Menurut sebuah kajian oleh agensi pekerjaan, Hays, para pekerja di Malaysia adalah yang paling tidak gembira di Asia apabila melibatkan pendapatan.

Kaji selidik itu menunjukkan bahawa 46% daripada rakyat Malaysia sama ada "tidak berpuas hati" atau "sangat tidak berpuas hati" dengan gaji mereka.

Tinjauan itu juga mendapat bahawa dengan peratusan 24%, Malaysia dilaporkan mempunyai jumlah pekerja tertinggi di Asia yang meminta kenaikan gaji tetapi tidak menerimanya pada tahun lalu.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kebanyakan pekerja menjangkakan kenaikan gaji antara 3% dan 6%, manakala yang lain lebih tinggi iaitu lebih daripada 10%.

Dan pada masa yang sama, 20% daripada pekerja di Malaysia berkata bahawa tidak mengharapkan gaji mereka berubah sama sekali dan ini adalah peratusan yang tertinggi di Asia dalam perkara ini.

gaji malaysia rendah

39% daripada majikan di Malaysia menjangkakan untuk memberi kenaikan antara 3% dan 6%, tetapi hanya 4% daripada majikan yang melihat kenaikan melebihi 10%.

Menurut Hays Asia, ketidakpuasan hati di kalangan pekerja Malaysia adalah "mungkin faktor penggabungan dalam jangkaan gaji tinggi dari pekerja yang berbeza majikan, mewujudkan potensi untuk jangkaan gaji yang tidak sepadan pada tahun 2020."

Juga tidak mengejutkan untuk mengetahui bahawa Malaysia juga mempunyai bilangan responden tertinggi di Asia yang aktif mencari pekerjaan baru dengan 52%. 67% responden berkata bahawa pampasan adalah sebab utama mereka melakukannya.

Dengan itu, kajian ini kajian mendedahkan bahawa gaji bukanlah faktor terbesar di sebalik kenapa pekerja kekal bekerja dengan sesebuah syarikat.

pekerja malaysia tak puas hati dengan gaji

41% mengatakan bahawa keseimbangan kehidupan dan kerja sebagai faktor penentu, sementara hanya 38% yang menyebut bahawa pakej gaji atau manfaat sebagai sebab.

Ini diikuti oleh lokasi kerja iaitu dengan 37%, bersama-sama dengan gaya pengurusan syarikat dan budaya syarikat dengan 36%.

Daripada semua responden yang ditinjuau, 26% daripada mereka menganggap peluang latihan dan pembangunan lebih penting berbanding dengan semua pasaran Asia yang lain.

Ini menunjukkan bahawa walaupun profesional Malaysia mungkin tertarik dengan gaji yang lebih tinggi, namun manfaat yang memudahkan keseimbangan kehidupan dan kerja serta kesukaran perjalanan ke tempat kerja atau bantuan dalam peningkatan kemahiran akan menjadi kunci utama yang mengekang mereka untuk mendapat gaji yang lebih.

pekerja di malaysia paling tak puas hati dengan gaji di asia

Memandangkan fenomena "brain drain" di Malaysia yang berterusan, pengarah urusan Hays Malaysia, Tom Osborne berkata, adalah penting untuk organisasi menawarkan lebih banyak insentif untuk menarik dan mengekalkan pekerja dengan bakat terbaik.

"Ia boleh dalam bentuk monetari atau bukan monetari kerana dengan ketidakpadanan dalam jangkaan gaji, organisasi boleh memusatkan perhatian pada pakej manfaat holistik yang lebih luas yang dapat merapatkan jurang dengan melonggarkan bidang keprihatinan yang lain untuk pekerja." kata Tom Osborne.

Fenomena "brain drain" boleh digambarkan sebagai proses di mana sebuah negara kehilangan pekerja paling berpendidikan dan berbakatke negara lain melalui penghijrahan.

Tinjauan ini dijalankan ke atas 900 responden Malaysia dari Ogos hingga Oktober 2019 sebagai sebahagian daripada Panduan Tahunan Gaji Asia Hays. Sejumlah 6,000 responden telah ditinjau secara keseluruhan termasuk dari China, Singapura dan Jepun.

Rujukan:

1. Ringgit Plus

2. Study

3. Malay Mail
Hakcipta iluminasi.com (2017)