Berapakah jumlah lautan yang ada di Bumi ini? Soalan ini nampak mudah tapi mungkin tidak ramai yang mampu menjawabnya.

Sebelum ini, terdapat 4 kawasan lautan iaitu Atlantik, Pasifik, Hindi dan Artik. Namun, sempena Hari Lautan Dunia pada 8 Jun 2021 yang lalu, pihak National Geographic secara rasminya telah mengumumkan nama baru buat lautan kelima di dunia iaitu Lautan Selatan atau dalam bahasa Inggeris dikenali sebagai Southern Ocean. 

BESARKAN TEKS     A-  A+

Bagi yang tidak tahu, National Geographic adalah salah satu kumpulan pembuat peta yang terkemuka dan paling terkenal di dunia dan sudah menghasilkan peta Bumi seawal tahun 1915.

Keperluan memberikan nama baru lautan

southern ocean 598

Mungkin ada pihak yang tertanya-tanya, adakah penamaan ini satu keperluan? Adakah ia akan membawa sebarang perubahan daripada apa-apa aspek?

Biasanya, perubahan pada peta dunia adalah hasil perubahan politik - misalnya, Czechoslovakia berpecah menjadi Republik Czech dan Slovakia, atau Swaziland memilih untuk mengubah namanya menjadi Eswatini. Namun, pemberian nama bagi Lautan Selatan ini bukannya mencerminkan perubahan politik di dunia.

Ahli geografi National Geographic Alex Tait menjelaskan mengapa konvensyen penamaan ini boleh menjadi sangat penting. Satu kaedah pemetaan dunia adalah menggunakan nama tempat dan ciri yang biasa digunakan di kalangan orang yang menerangkan dunia, dan ini masuk ke dalam beberapa perkara lain selain penamaan geopolitik.

Lautan adalah salah satu perkara penting itu, jadi pihak National Geographic ingin mengawasi bagaimana saintis, pelancong, penulis, orang awam menggunakan nama yang spesifik untuk merujuk kepada kawasan yang dikenal sebagai Lautan Selatan ini. Sebelum pengumuman ini, ramai pihak sudahpun menggunakan nama Lautan Selatan ini, namun tiada persetujuan di peringkat antarabangsa untuk menggunakannya. 

Walau bagaimanapun, pengumuman rasmi oleh pihak National Geographic ini sememangnya disambut ramai memandangkan pengaruhnya yang kuat dalam bidang pemetaan. Ada juga segelintir pihak yang cuba memanggil kawasan lautan di sekitar Antartika ini sebagai Lautan Antartika kerana lokasinya, namun nama Lautan Selatan lebih diterima ramai. 

Bagaimanakah pembahagian nama lautan ini dilakukan?

lautan antartika

Secara umumnya, kesemua 5 lautan ini adalah bersambung. Namun, para saintis membahagikannya kepada 5 lautan ini bagi memudahkan mereka membuat rujukan spesifik kepada kelima-lima lautan ini. Setiap lautan ini bukan sahaja diklasifikasikan pada lokasinya semata-mata, tetapi juga ciri-ciri yang ada padanya. 

Ahli geografi Alex Tait menyatakan, "Anda pergi dari perairan yang lebih hangat di Lautan Atlantik, Pasifik dan Hindi ke perairan yang sangat sejuk di sekitar Antartika. Dan kemudian kadar salinitinya (kemasinan) menurun. Ada fauna yang berbeza di sana, jadi ikan paus minke, jenis anjing laut, penguin, ikan dan kehidupan burung tertentu hanya boleh ditemui di Lautan Selatan berdasarkan faktor persekitaran tersebut".

Sebahagian dari motivasi di sebalik keputusan National Geographic untuk menamakan lautan kelima yang diumumkan pada Hari Lautan Sedunia (8 Jun) adalah bahawa memberi nama pada suatu tempat juga dapat memberikannya "status". Pemuliharaan lautan adalah projek besar dan lebih mudah untuk meningkatkan kesedaran mengenai Lautan Selatan daripada melakukan hal yang sama tentang satu kawasan perairan umum.

Walaupun banyak negara dan organisasi di seluruh dunia mengenali Lautan Selatan, tidak semua orang berada di halaman yang sama tentang lokasi sebenarnya. National Geographic secara rasmi menggunakan garis lintang selatan 60 darjah untuk menetap sempadan perairan kawasan lautan ini. Namun, Australia menganggap segalanya di selatan negaranya sebagai Lautan Selatan.

Salah satu kesan terbesar penamaan ini adalah dari aspek pendidikan. Para pelajar belajar maklumat tentang dunia lautan melalui lautan apa yang mereka pelajari. Sekiranya anda tidak memasukkan Lautan Selatan, maka anda tidak akan mengetahui keunikan kawasan dan betapa pentingnya Lautan Selatan. 

Keunikan Lautan Selatan

antarctic circumpolar current

Antarctic Circumpolar Current

Walaupun lautan lain ditentukan oleh benua yang mengelilingi mereka, Lautan Selatan didefinisikan oleh arusnya. 

Para saintis menganggarkan bahawa Arus Circumpolar Antartika (Antarctic Circumpolar Current atau ACC) telah wujud kira-kira 34 juta tahun yang lalu, ketika Antartika terpisah dari Amerika Selatan. Perpisahan ini memungkinkan aliran air tanpa hambatan di sekitar dasar Bumi.

ACC mengalir dari barat ke timur di sekitar Antartika, dalam jalur berfluktuasi luas yang berpusat di sekitar garis lintang 60 darjah selatan — garis yang kini ditakrifkan sebagai sempadan utara Lautan Selatan. Di dalam ACC, perairannya lebih sejuk dan kurang masin daripada perairan lautan di utara.

Dari permukaan ke dasar laut, ACC mengangkut lebih banyak air daripada arus lautan yang lain. Ini menarik air dari perairan Atlantik, Pasifik dan Hindia, membantu mendorong sistem peredaran global yang mengangkut haba di seluruh Bumi ini.

Para saintis sedang mengkaji bagaimana perubahan iklim yang digerakkan oleh manusia mengubah Lautan Selatan. Air laut yang bergerak melalui ACC semakin panas tetapi tidak jelas sejauh mana ini mempengaruhi Antartika. 

Kredit:

  1. National Geographic
  2. Live Science
  3. CNNHakcipta iluminasi.com (2017)