Kisah mengenai David Charles Hahn bukanlah satu cerita biasa. Sejak dari kecil lagi, Hahn sentiasa berminat dengan kimia dan sains. Dia sering melakukan pelbagai uji kaji kimia sekadar suka-suka. Namun, tiada sesiapa pun yang menyangka bahawa suatu hari nanti Hahn akan membina sebuah reaktor nuklear yang benar-benar berfungsi sepenuhnya di halaman belakang rumahnya sendiri.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Pada awalnya David Hahn adalah seorang kanak-kanak biasa yang gemarkan sukan bola lisut dan juga bola sepak. Dia kemudian menyertai persatuan pengakap di sekolahnya. Kedua-dua orang tuanya, Ken dan Patty telah bercerai dan David Hahn tinggal bersama bapa dan ibu tirinya, Kathy di Clinton Township. Pada hari minggu, David Hahn akan bermalam di rumah ibu kandungnya pula di Golf Manor.

Punca David Hahn meminati kimia

buku eksperimen kimia

Perubahan ketara berlaku ketika Hahn berumur 10 tahun apabila datuknya memberikannya sebuah buku bertajuk "The Golden Book of Chemistry Experiments". Sejak dari itu Hahn menjadi taksub dengan kimia.

Pada usia 12 tahun, dia telah khatam semua buku teks kimia lama milik bapanya. Pada umur 14 tahun pula, dia telah berjaya menghasilkan nitrogliserin, sejenis cecair letupan berwarna kuning yang digunakan dalam dinamit. 

Pada satu malam, bahagian bahawa tanah rumah bapanya di Clinton Township telah digegarkan dengan satu letupan yang kuat. Bapa dan ibu tirinya mendapati David Hahn sudah terbaring di lantai dalam keadaan separa sedar.

Sebelum kejadian itu berlaku, David Hahn sedang mengetuk bahan uji kajinya menggunakan pemutar skru sehingga terjadinya percikan api yang mengakibatkan letupan itu. David Hahn dikejarkan ke hospital dengan kecederaan pada tangan dan salah satu bahagian matanya.

david hahn semasa remaja

Ibu tirinya Kathy kemudian melarang David Hahn daripada menjalankan sebarang eksperimen di rumah. Jadi, Hahn memindahkan "makmal" uji kajinya ke bangsal di rumah ibu kandungnya di Golf Manor. Ibu kandung Hahn dan teman lelakinya Michael tidak tahu-menahu langsung tentang apa yang dilakukan Hahn di bangsal rumah mereka itu.

David Hahn sering dilihat memakai pelitup mulut di dalam bangsal milik ibunya itu dan kadang-kala melakukan uji kaji sehingga jam dua pagi. Hahn juga pernah dilihat membuang pakaian yang dipakainya setelah melakukan eksperimen di makmal itu. Namun, ibunya Patty dan Michael tidak faham apa yang dilakukan anak mereka itu disebabkan kekangan pendidikan yang terhad.

Pada Mei 1991, David Hahn berjaya mendapatkan pangkat tertinggi dalam persatuan pengakap di Amerika Syarikat dan setakat ini hanya 4 peratus orang sahaja yang berjaya memilikinya di seluruh negara.

Bagi mendapatkan pengiktirafan Eagle Scout ini, seseorang itu memerlukan 21 lencana merit atau pingat. David Hahn telah memperolehi banyak pingat melalui pembentangan Kuasa Atomik yang dilakukan 5 bulan sebelum hari jadinya yang ke-15. Pada waktu ini, Hahn sudah mempunyai cita-cita yang lebih besar lagi.

Sanggup melakukan apa sahaja demi minat

barang barang dalam makmal david hahn

"Makmal" David Hahn

Hahn berazam untuk melakukan sesuatu yang lebih hebat lagi dan bercadang untuk membina sebuah senjata neutron. Untuk mendapatkan bahan-bahan radioaktif, dia telah memalsukan beberapa cerita dan juga mencipta identiti yang baharu.

Hahn menulis surat kepada Suruhanjaya Peraturan Nuklear (NRC), mendakwa dirinya adalah seorang guru fizik di Sekolah Menengah Chippewa Valley. Pengarah pengeluar dan pengagihan isotop agensi itu, Donald Erb telah memberikan petua kepada Hahn bagaimana caranya untuk mendapatkan dan mengasingkan unsur-unsur radioaktif. Malah, Erb juga menjelaskan ciri-ciri sesetengah isotop yang diletupkan dengan neutron boleh menghasilkan reaksi berantai.

Apabila Hahn bertanya mengenai risikonya, Erb meyakinkannya bahawa ia tidaklah begitu bahaya, kerana beranggapan Hahn hanya sekadar bertanya dan tidak menyangka bahawa Hahn akan memilikinya dalam jumlah yang banyak. Ini kerana kuantiti yang mencukupi untuk menimbulkan bahaya kepada awam adalah tertakluk kepada perlesenan Suruhanjaya Pengawalan Nuklear.

logo us nrc

David Hahn kini mengetahui bahawa sejumlah kecil isotop radioaktif americium-241 boleh dijumpai dalam alat pengesan asap. Dia kemudian menghubungi beberapa syarikat pengeluar pengesan asap dan mendakwa bahawa dia memerlukan alat pengesan asap dalam kuantiti yang banyak bagi menyiapkan satu projek sekolahnya. Salah satu syarikat telah menjual kepadanya 100 alat pengesan asap yang telah rosak dengan harga USD 1 setiap satu.

