baru, persepsi dan bermanfaat kepada masyarakat awam terutamanya berkaitan sahsiah diri. Bantu kami sebarkan kasih sayang ini kepada semua. "Ke arah bangsa Malaysia berbudaya, bermoral, dan terkehadapan."

Susunan : terbaru / terlama / popular / unpopular

Bahaya Dan Kesan Buruk Guna Minyak Masak Berulang Kali
kesihatan
Bahaya Dan Kesan Buruk Guna Minyak Masak Berulang Kali
Biasa dengar ungkapan macam tu? Mesti selalu kan. Kalau gantikan pisang goreng tu dengan keropok lekor, cekodok, cucur udang, hatta ayam gor...
Fenomena kena tindih jin menurut sains
metafizik
Fenomena kena tindih jin menurut sains
"Aku terjaga dari tidur dan aku melihat ada satu lembaga hitam sedang memerhatikanku. Aku seakan-akan boleh dengar dia sedang berkata sesuat...
Statistik orang jadi gila meningkat. Anda mungkin salah seorang daripadanya
kesihatan
Statistik orang jadi gila meningkat. Anda mungkin salah seorang daripadanya
Anda panggil golongan ni "orang gila" sebab anda anggap fikiran dan mental mereka kurang waras. Sebab tu mereka tidur di tepi jalan dan cari...
Graduan Kini Tiada Adab! Email Merepek-repek. Tujuan Belajar Pun Tak Tahu
edukasi
Graduan Kini Tiada Adab! Email Merepek-repek. Tujuan Belajar Pun Tak Tahu
Setiap orang pasti melalui proses temuduga apatah lagi apabila semakin kuat persaingan dalam mendapatkan pekerjaan. Seorang lelaki yang tida...
Merokok di Tempat Awam : Denda RM250
edukasi
Merokok di Tempat Awam : Denda RM250
Pada 1 Februari yang lalu, pihak Kementerian Kesihatan telah memulakan pewartaan pindaan Peraturan 11(w), Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil ...

Bagaimana Berikhtiar Mengelakkan Diri Dari Tersesat ke Alam Bunian?
islamik
Bagaimana Berikhtiar Mengelakkan Diri Dari Tersesat ke Alam Bunian?
Pasti ramai di antara kita semenjak kecil diajar untuk meminta izin daripada 'penunggu' apabila kita tumpang lalu atau tumpang buang air ken...
Kenali jenis dadah yang popular di Malaysia
edukasi
Kenali jenis dadah yang popular di Malaysia
Dadah musuh negara. Mungkin ada diantara anda yang menganggap pengharaman dadah adalah satu konspirasi untuk menghalalkan penjualan ubat-uba...
Rahsia Sebenar di Sebalik 4 Peraturan Semasa Menaiki Kapal Terbang
edukasi
Rahsia Sebenar di Sebalik 4 Peraturan Semasa Menaiki Kapal Terbang
Sekiranya anda pernah menaiki kapal terbang, mesti anda biasa dengar pelbagai jenis arahan pramugari yang kadang-kadang anda rasa macam "Ele...
Kau muslim yang baik atau Islam kerana kau tak makan babi?
islamik
Kau muslim yang baik atau Islam kerana kau tak makan babi?
Mengaku Islam tetapi suka kutuk agama lain. Mengaku Islam tetapi benci yahudi walaupun tiada seorang pun berbangsa yahudi pernah mengganggu ...
Kismis BUKAN Makanan Sunnah. Fikir Panjang Sebelum Beri Anak Makan Kismis!
parenting
Kismis BUKAN Makanan Sunnah. Fikir Panjang Sebelum Beri Anak Makan Kismis!
Sejak makanan sunnah menjadi popular dan sering dikomersialkan, ramai betul ostad/ostazah berniaga produk yang dikatakan mengandungi bahan m...




Hakcipta iluminasi.com (2017)