Oleh pada 19 Jan 2018 kategori

Sumber foto: beritadaily.com

Skuad negara terus mencatat rekod terburuk menerusi kedudukan Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) setelah menduduki kedudukan ke-175 dalam senarai terkini yang diberitahu badan induk itu, semalam.

Kedudukan tersebut melihatkan Harimau Malaya turun satu anak tangga dari kedudukan sebelumnya iaitu 174, sejak November lalu.

Harimau Malaya yang tetap dengan 99 mata sewaktu tampil di kedudukan 174 ditewaskan Kuwait yang mengumpul 100 mata.

Untuk kedudukan negara Asia, skuad tersebut yang sekarang berada di bawah pengurusan Tan Cheng Hoe berada di kedudukan ke-36 dan kelapan di Asia Tenggara di bawah Kemboja dan Singapura.

Cheng Hoe yang dipilih menggantikan Nelo Vingada meskipun demikian belum melalui sebarang perlawanan dan akan menjalani ujian pertama bagi aksi terakhir kelayakan Piala Asia 2019 melawan Lubnan pada Mac ini.

Pada waktu sekarang, Harimau Malaya hanya mengatasi negara-negara seperti Laos, Brunei dan Timor Leste, sekiranya berdasarkan kedudukan negara di rantau Asia Tenggara.

Kedudukan terbaru Harimau Malaya dalam kedudukan FIFA tersebut mungkin agak menghampakan para peminat setelah berpuas hati dengan kejayaan skuad bawah 23 (B-23) tahun yang melakar sejarah mara ke suku akhir Kejohanan Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) pada Selasa lalu.

Dalam hal lain, Jerman tidak berubah di kedudukan pertama dunia (1,602 mata), disusuli Brazil (1,483 mata) dan Portugal (1,358 mata).

Sumber berita: BH Online
Hakcipta iluminasi.com (2017)