Satu ketika dahulu, ketika era kamera digital belum wujud (atau masih di peringkat awal) terdapat dua syarikat besar yang menguasai pasaran fotografi iaitu Kodak dan Fujifilm. Kodak merupakan sebuah syarikat berpangkalan di Amerika Syarikat sementara pesaingnya Fujifilm pula berpangkalan di Jepun. 

Kedua-dua nama besar ini begitu dominan memandangkan mereka memiliki teknologi khas untuk pembuatan filem gambar pada ketika itu. Kemunculan kamera digital dan kurangnya inovasi daripada Kodak menyaksikan pendapatan mereka semakin merudum sehingga akhirnya diisytiharkan muflis.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kisah sebab-sebab kejatuhan Koodak ini pernah kami tulis satu ketika dahulu dalam artikel Sebab-Sebab Kejatuhan Jenama Kodak, Jenama Gergasi Duni Fotografi Satu Ketika Dahulu. Syarikat Fujifilm pula lebih bernasib baik dan terus wujud pada hari ini. 

Kisah dan perbandingan antara kedua syarikat ini sebenarnya amat menarik untuk diteliti, lebih-lebih lagi sekiranya anda adalah seorang usahawan. Kejayaan Fujifilm ini boleh difokuskan kepada strategi mempelbagaikan bisnes mereka (diversification).

Situasi sebelum Krisis Filem: Pasaran yang Menguntungkan dan Selamat 

filem gambar

Walaupun Kodak dan Fujifilm menghasilkan kamera, keuntungan utama keduanya datang daripada penjualan filem dan jualan pasca pemprosesan (bahasa mudahnya, mencuci gambar). Kerana besarnya keuntungan yang diperolehi daripada servis ini, pihak Kodak dahulunya sanggup memberikan kamera secara percuma atau menjualnya pada harga sangat rendah sebagai satu cara pemasaran agar ramai pengguna menggunkan produk dan servis mereka.

Strategi ini dinamakan sebagai strategi “silver halide" sempena mengambil nama bahan kimia yang digunakan dalam proses pembuatan filem. Jika anda perasan, strategi sama juga digunakan oleh syarikat produk percetakan dan pisau cukur - memberi atau menjual dengan murah mesin percetakan / pisau cukur tetapi memperoleh margin keuntungan yang besar dengan penjualan dakwat mesin cetak dan bilah pisau.

Pada tahun 2000 sebelum peralihan digital, penjualan berkaitan filem menyumbang 72% daripada pendapatan Kodak dan 66% dari pendapatan operasinya berbanding 60% dan 66% untuk Fujifilm. Penghasilan filem gambar merupakn satu proses yang sangat kompleks menyebabkan tidak banyak syarikat yang mampu menghasilkannya dalam skala yang besar.

Maka, persaingan dalam pasaran pada ketika itu hanya tertumpu kepada dua syarikat besar ini - Kodak dan Fujifilm. Selain itu, terdapat dua syarikat yang lebih kecil turut memasuki pasaran ini antaranya Konica dan Agfa namun kewujudan syarikat-syarikat kecil ini langsung tidak mengganggu-gugat penguasaan Kodak dan Fujifilm.

Kesan Revolusi Digital

kegagalan kodak

Pada tahun 2001, penjualan filem memuncak di seluruh dunia namun ia juga adalah permulaan kejatuhan jualan filem akibat transisi ke dunia digital termasuklah dalam dunia fotografi.

Pada mulanya, pasaran mulai menyusut dengan sangat perlahan kemudian naik dengan cepat dan akhirnya jatuh pada kadar 20 - 30 peratus setahun. Menjelang tahun 2010, permintaan di seluruh dunia untuk filem fotografi turun menjadi kurang dari sepersepuluh dari hanya sepuluh tahun sebelumnya.

Sekiranya sebelum kemunculan era digital kedua syarikat ini cukup selesa denga strategi “silver halide", penciptaan kamera digital menyaksikan sesiapa sahaja boleh menghasilkan kamera digital mereka sendiri. Malah, pendapatan daripada penjualan filem dan servis mencuci gambar juga merudum.

Masalahnya bukanlah mengenai penjualan kamera digital kerana Kodak sudah menjual banyak kamera digital. Pada 2005, Kodak menguasai 21.3% pasaran AS namun berkurang kepada 15% pada tahun 2003 dan 7% pada tahun 2010 setelah kemunculan jenama-jenama lain seperti Canon, Nikon dan lain-lain.