Namun, Hahn tidak tahu di mana terletaknya bahan radioaktif itu di dalam alat pengesan asap yang dibelinya. Dia kemudian menulis surat kepada sebuah firma elektronik di Illinois, kononnya ingin bertanyakan soalan untuk melengkapkan "laporannya". Seorang wakil khidmat pelanggan telah membalas surat itu dengan memberikan jawapan yang diperlukan Hahn.

Senjata neutron David Hahn

tanglung gas mantel

Tanglung gas mantel

Atas bantuan itu, Hahn dapat mengekstrak bahan radioaktif itu. Dia meletakkan americium-241 itu di dalam sebuah blok plumbum berongga dengan lubang kecil yang ditebuk di bahagian tepi supaya sinar alfa dapat keluar. Di hadapan blok itu Hahn meletakkan sekeping aluminium yang akan menyebabkan atom menyerap sinar alfa dan menolak neutron keluar. Kini, senjata neutron ciptaan Hahn sudahpun siap.

Dia juga membeli beratus-ratus unit tanglung gas untuk mendapatkan bahan thorium-232 yang terkandung pada karung alat itu. Sekiranya thorium-232 dibedil dengan neutron, ia akan menghasilkan uranium-233. Dia kemudian memulakan proses uji kajinya dengan membakar kesemua karung tanglung gas yang dibelinya itu menjadi debu.

Untuk mengasingkan thorium daripada debu, dia membeli bateri lithium bernilai USD 1,000 dan memotongnya kepada dua bahagian menggunakan pemotong wayar. Dia meletakkan lithium dan debu thorium bersama di dalam kertas aluminium dan memanaskannya menggunakan penunu Bunsen.

thorium

Dengan cara ini Hahn telah memperolehi thorium yang 9000 kali ganda lebih daripada yang terkandung dalam alam sekitar. Jumlah ini melebihi 170 kali ganda daripada jumlah diwajibkan untuk memohon lesen daripada Suruhanjaya Peraturan Nuklear.

Kemudian Hahn mula mengunjungi kedai-kedai antik bagi mencari jam lama yang mengandungi radium. Dia kemudian mengumpul bahan radium ini dan menukarnya menjadi bentuk serbuk. Malah, David Hahn juga meminta salah seorang rakannya mencuri beryllium daripada sebuah makmal kimia untuk kegunaannya.

Membeli uranium daripada Czechoslovakia

Apa yang lebih mengejutkan ialah David Hahn juga memesan uranium daripada Czechoslovakia, sebaik sahaja kejatuhan kerajaan Kesatuan Soviet. Dia juga menggunakan beberapa bahan lain seperti pita pelekat untuk menghasilkan reaktornya sendiri dan menakjubkan apabila ianya menjadi.

uranium

Uranium

Selepas projeknya itu siap, David Hahn mendapati tahap radiasi di kawasan itu telah meningkat secara dramatik. Dia mendapati bilik tidurnya juga mempunyai radiasi yang tinggi. Dengan menggunakan alat pengukur, David Hahn mendapati radiasi masih boleh dikesan sejauh 5 buah rumah.

Khuatir dengan bahaya yang bakal berlaku, David Hahn mula merungkai semula reaktor nuklear binaannya itu. Pada pukul 2.40 pagi 31 Ogos 1994, ketika David Hahn sedang mengisi bonet traknya dengan reaktor ciptaannya, seorang jiran telah menyangka seseorang sedang mencuri tayar dan menelefon polis.

Ketika polis datang dan memberkasnya, dia meminta agar polis tidak membuka bonet traknya kerana terdapat reaktor radioaktif. Polis menyangka ia adalah bom atom buatan dan memanggil Unit Pemusnah Bom. Pada ketika itu, trak Pontiac milik David Hahn dianggarkan mempunyai kadar radiasi 1000 kali ganda lebih daripada jumlah biasa.

rumah dan nuklear david hahn dirampas

Kejiranan Golf Manor dikejutkan dengan kehadiran berbelas-belas kehadiran pihak berkuasa berpakaian Hazmat di kediaman ibu David Hahn. Pihak berkuasa persekutuan telah menyita dan membersihkan bangsal di mana David Hahn membina reaktor nuklearnya sendiri. Walaupun tindakan Hahn itu merisikokan nyawa 40,000 penduduk berhampiran, namun segala tuduhan ke atasnya akhirnya digugurkan.

Suruhanjaya Peraturan Nuklear berkata, bangsal itu bukanlah sebuah fasiliti nuklear yang dikawal selia jadi ia bukan di bawah tanggungjawab mereka. Pihak polis juga mengatakan ia di luar bidang kuasa mereka. Namun, David Hahn dilarang pulang ke rumah ibunya selama dua bulan sehinggalah keadaan benar-benar selamat daripada sebarang risiko.

Pengakhiran yang menyedihkan

david hahn

Dia kemudian menyertai US Navy selama empat tahun dan menyambung perkhidmatan selama tiga tahun lagi di Marine Corps. Apa yang menyedihkan ialah David Hahn meninggal dunia pada tahun 2016 ketika berusia 39 tahun, bukan disebabkan oleh radiasi bahan radioaktif tetapi disebabkan mengambil alkohol dalam dos berlebihan.

Pengajaran yang diperolehi di sini ialah tenaga nuklear bukanlah sesuatu yang buruk. Ibu bapa perlu memainkan peranan yang lebih terhadap minat anak-anak mereka agar tidak disalahgunakan secara tidak sengaja seperti David Hahn membina reaktor nuklearnya tanpa langkah keselamatan yang betul.

Rujukan:

1. Dangerous Laboratories

2. Big Bang Theory

3. Harpers

4. Arstechnica
Hakcipta iluminasi.com (2017)