Oleh pada 07 Sep 2017 kategori

Anda mesti pernah mendengar pepatah yang mengatakan bahawa gambar bernilai seribu kata. Ia mungkin kelihatan seperti kata-kata yang biasa pada mulanya tetapi jika diteliti semula , memang ada gambar yang sangat bernilai walaupun ianya sebuah potret lama.

Pernahkah anda melihat gambar lama anda bersama keluarga atau rakan-rakan? Pasti ianya akan mengamit memori kenangan silam. Ia mungkin membawa anda memikir kenangan tersebut lebih daripada seribu perkataan setelah melihat gambar itu.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Sebenarnya, gambar atau imej visual yang sederhana boleh membantu untuk menyatakan perasaan dan emosi yang mungkin tidak dapat diungkapkan dengan kata-kata. Jika anda pernah berkomunikasi dengan seseorang melalui emel, mesej pesanan ringkas atau beberapa bentuk mesej elektronik lain seperti whatsapp,wechat dan telegeram. Anda harus sedar bahawa kata-kata di dalam mesej sahaja tidak cukup untuk disampaikan kerana pada zaman sekarang ianya perlu diselit dengan gambaran emosi untuk membuat mesej tersebut lebih berkesan.

sebahagian emoji yang dipaparkan

Mujurlah komputer dan telefon pintar pada hari ini penuh dengan pelbagai imej yang boleh dikongsikan ke dalam mesej untuk membantu supaya dapat berkomunikasi dengan lebih berkesan. Imej ataupun icon emosi yang memenuhi setiap mesej pada saat ini dikenali sebagai “emoji”. Generasi muda pada hari ini mungkin mempunyai masa yang sukar jika pada masa ini tiada emoji untuk mereka berkomunikasi disebabkan masing-masing mempunyai gadjet yang canggih.

Teknologi emoji mula dibangunkan

Pada awal tahun 90an kita terpaksa bergantung terhadap perkataan sahaja untuk berkomunikasi dengan orang lain. Nasib baik semuanya berubah apabila terdapat seorang lelaki Jepun yang bernama Shigetaka Kurita mencipta emoji pada tahun 1998.

pengasas emoji shigetaka kurita

Kurita bekerja untuk NTT DoCoMo, syarikat komunikasi mudah alih yang besar di Jepun. Beliau adalah sebahagian daripada pasukan yang ditugaskan untuk membangunkan sistem Internet mudah alih pertama syarikat itu. Sistem mereka terhad kepada 250 aksara mesej dan disebabkan itu, Kurita mendapat idea bahawa emoji dapat membolehkan pengguna berkomunikasi dengan lebih berkesan.

Set pertama emoji yang dibangunkan itu mengandungi 176 emoji yang besaiz 12x12 piksel gambar yang menyatakan pelbagai emosi dan idea. Ia termasuk emoji untuk menyatakan perkara mengenai cuaca, makanan, minuman, perasaan dan perasaan. Kurita mengambil inspirasi daripada komik Jepun (manga) dan logo grafik Cina yang digunakan dalam sistem penulisan Jepun moden (kanji).

shigetaka kurita melakar gambar emoji

Emoji sebenarnya perkataan jepun yang bermaksud "gambar" (e) "watak" (moji). Emoji sebenarnya berbeza dengan emotikon. Emotikon mempunyai fungsi yang sama dengan emoji tetapi ia terdiri dengan menggunakan aksara biasa. Sebagai contoh, anda boleh mencipta wajah senyuman dengan menggunakan tanda titik bertindih, sengkang dan kurungan “:-)”. Manakala emoji pula adalah gambar atau ikon sebenar yang telah siap untuk dimasukkan ke dalam mesej.

Emoji mula berkembang di seluruh dunia

Emoji yang dihasilkan oleh Kurita merupakan salah satu kejutan besar di Jepun. Tidak lama kemudian pihak syarikat telekomunikasi dan teknologi turut menggunakan emoji tersebut. Walau bagaimanapun emoji ini mengambil masa yang lama untuk disebarkan teknologi tersebut ke negara lain.

Pada akhir tahun 2000an, populariti emoji ini berkembang luas di Amerika disebabkan sistem operasi iOS yang dimiliki oleh Apple turut menggunakkan teknologi emoji. Emoji mula diperkenalkan lebih luas diserata dunia pada tahun 2010 dan ia diseragamkan melalui Unicode yang mejadikan ianya satu standard untuk berkomunikasi secara elektronik berdasarkan watak.

emoji baru yang dimasukkan pada tahun 2017

Populariti emojis di Amerika Syarikat adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh kemasukan mereka oleh Apple dalam sistem operasi iOS pada akhir tahun 2000an. Emoji floodgates benar-benar dibuka pada tahun 2010 apabila emojis diseragamkan oleh Unicode, yang merupakan standard sejagat untuk komunikasi elektronik berdasarkan watak. Apabila system emoji diseragamkan, ia membolehkan syarikat teknologi seperti Microsoft, Google, Twitter dan Facebook boleh mengembangkan emoji mereka sendiri yang boleh diakui tanpa mengira sistem operasi.
Hakcipta iluminasi.com (2017)