Oleh pada 02 Dec 2019 kategori

Fanta adalah salah satu minuman ringan yang paling popular di dunia. Ia mudah dikenalpasti dengan warna-warna terang dan iklan yang berani, di mana mereka sering memaparkan sekumpulan orang dari pelbagai latar belakang menari dengan muzik yang kuat dan bersemangat.

Jenama itu mempamerkan dirinya sebagai multikultural dan penyayang yang menarik dan menarik pengguna dengan janji rasa yang menyegarkan.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Tetapi percayakah anda air botol Fanta pertama diperbuat daripada sisa makanan? Atau ia dicipta di Jerman ketika pemerintahan Nazi? Jadi, bagaimana ia boleh berlaku?

Dalam buku "For God, Country and Coca-Cola," Mark Pendergrast menceritakan bagaimana Fanta terhasil. Ia bermula pada 1923, ketika Robert Woodruff dipilih sebagai presiden The Coca-Cola Company.

Woodruff mempunyai impian besar untuk memperluaskan jenama dan jangkauan globalnya.

Dalam tahun-tahun sebelum ini, pengeluaran antarabangsa Coca-Cola agak melulu di mana pengeluar Coke Perancis secara tidak sengaja membuatkan pengguna jatuh sakit dengan amalan pembotolan tidak bersih.

robert woodruff

(Robert Woodruff)

Dan permintaan antarabangsa untuk Coca-Cola pada ketika itu agak rendah. Tetapi di bawah bimbingan Woodruff, syarikat itu menubuhkan Jabatan Luar Negeri, yang kemudiannya dikenali sebagai The Coca-Cola Export Corporation.

Tindakan ini sekaligus telah menubuhkan kilang pembotolan rasmi di lebih daripada 27 buah negara dan membenarkan Coca-Cola mengawasi kesemuanya.

Walaupun Coca-Cola menyediakan perisa, setiap negara perlu menyediakan peralatan pembotolan serta gula untuk pengeluaran sendiri.

Dan hasilnya, ledakan global Coca-Cola telah bermula.

Coca-Cola menaja Olimpik Musim Panas 1928 di Amsterdam, di mana orang dari seluruh dunia menjadi biasa dengan logo Coca-Cola, yang muncul pada segala objek dari topi dan buletin ke dinding jalan-jalan di bandar.

Coca-Cola dengan pantasnya dikaitkan dengan kehidupan Amerika yang ideal dan menjadi terkenal di peringkat antarabangsa sebagai ikon patriotik Amerika.

Coca-Cola berkembang di seluruh Eropah, di mana ia akhirnya sampai ke Jerman. Seorang ekspatriat Amerika yang bernama Ray Rivington Powers ditugaskan untuk menjaga anak syarikat di Jerman.

Beliau adalah seorang tokoh karismatik dan seorang jurujual hebat yang sering menjanjikan pelanggan berpotensi bahawa mereka akan menjadi kaya dan mempunyai vila sendiri di Florida jika membeli Coke.

Powers telah memacu lonjakan jualan dari 6,000 kes setahun kepada 100,000 kes, menggunakan taktik ini.

nazi jerman dan fanta 2

Namun, walaupun beliau mahir dalam bidang perniagaan, Powers tidak peduli dengan butiran mengenai pembukuan kewangan dan sering membiarkan bil-bil yang tidak dibayar dan penyata bank tidak dibuka.

Akibatnya, anak syarikat Jerman berhadapan dengan kekacauan kewangan, dan akaun-akaun itu sangat memerlukan perhatian serius.

Kemudian, pada tahun 1933, Adolf Hitler menaiki takhta sebagai pemerintah dan bermulalah pemerintahan Reich Ketiga. Ini menandakan era baru untuk Jerman dan untuk Coca-Cola.

Ia disertai oleh Max Keith, seorang lelaki kelahiran Jerman dengan dominan dan kesetiaan yang tidak berbelah bahagi kepada Coca-Cola.

Sering digambarkan sebagai seorang yang memaksa dan pemimpin semulajadi, Keith bertekad untuk menyelamatkan akaun anak syarikatnya.

Dengan ekonomi Jerman yang semakin berkembang pesat, beliau mengambil langkah untuk memasarkan minuman kepada orang-orang yang rajin di negaranya.

Pada masa itu, ini bermakna Keith terpaksa menaikkan semula reputasi Coca-Cola, bukan sebagai ikon Amerika, tetapi sebagai jenama yang sesuai untuk penggunaan Jerman.

nazi jerman dan fanta 4

Sama seperti Olimpik Musim Panas di Amsterdam, Olimpik Musim Panas 1936 di Berlin adalah peluang pemasaran yang sempurna untuk Coca-Cola.

Dan sama seperti kebanyakan jenama yang aktif di Jerman pada ketika itu, Coca-Cola muncul di samping spanduk yang terpampang lambang swastika.

Selepas itu, logo Coca-Cola dilihat di pelbagai pertandingan olahraga di Jerman, malah di atas trak-trak di perhimpunan Hitler Youth.

Dan konvensyen konsesi tahunan kesembilan berakhir dengan ikrar yang diketuai oleh Keith kepada Coca-Cola dan menjerit "Sieg heil!" kepada Hitler.

Menurut Pendergrast, walaupun tidak pernah menyertai Parti Nazi, Keith sanggup bekerja dengan Reich Ketiga untuk memastikan syarikat itu bertahan.

