rupa kilang pembuatan di china

Kita sering mendengar berkenaan kisah bagaimana pekerja-pekerja kilang yang bekerja dalam sektor elektronik, menghadapi tekanan yang dahsyat daripada pihak majikan. Kisah tentang bagaimana pekerja di China seringkali menjadi mangsa, sehingga ada yang sanggup membunuh diri dek tertekan juga amat popular dikongsikan.

Walau demikian, tidak banyak pendedahan tentang apa yang sebenarnya benar-benar berlaku dapat diterbitkan, berikutan tindakan pihak kilang atau majikan meletakkan pelbagai syarat dalam perjanjian kontrak dengan pekerja - membolehkan kebanyakan cerita ditutup.

Siasatan demi siasatan cuba dilakukan, dengan laporan paling lengkap setakat ini yang dikatakan berjaya mendapatkan gambaran sebenar telah selamat dilaporkan oleh SACOM HK atau Students & Scholars Against Corporate Misbehaviour pada tahun 2018 - menjelaskan secara terperinci apa yang berlaku kepada golongan pekerja yang mereka kategorikan sebagai 'iSlaves', berikutan ketidakadilan yang dijatuhkan pada mereka.

Penyiasatan yang dilakukan ke atas syarikat Pegatron Corp., salah satu pembekal terbesar bagi Apple Inc. melibatkan 3 kilang gergasi di Suzhou, China pasti akan mengejutkan anda.

Syarat memohon pekerjaan di kilang elektronik

pegatron majikan menekan hak pekerja

Semua pekerja yang ingin menjadi pekerja di kilang syarikat gergasi itu perlu melakukan permohonan kerja melalui agensi pekerjaan yang dilantik. Syaratnya mudah saja untuk layak dan diterima masuk bekerja - setiap pemohon perlu mempunyai dokumen pengenalan diri yang lengkap serta mampu mengenalpasti kesemua 26 huruf rumi.

Untuk setiap permohonan yang diterima, pemohon perlu melampirkan sekali bayaran sebanyak RMB 50 (RM29.50) sebagai yuran pemprosesan walaupun secara undang-undangnya, pembayaran itu melanggar undang-undang. Ini kerana peraturan mewajibkan majikan menanggung sebarang bayaran yang dikenakan pada agensi, namun kebanyakan pemohon membayar sahaja kerana mahu permohonan mereka diproses.

Selepas diterima masuk, semua pekerja perlu melalui latihan selama 4 jam yang dikatakan cukup untuk merangkumi kesemua aspek pekerjaan. Aspek keselamatan amat jarang diberikan perhatian dan tiada sebarang bentuk latihan di lokasi diberikan, dalam memastikan bakal pekerja tahu mengendalikan mesin atau peralatan yang ada.

Selepas semua itu selesai, semua pekerja akan diberikan kontrak kerja selama 2 tahun, dengan 2 bulan pertama menjadi tempoh percubaan. Semua kontrak disediakan oleh agensi pekerjaan dengan hanya nama majikan dan lokasi kerja disebutkan dalam kontrak, membuatkan kebanyakan pekerja sebenarnya tidak digajikan terus dengan majikan - sebaliknya berkhidmat di bawah seliaan agensi sahaja.

Apa yang lebih membimbangkan, dalam semua kontrak ada dinyatakan agensi mempunyai kuasa penuh untuk menukarkan lokasi kerja pekerja kepada mana-mana lokasi lain yang mereka rasakan perlu. Bergantung kepada jawatan, semua pekerja menerima gaji asas RMB 1,530 (RM905) yang akan dibayar melalui transaksi digital oleh agensi.

Hidup seorang pekerja 'iSlaves'

pekerja kilang china

Semua pekerja akan diletakkan dalam kumpulan dua waktu sehari, sama ada kumpulan siang atau malam. Pekerja siang memulakan kerja pada jam 8 pagi hingga 5.30 petang, dengan tambahan masa kerja 'pilihan' 6 petang hingga 8 malam. Jadual akan disambung pekerja malam bermula jam 8 malam hingga 5.30 pagi, dengan jadual tambahan dari jam 6 pagi hingga 8 pagi.

Pada waktu puncak pengeluaran, iaitu dari bulan Julai hingga bulan Februari tahun berikutnya - kebiasaannya kebanyakan pekerja dimestikan bekerja lebih masa. Ada masanya pekerja mencapai angka 200 jam kerja lebih masa sebulan dan ada juga yang langsung tidak cuti walau sehari pun dalam sebulan. Bagaimanapun, kebanyakan pekerja akur kerana merasakan itu peluang untuk mereka menambah pendapatan.

