Pada Mei 2020, juruterbang Penerbangan Pakistan International Airlines PK 8303 melaporkan masalah teknikal dan mengucapkan amaran "mayday" yang sangat ditakuti.

"Kami kerosakan dua enjin. Mayday, mayday, mayday," adalah kata-kata terakhir juruterbang berkenaan. 

Pesawat Airbus A320 yang digunakan terhempas di Model Colony, sebuah kawasan perumahan berpenduduk padat di Karachi beberapa kilometer dari landasan.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Daripada 91 penumpang dan 8 kru pesawat, 97 daripadanya terbunuh.

Apa itu panggilan Mayday

panggilan mayday kecemasan darurat

Mayday adalah panggilan kecemasan yang digunakan untuk menandakan keadaan darurat yang mengancam nyawa, biasanya dalam kapal atau pesawat. Namun, ia boleh juga digunakan dalam pelbaga isituasi lain.

Panggilan kecemasan biasa akan bermula dengan menyebut perkataan "Mayday" sebanyak tiga kali berturut-turut supaya ia tidak disalah anggap sebagai perkataan atau frasa lain yang sama bunyinya.

Ini diikuti dengan menyampaikan maklumat yang diperlukan penyelamat, termasuk keadaan kecemasan, lokasi atau lokasi terakhir yang diketahui, cuaca semasa, jenis dan identiti kapal yang terlibat, sisa bahan bakar dan jumlah orang yang berada dalam bahaya.

Panggilan darurat mempunyai keutamaan mutlak daripada semua panggilan lain.

Asal-usul Mayday

frederick stanley mockford mayday

(Frederick Stanley Mockford)

Panggilan Mayday bermula pada tahun 1920-an. 

Isyarat itu muncul betul-betul selepas Perang Dunia I, ketika lalu lintas udara antara Britain dan Eropah meningkat secara mendadak.

Semua negara yang berdekatan memerlukan isyarat yang difahami di peringkat antarabangsa yang akan memberi amaran kepada pihak berkuasa mengenai masalah pesawat yang mendesak.

Seorang pegawai kanan radio di Lapangan Terbang Croydon di London, Frederick Stanley Mockford, adalah yang pertama menggunakan isyarat ini untuk memberitahu situasi kecemasan.

Beliau diberi tugas untuk memikirkan satu perkataan yang akan menunjukkan kecemasan dan mudah difahami oleh semua juruterbang serta kakitangan darat semasa kecemasan.

Oleh kerana beliau lebih banyak berurusan dengan juruterbang Britain dan Perancis yang terbang antara London dan Paris pada ketika itu, dia terdengar juruterbang Perancis menggunakan perkataan "m'aider".

"M'aider" adalah perkataan Perancis  yang membawa maksud "tolong saya" dan merupakan singkatan dari "Venez m'aider", yang bermaksud "datang dan tolong saya". 

Bagi Frederick, perkataan itu kedengaran seperti "Mayday", yang mana berbeza dari semua perkataan lain yang digunakan dalam frasaologi standard.

Dengan itu, beliau memutuskan untuk menyampaikan perkataan "MAYDAY" di International Radio Telegraph Convention of Washington pada tahun 1927.

sos save our souls

Sebelum Mayday tercipta, SOS yang merupakan singkatan kepada "save our souls" yang dihantar melalui kod Morse terlebih dahulu digunakan.

Pada tahun 1927, Konvensyen Radiotelegram Antarabangsa menggunapakai Mayday sebagai panggilan gangguan telefon radio menggantikan SOS.

Oleh kerana gangguan radio dan bunyi persekitaran yang kuat, juruterbang diminta untuk mengulangi tiga kali: "Mayday, mayday, mayday." Pengulangan juga berfungsi untuk membezakan transmisi dari yang lain yang hanya merujuk kepada panggilan mayday.

Panggilan kecemasan lain

panggilan kecemasan mayday pan pan

Satu lagi panggilan kecemasan yang popular adalah Pan-pan, yang berasal dari kata Perancis "panne" yang bermaksud "kerosakan".

Ini menunjukkan keadaan mendesak seperti kegagalan mekanikal atau masalah perubatan.

Panggilan Pan-pan secara umumnya adalah lebih rendah daripada Mayday dari segi ancaman.

Pan-pan adalah isyarat mendesak bertaraf antarabangsa bahawa seseorang di atas kapal, kapal, pesawat terbang atau kenderaan lain mempunyai keadaan mendesak, tetapi tidak melibatkan bahaya langsung terhadap nyawa orang lain atau kapal itu sendiri.

Format penyampaian Mayday

Juruterbang atau kapten kapal mesti menjerit "Mayday, Mayday, Mayday" dengan lantang.

Berikutan itu, juruterbang harus membaca dengan lantang nama stesennya, tanda dan jenis panggilan pesawat / kapal terbang, jenis kecemasan, cuaca, niat juruterbang dan / atau permintaan, kedudukan dan arah sekarang, dan jika hilang maka kedudukan dan arah terakhir yang diketahui dan ketika pesawat berada di kedudukan itu, ketinggian atau tahap penerbangan, sisa bahan bakar dalam beberapa minit, jumlah orang di dalam pesawat, diikuti dengan maklumat berguna yang lain.

Rujukan:

1. Livemint

2. Science

3. Merriam-Webster
Hakcipta iluminasi.com (2017)