Dalam satu kenyataan, Coca-Cola memberitahu Business Insider bahawa tidak ada petunjuk bahawa Keith bekerjasama dengan Reich Ketiga. Woodruff, bagi pihaknya, mengekalkan hubungan rapat dengan Keith sebelum perang.

nazi jerman dan fanta3

Bagi kedua-dua lelaki ini, keutamaan mereka adalah memastikan kemakmuran Coca-Cola. Semasa peperangan semakin memburuk, ia diikuti oleh ketegangan ekonomi.

Kerajaan Jerman mula menghukum perniagaan asing. Apabila Hitler menyerang Poland pada tahun 1939 dan mengisytiharkan perang ke atas Eropah, Keith bimbang perniagaan Amerika miliknya juga akan dirampas oleh kerajaan.

Kemudian perang memasuki ke tahap baru dengan serangan terhadap Pearl Harbor membuatkan Amerika Syarikat secara rasmi menyertai Perang Dunia II dan mengisytiharkan Jerman sebagai musuh.

Ia menggunakan "Trading With the Enemy Act 1917" untuk menguatkuasakan sekatan penuh terhadap kuasa Axis. Woodruff dan Keith akhirnya terpaksa memutuskan ikatan, dan aliran yang selama ini berterusan diterima oleh Keith dari sirap Coca-Cola, telah dihentikan.

Situasi ini membuatkan Keith terkandas. Dan walaupun perniagaan multinasional lain yang beroperasi di Jerman pada masa ini tidak mampu menghasilkan produk, Keith bertekad untuk terus menghasilkan sesuatu.

Jadi, dia membuat satu keputusan yang sangat taktikal dengan menyelia penciptaan minuman ringan Jerman secara eksklusif.

nazi jerman dan fanta 5

Keith mempunyai ahli kimia yang mencipta soda yang agak mirip dengan Coke, berkafein dan dengan rasa citarasa yang tidak dapat dikenal pasti.

Tidak seperti Coke yang diperbuat dengan perisa rahsia 7X Coke, produk ini diperbuat daripada /sisa makanan dari industri makanan lain, kebanyakannya sisa dari pasaran pengeluaran.

Antara bahan biasa yang digunakan adalah pula buah, seperti serat epal daripada menekan cider, whey iaitu hasil sampingan cecair keju curdling. Cecair yang terhasil adalah berwarna kuning lutsinar yang menyerupai ginger ale pada hari ini.

Keith meminta pasukan jualannya untuk meneroka fantasi mereka dalam mencipta nama minuman baru. Dan nama yang mereka putuskan untuk digunakan adalah Fanta.

Dan nama ini benar-benar meletup. Ketika itu, Fanta adalah satu-satunya yang Keith ada untuk meneruskan syarikatnya. Nasib baik untuk Keith, Fanta juga adalah satu-satunya yang dimiliki oleh Jerman.

Dengan beberapa alternatif minuman ringan, popularitinya meletup dan keaslian Fanta membolehkannya melepasi catuan gula, menjadikannya minuman paling manis di pasaran pada ketika itu.

kenapa fanta dihasilkan di nazi jerman 2 232

Ini menjadikannya semakin popular sebagai bahan tambahan dalam sup. Penjualan Fanta meningkat secara beransur-ansur kerana ia menjadi produk ruji bagi isi rumah.

Keith kemudian menggunakan hubungannya dengan Reich Ketiga untuk mendapatkan kedudukan yang mengawasi semua kilang Coca-Cola di Jerman dan wilayah yang ditaklukinya.

Ini membenarkan Keith untuk menyebarkan Fanta ke seluruh Eropah dan menyelamatkan anak-anak syarikat lain daripada tutup.

Sebelum perang tamat, Keith berjaya menjual sekitar 3 juta minuman ini. Apabila tentera Allies akhirnya berarak ke kilang-kilang Jerman, pengeluaran Fanta terhenti dan Keith menyerahkan semua keuntungan yang diperolehinya kepada Coca-Cola di Atlanta.

Versi minuman yang kita tahu hari ini beransur-ansur berevolusi dari penjenamaan semula Fanta iaitu Fanta Orange, yang diperkenalkan di Itali pada tahun 1955.

Minuman baru ini berwarna warna oren terang dan dihasilkan menggunakan bahan sitrus tempatan, berbanding dengan Fanta terdahulu yang menggungkan sisa.

nazi jerman dan fanta

Dengan cara ini, Coca-Cola terus menghasilkan produk yang menguntungkan, sambil menjauhkan diri dari hubungan yang pernah wujud dengan Reich Ketiga. 

Coca-Cola melancarkan iklan ini untuk meraikan ulang tahun ke-75 Fanta pada tahun 2015.

Syarikat itu menghadapi tindak balas kritikal kerana ia merujuk kepada Jerman pada Perang Dunia Kedua sebagai "Masa lalu yang indah".

Sebagai tindak balas, Coca-Cola menurunkan video tersebut dan mengeluarkan pemohonan maaf secara rasmi. Ketika diminta mengulas, seorang wakil berkata, "Jenama berusia 75 tahun itu tidak mempunyai hubungan dengan Hitler atau Parti Nazi."

Asal-usul Fanta adalah kisah tentang apa yang berlaku apabila keperluan bertemu dengan kekaburan moral.

Apa yang pernah menjadi ramuan daripada sisa ketika zaman Reich Ketiga, bertukar menjadi soda berwarna terang di Itali dan kini merupakan minuman yang dikongsi di peringkat antarabangsa oleh semua orang. 

Rujukan:

1. Atlas Obscura

2. Business Insider

3. The Local
Hakcipta iluminasi.com (2017)