Masalah utama Kodak ialah mereka tidak menjana wang dengan penjualan kamera digital. Menurut kajian, mereka kehilangan $60 untuk setiap kamera digital yang dijualnya pada tahun 2001. Penjualan kamera digital mereka tidak dapat menampung kerugian yang mereka alami dalam segmen filem sehingga mereka akhirnya terpaksa memfailkan bankrap pada tahun 2012.

Bagaimana Fujifilm menangani krisis dan terus hidup

strategi fujifilm

Elemen penting dalam kejayaan Fujifilm adalah mempelbagaikan cabang bisnes mereka. Pada tahun 2010, pasaran filem turun menjadi kurang daripada 10% berbanding tahun 2000. Tetapi Fujifilm, yang pernah membuat 60% penjualannya dengan filem, berjaya mempelbagaikan dan berjaya meningkatkan pendapatannya sebanyak 57% dalam tempoh sepuluh tahun ini sementara jualan Kodak menurun sebanyak 48%.

Fujifilm berjaya mengelakkan mereka menimpa nasib yang sama seperti Kodak dengan bertindak pantas dan mengubah perniagaannya melalui inovasi dan pertumbuhan luaran. Di bawah kepimpinan tegas Shigetaka Komori yang dilantik sebagai presiden pada tahun 2000, Fujifilm dengan cepat melakukan reformasi besar-besaran.

Pada tahun 2004, beliau membuat rancangan enam tahun yang disebut VISION 75 yang merujuk pada ulang tahun ke-75 kumpulan itu. Tujuannya adalah jelas, yakni "menyelamatkan Fujifilm dari bencana dan memastikannya terus berdaya maju sebagai syarikat terkemuka dengan penjualan 2 atau 3 trilion yen setahun."

Pertama, pihak pengurusan menyusun semula perniagaan filemnya dengan menurunkan skala produksi dan menutup fasiliti berlebihan. Sementara itu, jabatan penyelidikan dan pembangunan berpindah ke kemudahan yang baru dibina untuk menyatukan usaha penyelidikan dan mempromosikan budaya komunikasi dan inovasi yang lebih baik di kalangan jurutera.

Kedua, mereka turut melakukan R&D untuk melihat sejauh mana teknologi dan kepakaran yang dimiliki boleh digunakan dalam bidang-bidang lain. Hasilnya, mereka dapati teknologi Fujifilm dapat disesuaikan untuk pasaran baru seperti farmasi, kosmetik dan lain-lain lagi.

kosmetik astalift 506

Sebagai contoh, syarikat ini dapat meramalkan ledakan skrin LCD dan melabur banyak di pasaran ini. Dengan memanfaatkan teknologi filem gambar, jurutera mereka mencipta FUJITAC, teknologi berprestasi tinggi yang penting untuk membuat panel LCD untuk TV, komputer, dan telefon pintar. Hari ini, FUJITAC memiliki 70% pasaran untuk filem polarizer LCD.

Syarikat itu juga menyasarkan pasaran yang tidak dijangka seperti kosmetik. Fujifilm berpengalaman selama 70 tahun dalam penggunaan gelatin, bahan utama filem gambar yang berasal dari kolagen. Bahan ini banyak digunakan dalam produk kosmetik. Fujifilm juga memiliki pengetahuan yang mendalam dalam pengoksidaan, proses yang berkaitan dengan penuaan kulit manusia. Oleh itu, Fujifilm melancarkan produk solek pada tahun 2007 dibawah jenama Astalift.

Ketiga, sekiranya kepakaran dan teknologi yang dimahukan tidak dimiliki, mereka turut menggunakan strategi merger and acquisition (M&A), iaitu membeli syarikat-syarikat yang sudah menembusi pasaran dan menggabungkan dengan teknologi dan kepakaran sedia ada Fujifilm. Strategi ini membolehkan mereka menghasilkan produk dengan lebih pantas dan menjualnya dalam pasaran sedia ada.

kodak colorplus vs fujifilm fujicolor c200

Pada tahun 2010, 9 tahun setelah puncak penjualan filem, Fujifilm adalah sebuah syarikat baru. Pada tahun 2000, 60% dari penjualannya dan dua pertiga dari keuntungan tersebut berasal daripada segmen filem tetapi pada tahun 2010 segmen tersebut hanya menyumbang kurang dari 16% dari pendapatan mereka.

Fujifilm berjaya keluar dari krisis melalui strategi penyusunan semula dan mempelbagaikan cabang perniagaan mereka.

Kredit:

  1. Digital Imaging Reporter
  2. PetaPixel
  3. The EconomistHakcipta iluminasi.com (2017)