Oleh pada 16 Jun 2023 kategori

Berlian ialahh antara beberapa mineral paling berharga di dunia dan mungkin ramai yang tidak tahu bahawa Afrika adalah destinasi pilihan bagi mereka yang mencari permata yang paling indah dan berharga ini.

Afrika telah digelar sebagai "benua gelap" kerana banyak misteri yang terletak di dalam kawasan tanahnya yang luas. Salah satu misteri yang paling menarik ialah kekayaan berlian yang luas di benua itu.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Adakah anda tahu bahawa berlian ini sering dirujuk sebagai "berlian berdarah" kerana ia telah mengakibatkan keganasan dan konflik dalam kehidupan banyak orang Afrika? Buruh-buruk paksa dan kanak-kanak merupakan antara tenaga kerja yang biasa ditemui bekerja di lombong-lombong berlian ini.

Maka tidak hairanlah walaupun  Afrika kaya dengan berlian dan pelbagai sumber semulajadi yang lain, benua  secara keseluruhannya jauh miskin dari segi ekonomi berbanding dengan negara-negagagara luar.

Kekayaan Berlian Afrika

berlian afrika

Afrika sangat kaya dengan deposit berlian dengan beberapa negara di benua itu menjadi pengeluar utama berlian utama. Menurut anggaran, Afrika menghasilkan kira-kira dua pertiga daripada bekalan berlian dunia.

Botswana, Afrika Selatan, Angola, dan Republik Demokratik Congo adalah negara perlombongan berlian utama di benua itu.

Walaupun terdapat banyak deposit berlian, industri perlombongan dan perdagangan berlian sering dikaitkan dengan eksploitasi, konflik, pembunuhan besar-besaran dan pelanggaran hak asasi manusia. Malangnya, semua ini adalah manifestasi sisi gelap kekayaan berlian Afrika.

Geologi Kekayaan Berlian di Afrika

berlian afrika plat tektonik

Faktor kedudukan geologi telah menganugerahkan bahagian selatan dan tengah Afrika dengan keadaan yang sesuai untuk pembentukan berlian, menjadikannya kaya dengan berlian.

Benua Afrika mempunyai sejarah geologi yang luas yang telah menyumbang kepada kekayaan berliannya. Aktiviti tektonik telah memainkan peranan penting di Afrika yang begitu kaya dengan berlian.

Apa itu plat tektonik?

Plat tektonik ini umpama kepingan batu besar dalam kerak bumi yang sentiasa dan perlahan-lahan bergerak dan beralih mengelilingi planet dari semasa ke semasa. Apabila mereka berlanggar, ia boleh mengakibatkan letusan gunung berapi memancarkan lava mereka. 

Perlanggaran plat tektonik ini juga boleh mewujudkan keadaan yang ideal untuk pembentukan berlian. Tertumpu di selatan dan tengah Afrika, di mana aktiviti tektonik telah menghasilkan keadaan yang ideal untuk pembentukan berlian - disilah kawasan yang paling kaya dengan berlian di benua ini.

Berlian terbentuk jauh di dalam mantel bumi, di mana suhu dan tekanan yang tinggi menyebabkan karbon terhablur menjadi struktur berlian. Berlian kemudian diangkut ke permukaan bumi melalui paip kimberlite, iaitu "paip" gunung berapi yang mengangkut magma dan berlian ke permukaan.

Proses pembentukan berlian

pembentukan berlian

Paip imberlite adalah sumber utama berlian di dunia dan ia banyak terdapat di Afrika. Kimberlites ialah batuan gunung berapi yang kaya dengan magnesium, kalium, dan unsur-unsur lain yang diperlukan untuk pembentukan berlian. Apabila magma dari dalam Bumi naik melalui kerak dan meletus di permukaan, paip ini terbentuk.

Berlian terbentuk jauh di dalam mantel Bumi, di mana tekanan dan suhu sesuai untuk pembentukannya. Apabila magma kimberlite meletus, ia membawa berlian ke permukaan bersama-sama dengannya. Mendapan berlian terbentuk apabila berlian ini kemudiannya dimendapkan di dalam batu di sekelilingnya.

Proses pembentukan berlian boleh dianalogikan serupa dengan proses membuat kek. Mantel bumi adalah serupa dengan ketuhar, manakala magma yang kaya dengan karbon adalah serupa dengan adunan kek. Suhu dan tekanan yang tinggi di dalam mantel bumi adalah serupa dengan haba ketuhar, menyebabkan karbon menghablur menjadi berlian dengan cara yang sama seperti adunan kek memejal menjadi kek.

Hakisan dan cuaca setempat menghilangkan lapisan permukaan ini selama berjuta-juta tahun yang akhirnya mendedahkan berlin yang terhasil. Berlian kemudiannya dilombong dan diproses, menghasilkan batu permata yang menakjubkan yang dikenali di seluruh dunia.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)