Oleh pada 02 Mar 2019 kategori

Bubur kacang hijau adalah sejenis bubur yang dibuat daripada kacang hijau, santan kelapa, nisan dan bahan-bahan lain.

Bubur kacang hijau merupakan pencuci mulut manis Indonesia yang dibuat dari bubur kacang hijau dengan santan dan gula Melaka atau gula tebu. Kacang direbus sehingga lembut, dan gula dan santan ditambahkan.

Kadang-kadang dipanggil hanya sebagai "kacang hijau", nama yang sedikit berbeza boleh digunakan di pelbagai wilayah di Indonesia, seperti kacang ijo di wilayah Jawa.

Hidangan ini selalu dihidangkan sebagai pencuci mulut atau makanan ringan. Tetapi, ia juga adalah pilihan terkenal bagi sarapan atau makan malam.

Di Indonesia, terdapat banyak warung yang khususnya menjual bubur kacang hijau. Ia turut lazimnya menjual roti bakar, telur rebus setengah masak dan mi segera.

Sajian bubur kacang hijau boleh didicampurkan dengan bahan lain seperti durian untuk lebih menambahkan rasa kesedapannya.

Bubur kacang hijau durian ini juga enak sekiranya dimakan dengan roti.

Bubur kacang hijau yang dicampurkan dengan manisan nisan berwarna lebih gelap berbanding bubur kacang yang tidak dicampurkan dengan manisan nisan.

Ia juga mempunyai rasa yang lebih kuat, hasil pengaruh rasa nisan itu sendiri.

 

Bubur Kacang Hijau

  

bubur kacang hijau
 

 

Bahan-bahan:

  • Kacang hijau (300g) - direndam 3 atau 4 jam
  • Biji sagu (2 cawan) - direndam 1/2 jam
  • Kelapa parut (1 bjii) atau
  • Santan segar (RM3) + air (1 liter)
  • Gula melaka (1 ketul) - ditumbuk sedikit supaya cepat sedikit
  • Gula pasir (3 cawan) - boleh dikurangkan
  • Garam (1 sudu teh)
  • Daun pandan (4 helai)

 

Cara-caranya:

1. Rebus kacang hijau sehingga kembang. Masukkan biji sagu dan kacau perlahan-lahan biar mereneh sehingga sagu tersebut kembang.

2. Sementara itu, kisar kelapa parut tadi jadikan dua mangkuk. Simpan mangkuk pertama. Masukkan santan mangkuk ke dua dahulu dalam periuk kacang hijau dan sagu yang sudah kembang tadi.

3. Masukkan gula melaka, gula pasir, garam dan daun pandan. Biarkan mendidih, kemudian baru boleh masukkan santan pekat tadi. Kacau sehingga mengelegak dan boleh tutup api. Sedia untuk dihidang.

bubur kacang hijau 1

 

Tips:

✔ Resepi ini juga boleh dibuat menggunakan pulut hitam.

✔ Untuk lebih sedap, boleh tambahkan durian.

 

Sumber:

1. Radia Tussoleha [12]

2. Wikipedia Bubur Kacang Hijau
Hakcipta iluminasi.com (2017)