Secara umumnya apabila sesuatu ciptaan baru dihasilkan, seseorang individu atau syarikat yang mencipta idea tersebut akan melakukan pendaftaran paten untuk perkara tersebut. Pendaftaran paten ini menghalang orang lain daripada meniru atau menggunakan idea/ciptaan tersebut sewenang-wenangnya. 

Namun, tahukah anda bahawa haiwan juga pernah dipatenkan?

BESARKAN TEKS     A-  A+

Mungkin anda pernah tertanya-tanya bagaimana haiwan yang secara umumnya wujud secara semulajadi boleh dipatenkan? Benar, terdapat beberapa spesis haiwan yang sudah dipatenkan dan kali ini kami akan kongsikan mengenai kisah haiwan pertama yang berjaya dipatenkan. 

OncoMouse

tikus makmal

Pada tahun 1988, Pejabat Paten AS menganugerahkan buat pertama kalinya dalam sejarah paten untuk haiwan kepada Universiti Harvard. Nombor Paten A.S. 4736866 adalah untuk tikus kecil yang direka bentuk secara genetik, putih dan berbulu, dengan mata berwarna merah.

Nama rasmi untuk tikus ini adalah OncoMouse.

Para saintis pencipta OncoMouse, Philip Leder dan Timothy Stewart, bagaimanapun tidak mampu m"encipta" tikus yang lebih baik selepas OncoMouse. Sebaliknya, ciptaan mereka selepas itu8 lebih teruk.

Para saintis Harvard telah mengubah suai secara genetik tikus untuk menjadikannya sangat terdedah kepada kanser, dengan harapan sifat ini akan menjadikan tikus sebagai subjek ujian yang berguna untuk penyelidikan kanser. Para penyelidik ini mencipta tikus dengan menyuntik gen kanser yang diketahui ke dalam embrio tikus sejurus selepas persenyawaan.

Pengubahsuaian genetik bukan sahaja menjadikan tikus terdedah kepada kanser, tetapi juga memastikan bahawa mereka akan mewariskan gen kanser kepada anak mereka, sekali gus menjamin bekalan berterusan subjek ujian.

Tikus sempurna untuk kajian sains

oncomouse tikuss makmal

OncoMouse ialah apa yang dipanggil oleh saintis sebagai "model tikus", satu spesiskhas tikus yang digunakan untuk mengkaji penyakit atau keadaan manusia tertentu. Model tikus ialah alat penyelidikan terulung untuk mengkaji penyakit manusia dan kesihatan manusia.

Tikus berkongsi lebih daripada 95% DNA manusia yang bermaksud bahawa banyak penyakit, termasuk Alzheimer, diabetes, obesiti, penyakit jantung dan kanser - mempengaruhi manusia dan tikus dengan cara yang sama dan hal ini membolehkan saintis mengkaji penyakit ini dan cara ia boleh dirawat pada manusia.

Untuk meningkatkan hasil penyelidikan, tikus diubah suai secara genetik untuk menjadikannya lebih terdedah kepada penyakit tertentu. Penyelidik telah mencipta tikus yang menghidap kanser payudara dan diabetes.

Mereka telah mencipta tikus dengan sistem imun yang terjejas untuk mengkaji strategi pemindahan sel, AIDS, leukemia dan sebagainya dan tikus yang kuat makan sehingga mereka menjadi obesiti. Terdapat juga apa yang dipanggil "tikus manusia" yang membawa gen manusia, sel, tisu, dan juga organ yang berfungsi, supaya saintis boleh menguji ubat dan vaksin.

Usaha mengklon hidupan

ananda mohan chakrabarty

OncoMouse bukanlah model tikus pertama yang dicipta, tetapi ia adalah haiwan pertama yang dipatenkan. Ia bukan kali pertama kehidupan dipatenkan. Pada awal 1970-an, Ananda Mohan Chakrabarty, seorang jurutera genetik yang bekerja untuk General Electric, membangunkan spesies bakteria baharu yang mampu memecahkan minyak mentah.

Bakteria inidicadangkannya sebagai cara untuk membersihkan tumpahan minyak. Pada masa itu, empat spesies bakteria metabolisme minyak yang wujud secara semula jadi diketahui wujud. Pengubahsuaian Chakrabarty menghasilkan baka unggul yang mampu mencerna minyak sehingga dua urutan magnitud lebih cepat daripada empat spesis bakteria sebelumnya.

Chakrabarty memfailkan paten, tetapi pejabat pendaftaran paten menafikannya kerana ia melibatkan organisma hidup. Kes itu kemudiannya dibawa ke Mahkamah Agung Amerika Syarikat yang membawa kepada keputusan bersejarah. Keputusan telah memihak kepada Prof. Chakrabarty.

Setahun selepas keputusan itu, pada tahun 1981, paten telah diberikan, menetapkan usul perbahasan yang panjang dan berlarutan ke dalam etika memfailkan paten untuk hidupan.

Kontroversi paten OncoMouse

dupont

Penyelidikan OncoMouse dibiayai oleh syarikat kimia Amerika DuPont, dan hak cipta itu diberikan kepadanya. Ramai ahli akademik bimbang DuPont akan cuba mengaut keuntungan daripada tikus ini dan mengenakan sekatan ke atas penggunaannya yang boleh membahayakan sains.

Dan DuPont benar-benar melakukan perkara itu. Mula-mula mereka meletakkan harga pada tikus ini, $50 untuk setiap ekor iaitu sepuluh kali ganda harga yang dikenakan Jackson Labs. Jackson Labs ialah sebuah institusi penyelidikan bioperubatan dan salah satu sumber terbesar di dunia bagi tikus yang diubah suai secara genetik.

Mereka sudah mempunyai OncoMouse dalam repositori mereka (sebelum dipatenkan), selama empat tahun. Untuk menghalang penyelidik daripada mendapatkan OncoMouse secara percuma daripada rakan sekerja, DuPont menyekat sesiapa sahaja daripada berkongsi OncoMouse dengan yang lain.

DuPont juga mendesak royalti sekiranya sebarang kejayaan komersial dibuat menggunakan Oncomouse. Tetapi bukan itu sahaja. DuPont cuba menuntut pemilikan semua tikus kejuruteraan genetik yang dibiakkan untuk peningkatan kejadian kanser, tidak kira bila, siapa atau bagaimana ia dibuat.

Leder dan Stewart bukanlah satu-satunya lelaki yang mempunyai idea sebegini. Malah, dua ahli genetik lain, Ralph Brinster dan Richard Palmiter telah membuat "OncoMouse" mereka sendiri dua tahun sebelum saintis Harvard menghasilkan spesis tikus mereka sendiri.

Mengikut skop paten, tikus mereka juga menjadi milik DuPont dan mana-mana tikus pada masa depan yang "dicipta" oleh penyelidik turut menjadi milik DuPont. Komuniti penyelidik menjadi marah dan cuba berunding dengan DuPont. Ramai saintis secara terbuka memberontak dengan mengedarkan OncoMice.

Akhirnya, DuPont bersetuju untuk membenarkan penyelidik menggunakan tikus OncoMouse secara percuma selagi mereka tidak mengkomersialkan kerja mereka.

Pada tahun 2005, paten OncoMouse telah tamat tempoh. DuPont cuba melanjutkan paten, tetapi mahkamah menghalang usaha tersebut. Teknologi baharu telah menjadikan OncoMouse tidak lagi releven.

Kredit:

  1. Wikipedia
  2. Smithsonian Magazine
  3. Science HistoryHakcipta iluminasi.com (2017)