Pergi sahaja kemana-mana kedai runcit atau pasar raya, anda pasti akan melihat susunan coklat bar jenama Cadbury di rak-rak makanan berhampiran kaunter. Tidak dinafikan, inilah jenama coklat paling popular di Malaysia. 

Jika dibandingkan dengan jenama coklat-coklat premium lain, harga coklat Cadbury boleh dikatakan mampu milik. Secara global pula, Cadbury merupakan syarikat coklat kedua terbesar di dunia dan mempunyai ibu pejabat di Uxbridge, London barat dan memasarkan produk ini ke lebih 50 buah negara.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Namun, pernahkah anda ketahui sejarah di sebalik jenama coklat antara yang paling popular di Malaysia ini?

Bermula dari bisnes jualan minuman

coklat paling popular

Permulaan sejarah jenama Cadbury ini cukup sederhana. Pada tahun 1824 John Cadbury membuka kedai pertamanya di 93 Bull Street di pusat bandar Birmingham menjual teh, kopi, koko dan minuman coklat.

Minuman coklat dilihat sebagai alternatif yang lebih sihat daripada alkohol dan dakwaan unit dianggap sebagai pengaruh negatif kepada masyarakat Kristian Protestan tempatan yang dikenali sebagai Quaker. Bagi yang tidak tahu, John Cadbury sendiri merupakan seorang Quaker.

Pada waktu itu di England, orang Quaker dilarang menghadiri pengajian di universiti yang biasanya mempunyai perkaitan gereja yang didirikan dan kepercayaan pasifis mereka membuatkan mereka tidak boleh menyertai tentera. Kerana peluang terhad yang ada, Quaker sering memasuki bidang yang berkaitan dengan perniagaan atau menumpukan masa mereka untuk misi reformasi sosial.

john cadbury pengasas coklat cadbury

Pada tahun 1831, John Cadbury membeli sebuah kilang empat tingkat di Crooked Lane yang terletak di antara Corporation Street dan High Street. Menjelang tahun 1842 iaitu kira-kira 18 tahun selepas mula berniaga, John telah menjual hampir 30 jenis minuman coklat dan koko.

Ketika perniagaan John terus berkembang, beliau meminta bantuan adiknya Benjamin dan syarikat Cadbury kemudiannya dikenali sebagai Cadbury Brothers. Perniagaan mereka terus berjalan dengan luar biasa, dan pada tahun 1847 mereka berpindah ke kilang yang lebih besar di Bridge Street yang mempunyai akses ke semua pelabuhan utama di Britain melalui pelabuhan terusan peribadi.

Malangnya kerana masalah kesihatan dan kematian isterinya, John Cadbury bersara pada tahun 1861 dan menyerahkan syarikat itu kepada anak-anak beliau, George dan Richard. John selepas itu menumpukan sepanjang hidupnya untuk pekerjaan sosial dan meninggal pada tahun 1889.

Perkembangan syarikat

sejarah cadbury

George dan Richard terus mengembangkan produk syarikat ini dan pada tahun 1864, mereka mula memperoleh keuntungan.

Titik tolak kejayaan Cadbury adalah setelah mereka memperkenalkan produk "Cocoa Essence" yang diiklankan sebagai "benar-benar suci dan oleh itu terbaik". Ia adalah produk semula jadi yang dibuat dengan mentega koko tulen dan tanpa bahan berkanji. Cocoa Essence adalah permulaan coklat seperti yang kita kenal sekarang.

Dengan kejayaan berterusan Cadbury dalam bisnes coklat, George dan Richard berhenti menjual teh pada tahun 1873. Produk coklat susu tenusu atau Coklat "Dairy Milk" yang popular kini telah diperkenalkan pada tahun 1905. Ia menggunakan kandungan susu yang lebih tinggi dalam resipi berbanding dengan produk pesaing. Menjelang tahun 1914, coklat tersebut merupakan produk terlaris syarikat Cadbury.

Penggabungan dan pengasingan dengan Schweppes 

cadbury schweppes

Pada tahun 1969 Cadbury bergabung dengan Schweppes untuk membentuk Cadbury Schweppes. Schweppes adalah jenama terkenal Britain yang mengeluarkan air mineral berkarbonat dan minuman ringan. Syarikat gabungan ini seterusnya telah membeli Sunkist, Canada Dry, Typhoo Tea dan banyak lagi.

Tidak lama kemudian, produk minuman Schweppes Beverages dihasilkan dan pembuatan jenama coklat Cadbury dilesenkan kepada Hershey. Hari ini Cadbury Schweppes adalah syarikat konfeksioneri terbesar di dunia, dengan lebih daripada 70,000 pekerja.

Pada bulan Mac 2007, telah diumumkan bahawa Cadbury Schweppes merancang untuk memisahkan perniagaannya menjadi dua entiti yang berasingan - satu yang memfokuskan pada pasaran coklat dan konfeksioneri utamanya dan satu lagi dalam perniagaan minuman di Amerika Syarikat. Pengasingan ini berlaku pada 2 Mei 2008, dengan perniagaan minuman menjadi milik Dr Pepper Snapple Group dan Cadbury Schweppes menjadi Cadbury. 

Pengambil alihan oleh Kraft

syarikat mondelez 270

Pada 19 Januari 2010, diumumkan bahawa Cadbury dan Kraft Foods telah mencapai persetujuan dimana Kraft akan membeli Cadbury dengan harga £8.40 sesaham, dengan harga Cadbury pada £11.5bn. Kraft kemudian mengeluarkan pernyataan yang menyatakan bahawa perjanjian itu akan mewujudkan "pelopor konfeksioneri global, namun harus meminjam £7 bilion untuk membiayai pengambilalihan tersebut.

Pada 2 Februari 2010, Kraft memperoleh lebih dari 71% saham Cadbury, seterusnya menyempurnakan pengambilalihan tersebut. Kraft perlu menguasai 75% pegangan saham untuk dapat mengeluarkan Cadbury dari pasaran saham dan mengintegrasikannya sepenuhnya sebagai sebahagian daripada Kraft.

Hasrat ini dicapai pada 5 Februari 2010 dan syarikat mengumumkan bahawa saham Cadbury akan dibatalkan penyenaraian pada 8 Mac 2010. Pada bulan Jun 2010 bahagian syarikat tersebut di Poland, Cadbury-Wedel, dijual kepada Lotte of Korea.

Suruhanjaya Eropah menjadikan penjualan itu sebagai syarat pengambilalihan Kraft. Sebagai sebahagian daripada perjanjian itu Kraft akan mengekalkan jenama Cadbury, Hall dan jenama lain bersama dengan dua kilang di Skarbimierz. Lotte akan mengambil alih kilang di Warsaw bersama dengan jenama E Wedel.

Pada 4 Ogos 2011, Kraft Foods mengumumkan mereka akan berpecah menjadi dua syarikat mulai 1 Oktober 2012. Perniagaan konfeksioneri Kraft menjadi Mondelēz International, yang mana Cadbury adalah anak syarikat.

Kredit:

  1. The Culture Trip
  2. WikipediaHakcipta iluminasi.com (2017)