Pada bulan Mac hingga Jun di mana pengeluaran rendah, jumlah kerja lebih masa dihadkan kepada 3 jam sehari dengan cuti sehari setiap hujung minggu. Apabila tiba waktu sibuk, kebanyakan pekerja bersedia untuk bekerja lebih masa sehingga ada yang bekerja 15 ke 18 jam sehari, bagi memastikan semua posisi berisi.

Semua pekerja perlu ada di posisi kerja mereka 15 minit sebelum waktu kerja bermula dan mana-mana pekerja yang gagal mencapai kuota pengeluaran setiap hari, perlu melengkapkan kuota mereka pada hari itu juga tanpa ada pengecualian.

Pengurusan pekerja zaman batu

pekerja industri elektronik

Semua pekerja diwajibkan tinggal di asrama yang telah disediakan agensi, bagi memudahkan pengurusan pergi balik mereka. Semua pekerja dimestikan membayar sebanyak RMB 100 sebulan (RM59.16) untuk kemudahan asrama yang merangkumi bayaran bilik, penggunaan elektrik dan air, pendingin hawa (jika ada) dan utiliti gas.

Untuk makanan, semua pekerja diberikan elaun makanan pada waktu bekerja sebanyak RMB 280 (RM165) melalui sistem kad pekerja secara bulanan, yang hanya boleh digunakan di kantin pekerja. Setiap hari, pekerja hanya boleh membelanjakan sebanyak RMB 20 (RM11.83) untuk membeli makanan dengan harga makanan paling murah berharga RMB 5 hingga RMB 12.

Kualiti makanannya pula - sangat mengecewakan. Berikutan kewujudan dua jadual kerja setiap hari, pengusaha kantin yang ada selalunya akan menyediakan makanan bagi kedua-dua kumpulan serentak pada waktu siang - jadi pekerja waktu malam perlu menahan diri makan makanan yang sudah lama disiapkan.

Tidur mereka kebiasaannya tidak menentu. Ini kerana sistem asrama yang dijalankan secara caca merba membuatkan pekerja jadual siang dan malam tidak diasingkan. Ini membuatkan kesemua pekerja gagal mendapat rehat sepenuhnya kerana mereka sudah pasti akan diganggu dengan gerak-geri rakan sebilik mereka yang perlu menyalakan lampu untuk bersiap.

Budaya kerja tidak sihat

islave hong kong bantahan

Jadi, adakah benar dakwaan bahawa tekanan kerja melampau benar-benar berlaku di kilang elektronik gergasi di China? Benar. Siasatan yang dilakukan mendapati wujudnya budaya kerja yang benar-benar meletakkan tekanan serta bebanan pada pekerja. Namun, oleh kerana pihak majikan tahu masih ramai yang sedang memohon kerja - budaya ini tetap diteruskan tanpa sebarang perubahan mahu dilakukan.

Semua pekerja tidak boleh berkata tidak sekiranya diminta melakukan kerja lebih masa dengan ugutan akan diberhentikan kerja, menjadi senjata utama dalam memastikan semua pekerja akur dengan arahan. Semua pekerja diletakkan dalam sistem demerit tanpa panduan. Caci-maki sekiranya gagal mencapai kehendak pegawai atasan menjadi asam garam pekerja, dilakukan secara terbuka di depan semua pekerja.

Lebih malang, bagi pekerja yang mahu berhenti khasnya pekerja dalam tempoh percubaan - pihak majikan dan agensi pasti akan mengambil kesempatan ke atas mereka.

Semua pekerja perlu memberikan notis 3 hari sekiranya mahu berhenti namun pengurusan akan menangguhkan sebarang bentuk maklum balas, bagi memastikan pekerja itu secara suka rela menghilangkan dirinya - agar mereka tidak perlu membayar tunggakan gaji yang ada.

Kebanyakan pekerja, khasnya golongan miskin seperti redha dengan nasib mereka - enggan melawan tekanan atau ketidak adilan yang berlaku, kerana bagi mereka tidak ada sebarang perubahan akan berlaku sekiranya ada yang memberontak. Bagi majoriti pekerja, mereka mudah ditukar ganti.

Mereka lebih memerlukan pekerjaan dan sumber pendapatan berbanding pihak agensi dan kilang, yang setiap hari tak putus-putus menerima permohonan untuk masuk bekerja walau seteruk mana pun situasi kerja di dalamnya.

Semua itu, hanya untuk menghasilkan gajet elektronik yang besar kemungkinan sedang kita guna untuk membaca artikel ini.

Rujukan

The Lives of iSlaves (SACOM fail PDF)

Apple, Foxconn broke a Chinese labour law to build latest iPhonesHakcipta iluminasi.com (2017)