Oleh pada 02 Jun 2017 kategori

Ibadah puasa sebenarnya sudah bermula sebelum zaman Rasulullah saw. lagi. Kaum-kaum yang telah wujud sebelum kenabian Nabi Muhammad saw. sebenarnya sudah lama mengamalkan puasa. Bagaimanapun, puasa mereka berbeza-beza mengikut kaum.

Kaum Nasrani misalnya mengamalkan puasa pada bulan Ramadan, cuma bezanya adalah ia dilakukan selama 40 hari. Orang Yahudi pula berpuasa dengan kaedah lain, ada pendapat mengatakan puasa mereka dilakukan sambil berbaring di atas pasir sambil mengingati kesalahan yang pernah dilakukan.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Rasulullah saw. sendiri pada awalnya tidak mengamalkan ibadah puasa pada bulan Ramadan. Ibadah puasa pada awalnya diamalkan ketika tiba hari Asyura pada 10 Muharram setiap tahun. Sejarah puasa Asyura pula sebenarnya berpunca dari kaum Yahudi yang mahu mengingati kisah Nabi Musa dan kaumnya Bani Israel diselamatkan Allah saw. Bertitik dari situ Nabi Musa as. berpuasa setiap 10 Muharram lalu dijadikan amalan pengikutnya.

Rasulullah saw. mewajibkan orang Islam berpuasa pada hari Asyura sebagai menghormati Nabi Musa as., kerana Rasulullah merasakan orang Islam lebih dekat dengan Nabi Musa as. atas faktor agama berbanding orang Yahudi yang berpuasa Asyura atas sekadar faktor kaum mereka sahaja.

Bermula puasa Ramadan

iluminasi sejarah ibadah puasa3 402

Puasa pada bulan Ramadan mula diamalkan ketika tahun kedua Hijrah selepas Rasulullah saw. mengalihkan kiblat orang Islam dari Masjid Al-Aqsa ke Masjidil Haram di Mekah,

Tanggal 10 Syaaban, turun firman Allah swt. dalam surah Al-Baqarah ayat 183 yang berbunyi “Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa,”

Dengan turunnya firman Allah swt. itu, Rasulullah pun mengarahkan puasa Asyura yang sebelum itu diwajibkan setiap 10 Muharram dijadikan ibadah sunnah, terpulang kepada siapa yang mahu melakukannya, digantikan dengan puasa pada bulan Ramadan yang menjadi amalan wajib.

Puasa Ramadan melalui beberapa fasa sebelum sampai kepada cara yang kita amalkan sehingga sekarang, kerana dipengaruhi beberapa peristiwa dan perubahan.

Perubahan dan penambahbaikan puasa Ramadan

iluminasi sejarah ibadah puasa

Pada fasa pertama puasa Ramadan, umat Islam boleh memilih sama ada untuk berpuasa atau bagi yang tidak mahu berpuasa, membayar fidyah sebagai ganti dan memberi makan kepada orang miskin.

Hanya pada peringkat kedua barulah ibadah puasa hampir menyerupai apa yang sedang kita amalkan ketika ini, di mana puasa menjadi kewajipan menyeluruh kepada umat Islam. Sesiapa yang mampu berpuasa diwajibkan berpuasa dan tidak ada pelepasan melalui fidyah, kecuali bagi mereka yang sakit, tua atau kurang berkemampuan.

Pada awalnya ibadah puasa dilakukan sepanjang hari dan umat Islam hanya boleh makan dan minum selepas waktu Maghrib, kemudian disambungkan semula puasa selepas Isyak. Ini menyebabkan timbulnya masalah di kalangan orang Muslim kerana merasakan payah untuk bermesra suami isteri pada setiap malam Ramadan.

Diturunkan Firman Allah swt. dalam ayat 187 surah al-Baqarah, memerintahkan ibadah puasa ini dilakukan bermula terbit fajar sehingga terbenam matahari, membolehkan umat Islam makan dan minum untuk bersahur mempersiapkan diri mereka bagi ibadah puasa dan juga pelepasan untuk bersama suami isteri.

Begitulah serba sedikit sejarah bagaimana ibadah puasa ini dibentuk dari awal dan diperhalusi sehinggalah sekarang. Moga bacaan ini bermanfaat kepada anda semua dalam memahami bagaimana ibadah puasa Ramadan bermula dan tiba ke bentuk yang ada ketika ini.
Hakcipta iluminasi.com (2017)