Sekiranya anda masih menggunakan kereta-kereta lama, perasan atau tidak di bahagian radio kereta anda anda boleh memilih siaran radio AM? Benar, kebiasaannya kita memilih siaran radio berdasarkan frekuensi FM sesebuah stesyen radio namun tahukah anda bagaimanakah frekuensi AM berfungsi?

Jadi, apakah beza atau siaran FM dan AM? Yang mana satu lebih baik? Mengapakah stesyen-stesyen radio di Malaysia menggunakan FM?

BESARKAN TEKS     A-  A+

Satu ketika dahulu orang ramai menggunakan radio (bukan telefon pintar dan tablet) untuk mengikuti berita dan muzik terkini di radio AM mereka. {Pengenalan radio FM untuk penyiaran komersial membawa perubahan besar dan sangat penting sehinggakan istilah 'FM' menjadi sinonim dengan sesuatu yang memainkan muzik; kadangkala orang masih terliru istilah "FM" dengan peranti yang memainkan muzik melalui gelombang radio.

Apakah tu "modulasi"?

modulasi

Dalam komunikasi radio, isyarat radio 'dimodulasi' supaya ia boleh dihantar dalam jarak yang jauh. Dalam istilah yang paling mudah, ini bermakna isyarat radio (atau isyarat input), iaitu isyarat yang membawa maklumat audio, ditambah dengan isyarat pembawa.

Tidak seperti isyarat radio (yang biasanya mempunyai frekuensi yang sangat rendah), isyarat pembawa mempunyai amplitud dan frekuensi malar, iaitu bentuk gelombang malar yang membantu membawa isyarat radio pada jarak jauh. Proses 'melekapkan' isyarat asal kepada gelombang pembawa dipanggil modulasi.

Modulasi analog terdapat dalam tiga jenis: modulasi amplitud, modulasi frekuensi dan modulasi fasa. Untuk memahami beza antara modulasi amplitud (Amplitude  Modulation - AM) dan modulasi frekuensi (Frequency Modulation - FM), teruskan bacaan d bawah.

Apa itu Amplitude Modulation (AM)?

signal am

Untuk memahami lebih lanjut mengenai persoalan ini, adalah penting untuk kita mempunyai sekurang-kurangnya pemahaman asas tentang cara radio menghasilkan bunyi pada mulanya.

Setiap stesen radio memancarkan apa yang dikenali sebagai gelombang pembawa atau isyarat pembawa, yang pada asasnya adalah gelombang elektromagnet yang stabil - seperti frekuensi dan amplitud yang tidak berubah.

Misalnya apabila DJ mula memainkan lagu di stesen (atau bunyi lain disiarkan), gelombang bunyi tersebut akan ditukar kepada isyarat elektrik yang bergerak ke antena radio anda melalui gelombang pembawa, dan radio anda menukarnya semula menjadi gelombang bunyi untuk dipancarkan oleh pembesar suara anda.

Apabila gelombang pembawa menghantar isyarat tersebut, ia berubah dalam satu daripada dua cara - FM  atau AM

Jika ia adalah stesen radio AM, amplitud gelombang pembawa - ketinggian gelombang - akan dimanipulasi berdasarkan isyarat. Inilah yang dikenali sebagai  modulasi amplitud atau dalam bahasa Inggeris, Amplitude Modulation (yang disingkatka menajadi AM).

Apa itu Frequency Modulation (FM)?

signal fm

Untuk stesen radio FM, amplitud kekal sama, manakala frekuensi - bilangan kitaran gelombang yang lengkap dalam masa tertentu - berubah.

FM bermaksud modulasi frekuensi, dan secara amnya dianggap lebih baik daripada AM. Apabila isyarat elektrik rawak mengganggu gelombang pembawa, ia boleh menjejaskan amplitudnya.

Oleh kerana gelombang pembawa FM tidak menghantar isyarat melalui amplitud, ini tidak mempunyai kaitan dengan kualiti siaran radio FM. Tetapi mengubah amplitud pembawa AM merosakkan data yang cuba dihantar dan itulah sebabnya radio AM biasanya lebih statik daripada FM.

Radio FM juga menyiarkan julat rangkaian frekuensi yang lebih besar - dikenali sebagai jalur lebar  (bandwith)  - jadi ia mampu mengendalikan lebih banyak nuansa dan variasi dalam bunyi. Jika anda ingin menyiarkan muzik, anda akan mendapat kualiti yang lebih baik dengan menggunakan radio FM.

Keunikan dan kelebihan AM

radio am vs fm 107

Walaupun radio FM secara umumnya lebih baik daripada AM, radio AM turut mempunyai kelebihan tertentu.

Seperti yang dijelaskan dalam video di atas, panjang gelombangnya - jarak antara satu puncak gelombang ke puncak gelombang seterusnya - jauh lebih panjang daripada panjang gelombang FM, yang membantu isyarat bergerak lebih jauh dan juga kekal utuh apabila menghadapi halangan seperti bangunan atau gunung.

Jika anda mahu siaran anda menjangkau seramai mungkin orang, radio AM mungkin pertaruhan terbaik anda. Pernahkah anda terfikir mengapa anda tidak boleh mendengar beberapa stesen muzik kegemaran anda selepas anda pergi ke negeri lain

Ini kerana gelombang FM mempunyai julat yang kecil dari segi kawasan geografi yang boleh diliputinya, manakala gelombang AM mempunyai julat yang lebih besar dan oleh itu boleh diterima walaupun di kawasan pedalaman!

Inilah sebab kebanyakan stesen berita menggunakan AM melalui FM, kerana mereka mahu maklumat itu sampai kepada seberapa ramai orang yang mungkin, walaupun kualiti bunyi tidak terbaik.

Dari segi kos pula, keperluan peralatan sistem FM adalah mahal manakala AM, dengan teknologinya yang agak lama, bergantung pada peralatan yang kurang kompleks dan dengan itu lebih murah untuk menghantar isyarat.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)