Oleh pada 24 May 2017 kategori

Happy dapat kunci rumah baru, tapi bila check, ada defect. Biasa la, kena isi borang defect list, pastu tunggu pemaju baiki. Tapi pemaju lambat baiki sampai da setahun lebih, Setahun lebih tak dapat duduk rumah baru, ansuran bank still kena bayar lepas dapat kunci. Tempoh warranty rumah 2 tahun saja (bukan strata). Bila pemaju saja lambat-lambat baiki, lepas 2 tahun, warranty hilang camtu saj.😡😡 

house 264

Akhirnya, saya buat aduan di tribunal perumahan di Putrajaya.

Siapa duduk dekat senang lah, tapi kalau jauh dari Kelantan ke, sabar je lah. 

TAPI sebelum failkan aduan, pembeli rumah sila ikut step di bawah dulu ye.

1. Bawa contractor anda, check balik semua defect. Jika ada defect baru, isi borang defect list, bagi pemaju semula. Bagi pemaju tempoh masa untuk baiki. (< 15 hari)

2. Sila catat semua defect dengan teliti dan ambil gambar semua defect. (Ini sangat penting)

list 201

3. Minta contractor bagi anggaran harga baiki defect. (Kalau lebih RM50K, kena buat aduan ke mahkamah sivil, bukan tribunal perumahan)

4. Buat 4 salinan gambar, anggaran harga, borang defect list, S&P dan lain-lain. (Sila semak soalan lazim di website tribunal kpkt.gov.my untuk dokumen yang diperlukan)

5. Lepas tu baru pergi tribunal untuk isi borang aduan. Pastikan apabila anda isi borang, jangan MISS satu pon defect ye. Kalau tidak, nanti tak boleh tuntut dengan pemaju di mahkamah tribunal.

6. Staff tribunal akan beritahu apa yang perlu anda buat selanjutnya selepas hantar borang.

Lepas itu tunggu surat dari tribunal untuk tarikh pendengaran @ court hearing (biasanya dalam sebulan) atau check online di website kpkt.gov.my.

*Ada aduan tidak akan diterima tribunal kalau tuntutan adalah hak bersama (common facilities) atau melibatkan legal issues.

Saya bagi contoh:

1. Hak bersama - Dalam brochure ada tertulis apartment anda dilengkapi kolam renang awam. Apabila apartment siap, tiada kolam renang awam. Pembeli tak boleh buat aduan sendiri di tribunal. Kalau nak juga, kena panggil semua penduduk apartment tu buat aduan. Tapi kl buat kolam renang, kos mesti lebih RM50,000 kan? So, sila buat aduan di mahkamah sivil sebab limit tribunal RM50,000.

2. Legal issues - Rumah dah siap dapat CCC & VP (vacant possesion) tapi anda sebagai pembeli tak boleh nak duduk. Jalan raya tiada, sistem parit tak ada, dan lain-lain. Kes macam ini kena bawa ke mahkamah sivil sebab bidang kuasa tribunal terhad. Bila CCC keluar, maksudnya arkitek (badan professional), majlis bandaran (pihak berkuasa) sudah setuju rumah tersebut boleh diduduki. Something fishy lah kalau CCC dah dapat tapi rumah tak boleh duduk. So, mahkamah sivil saja boleh ambil tindakan terhadap pihak berkuasa dan pemaju.

court tribunal

So, berbalik kepada pengalaman saya, kali pertama ke court tribunal, presiden @ hakim akan tanya dahulu kedua-dua pihak (pembeli dan pemaju) tentang aduan. Lepas tu presiden akan suruh pihak teknikal dari tribunal perumahan sendiri verify balik defect tu.

Kena tunggu sekali lagi. Kali ni surat dari pihak teknikal tribunal untuk beritahu tarikh untuk check rumah anda. Masa pihak teknikal tribunal datang check rumah nanti, pihak pemaju pun akan datang sekali.

Time ni penting defect list tadi, kalau ada defect baru yang tidak terlulis di dalam borang aduan, pihak teknikal tidak mengambil kira. Tugas pihak teknikal tribunal untuk verify aduan pembeli dan membuat anggaran harga untuk baiki defect.

Selepas tu, saya tunggu lagi untuk pihak teknikal siapkan laporan (30-70 hari). Lepas laporan siap, surat tribunal akan sampai ke pembeli utk beritahu tarikh pendengaran utk kali ke -2.

Saya pergi dan dapat claim dalam RM20,000 untuk defect rumah saya. Semasa dalam court, pemaju bertegas untuk baiki defect, tapi saya tidak bersetuju kerana sudah lebih setahun tidak dibaiki, kenapa sekarang baru nak terhegeh-hegeh?

Keputusannya, presiden berpihak pada pembeli, so padan muka pemaju!

Harap info ni berguna..😁

Sumber: Facebook Namx Xor

*Artikel ini diterbitkan dan digarap semula dengan kebenaran pengarang sebenar yang berkongsi pengalaman beliau mengenai tuntutan teknikal di Tribunal perumahan.


tags : , , , , ,



Hakcipta iluminasi.com (2017)