Semakin ramai orang dari China melancong ke luar negera untuk membeli barangan mewah.

Pelbagai kedai mewah di Amerika Syarikat dan Eropah telah menjadi tempat yang mesti dilawati bagi pelancong China dan seseorang itu tidak kelihatan seperti melancong ke luar negara sehingga dia membeli beberapa barangan mewah di luar negara.

Apa yang menghairankan adalah kebanyakan jenama-jenama mewah ini mempunyai kedai di China. Kenapa pengguna Cina pergi ke negara lain untuk membeli produk yang juga dijual di China? 

BESARKAN TEKS     A-  A+

Oleh kerana jenama mewah antarabangsa telah lama menetapkan harga yang jauh lebih tinggi untuk produk mereka di China daripada di banyak negara lain, ini memaksa pengguna mewah Cina untuk beralih ke pasaran asing.

chanel classic flap bag 2

(Beg Chanel Classic Flap)

Dan jika dibandingkan dengan harga yang dijual di luar China, harga barangan mewah jauh melambung tinggi di China.

Sebagai contoh, harga runcit beg Chanel Classic Flap adalah RM16,000 di Perancis, tetapi dinaikkan sebanyak 34% kepada RM24,500.

Harga beg Louis Vuitton Speedy 30 yang dijual hanya RM2,600 di Eropah pula dinaikkan sebanyak 36% kepada RM4,040 di China.

Tidak hairanlah para pengguna China berduyun-duyun ke luar negeri untuk membeli barangan mewah.

Cukai dan kos pemasaran

china luxury goods

China secara perlahan-lahan menggantikan negara-negara Eropah dan Amerika Syarikat untuk menjadi kuasa utama penggunaan barangan mewah. .

Jenama mewah antarabangsa juga telah memberi lebih perhatian kepada pasaran China. Kenapa barangan mewah lebih mahal di China daripada di negara lain?

Cukai, kos pengagihan dan kos pemasaran adalah sebab utama, kata Zhou Ting, pakar barangan mewah dan dekan Institut Penyelidikan untuk Tokoh Fortune.

Kos pengedaran merujuk kepada sewa dan yuran pengurusan. Laporan tahunan menunjukkan bahawa kos pemasaran menyumbang sebahagian besar kepada harga kos barangan mewah dan bahkan lebih tinggi daripada itu.

China mempunyai tarif import yang tinggi, iaitu di antara 6.4% dan 25%. Tambahan pula, cukai nilai tambahan, cukai penggunaan dan cukai perniagaan mesti dibayar untuk jualan barangan mewah di China.

kenapa barangan mewah di china sangat mahal 2

Oleh itu, harga runcit akhir di China adalah dua pertiga lebih tinggi daripada nilai CIF (kos, insurans dan pengangkutan).

Sebagai contoh, nilai CIF krim mata Estee Lauder RM104, ditambah dengan 10% tarif import, 30% cukai penggunaan dan yuran import yang lain, menjadikan harga duti import kepada RM163, hampir RM60 lebih tinggi daripada nilai CIF.

Semasa peredaran di China, terdapat juga 5% cukai jualan, 17% nilai ditambah cukai, serta cukai penyelenggaraan dan pembinaan bandar dan kos pengiklanan.

Kemudian, harga runcit akhir krim mata Estee Lauder di kedai-kedai melonjak kepada RM320, daripada RM104.

Strategi pemasaran yang membuatkan pengguna terdesak

pelancong china beli barang mewah di luar negara 926

Jenama mewah dilihatkan semakin berjaya dengan "streetwear" atau pakaian jalanan dalam kalangan pengguna China, satu langkah yang membolehkan mereka mengenakan harga yang lebih tinggi.

Louis Vuitton, Chanel, Hermes dan Dior adalah antara lima jenama teratas yang disenaraikan di bawah hashtag "sneaker" di aplikasi membeli-belah China yang popular, menurut laporan Gartner L2 bulan lalu.

Satu-satunya jenama lain di kalangan lima teratas ialah Nike, yang mana bukanlah jenama mewah jika dibandingkan dengan 4 yang lain.

Jenama mewah telah menyokong pembangunan produk yang berorientasikan belia seperti kasut sneakers dan barangan streetwear dengan model e-dagang yang inovatif dan pengaktifan jenama yang didorong oleh selebriti di platform digital yang relevan.

"It sneakers" telah muncul sebagai satu simbol yang digunakan digunakan untuk mengekspresikan diri dan merupakan pembelian mewah utama bagi pembeli muda di China.

Jenama mewah juga meminjam strategi harga dan pengedaran dari budaya streetwear iaitu "drop model".

Ini bermakna mereka mengeluarkan beberapa item yang terhad dalam tempoh masa yang singkat, yang menimbulkan kekurangan bekalan dan membolehkan mereka mengenakan harga yang tinggi.

Drop model dalam streetwear adalah sama seperti yang dilakukan oleh jenama mewah, di mana ia mewujudkan rasa mendesak untuk membeli dalam diri pengguna.

beg pakaian rimowa

(Beg pakaian lut sinar edisi terhad kerjsama antara Rimowa dan Off-White)

Sebagai contoh, jenama mewah Rimowa bekerjasama dengan jenama streetwear yang paling relevan, Off-White, pada tahun 2018 dan mengeluarkan beg pakaian lut sinar edisi terhad.

Kerjasama itu mendapat perhatian paling banyak di platform seperti Weibo (Twitter versi China) berbanding semua kerjasama mewah yang lain, walaupun beg pakaian itu dijual dengan harga RM7,120. 

Budaya streetwear yang dipopularkan oleh pereka seperti Virgil Abloh dan Kanye West telah mendapat populariti pada tahun 2017 dan telah meresap ke dalam industri mewah.

China adalah pasaran penting untuk kedua-dua produk mewah dan streetwear dan pada tahun 2018, pengguna China yang tertarik dengan streetwear di China dan di luar negara membelanjakan sebanyak RM482 bilion untuk produk mewah.

Walau bagaimanapun, harga yang tinggi dan kekurangan bekalan barang-barang mewah ini telah membuka peluang bagi barang palsu untuk muncul di pasaran.

Louis Vuitton telah menjadi salah satu jenama mewah yang menggunakan drop model sebagai strategi pengedaran.

it sneakers

Pada tahun 2018, jenama fesyen Perancis ini merupakan jenama mewah yang paling banyak ditiru di dunia dan produknya merangkumi separuh daripada produk mewah palsu yang terdapat di pasaran.

Jenama yang paling berjaya sudah tentu menjadi mangsa produk palsu yang paling tinggi, maka jenama-jenama perlu benar-benar proaktif.

Pasaran mewah di China masih berkembang walaupun dijual dengan harga tinggi dan masalah pemalsuan. Menurut laporan, pengguna China akan menyumbang 40% daripada perbelanjaan global ke atas jenama mewah menjelang 2025.

Tetapi ketika mana pengguna muda mula membuat lebih banyak pembelian mewah, jenama-jenama fesyen mewah perlu terus berkembang untuk mengekalkan kejayaan dalam pasaran ini.

Adalah sangat penting untuk mampu memenuhi kemahuan generasi muda dan pembeli jenama mewah semakin jauh lebih muda di China.

Mereka mengikuti trend fesyen mereka sendiri dan selebriti jadi jenama-jenama mewah perlu menggunakan perkara ini dalam strategi pemasaran digital mereka.

Rujukan:

1. CNBC

2. People

3. Business Fashion
Hakcipta iluminasi.com (2017)