kisah suami isteri hidup musnah di langkawi

Matahari terbenam di Langkawi pada 17 Oktober 2018, dengan disaksikan John dan Samantha Jones. Kedua-duanya sedang minum bersama rakan mereka di sebuah bar di Pantai Teluk Cenang, Pulau Langkawi, Kedah yang menjadi kediaman mereka selama hampir 11 tahun.

Beberapa jam kemudian, John yang berusia 63 tahun ditemui mati dirumahnya dengan sebilah pisau dapur tertusuk di dada, dalam vila yang dibina sebagai kawasan persaraan beliau dengan Samantha. Kes pembunuhan John mengejutkan keseluruhan Pulau Langkawi yang damai, terkenal sebagai pilihan tempat persaraan yang menarik.

Ratusan warga Britain dan Eropah menghabiskan usia tua mereka di pulau cantik itu - menikmati hidup tenang dalam negara yang dinobatkan sebagai negara terbaik untuk dijadikan tempat persaraan warga Eropah berbanding kesemua negara lain.

'Pioneer' kepada komuniti Britain di Pulau Langkawi

john jones dibunuh langkawi

Samantha berusia 51 tahun, dituduh sebagai suspek utama pembunuhan suaminya sendiri. John bekas seorang anggota bomba sementara Samantha pula bekas kerani syarikat insurans menghabiskan hari mereka di Langkawi, tinggal di vila satu tingkat yang terletak 3 km daripada kawasan pantai.

Menjadi 'orang luar' pertama membina kediaman di situ, vila setingkat mereka walaupun saiznya kecil kelengkapannya pula agak mewah, lengkap dengan kolam renang dan sebuah dek yang mempunyai pemandangan cantik sawah padi yang meluas.

pantai cenang langkawi

Setiap malam, John dan Samantha menghabiskan masa di kawasan komersial Langkawi, menjadi pelanggan tetap bar dan restoran yang menyediakan bekalan minuman arak serta makanan barat. John dan Samantha terkenal di kalangan penduduk tempatan mereka berikutan status mereka sebagai pasangan luar pertama menjadikan Langkawi rumah kedua mereka.

John akan memandu motorsikal besar jenama Harley Davidson miliknya setiap malam, diekori Samantha yang memandu motorsikal kecil berwarna jingga. Sifat mesra mereka berdua membuatkan penduduk setempat tidak kekok berkomunikasi dengan kedua-duanya.

Berbeza dengan beberapa warga luar lain yang kurang mahu bercampur dengan masyarakat tempatan, John dan Samantha sangat mesra dengan penduduk setempat. Walau demikian disebalik kemesraan dan keramahan mereka berdua, tidak ada sesiapa mengetahui rahsia sebenar hubungan John dan Samantha yang kerap berlaku dalam vila - apabila mereka kembali bersendirian.

Derita dalam bahagia

komuniti britain pulau langkawi

Pada malam 17 Oktober, seorang warga British jiran kepada John dipanggil oleh Samantha yang berada dalam keadaan cemas. Samantah meminta pertolongan kerana John ditikam. Mereka berdua berlari masuk ke dalam vila.

John yang sudah nyawa-nyawa ikan, sempat melihat Samantha kembali mengucapkan kata terakhirnya pada isterinya;

"Jauh! Kau tikam aku! Kau tikam aku!"

Beberapa detik kemudian, John menghembuskan nafas terakhirnya. Ekoran kehadiran jirannya yang menyaksikan sendiri pengakuan John sebelum meninggal dunia, Samantha ditahan bagi membantu siasatam. Apa yang berlaku selepas itu akhirnya mendedahkan realiti sebenar yang dihadapi pasangan itu setiap hari. Situasi sebenar hidup John dan Samantha sebenar, sangat berlainan dengan gambaran indah yang dapat dilihat penduduk setempat.

isteri bunuh suami di langkawi

Siasatan yang dijalankan pasukan petugas PDRM tidak berdepan sebarang kekangan. Samantha mengaku membunuh suaminya sendiri dengan alasan cuba mempertahankan dirinya daripada serangan John.

Barulah terbuka tembelang John yang sebenarnya kerap mendera isterinya setiap kali dia mabuk. Samantha memberitahu dia pernah melaporkan tindakan itu 11 tahun lalu di Britain sebelum mereka berpindah ke Pulau Langkawi, namun tidak ada tindakan susulan diambil.

Malam kejadian yang membuka rahsia

samantha jones bunuh suami

Malam kejadian itu, John pulang lebih lewat berbanding Samantha sehingga menyebabkan Samantha risau. Panggilan telefon juga tidak berjawab sehinggalah seorang kenalan membantu menghantar John ke rumah.

Samantha mula menegur perbuatan suaminya, menyebabkan pergaduhan berlaku tetapi John yang mabuk - meradang dan menyepak perut serta menumbuk muka isterinya sendiri. Melarikan diri, Samantha berlari ke dapur mengambil sebilah pisau bagi melindungi dirinya.

John yang nyata hilang akal, mula melakukan provokasi terhadap isterinya dan meminta Samantha menikamnya kalau berani. Provokasi itu tidak berhasil sebelum John cuba menerpa dan menyerang Samantha yang ketakutan. Pisau yang dihunus tertujah dada John membuatkan dia jatuh terkulai ke lantai.

pasangan john jones di langkawi

Kenyataan dalam mahkamah membuktikan John Jones mati disebabkan kesan tikaman pada bahagian dada kanannya, menyebabkan kerosakan pada bahagian organ hati. Jika disabitkan bersalah, Samantha bakal dijatuhkan hukuman gantung mandatori.

Samantha tunduk tanpa mahu membuat rayuan berkenaan pertuduhan yang dibacakan, dengan adiknya yang tiba dari Britain menemaninya duduk tidak jauh dari kandang tertuduh.

Alkohol adalah perosak hidup manusia

kes pembunuhan langkawi

Pulau Langkawi tidak mempunyai kes jenayah bunuh yang banyak, dengan hanya satu kes bunuh melibatkan dadah dicatatkan dalam tahun 2018. Kes pembunuhan John merupakan kes yang kedua. Samantha dibawa ke penjara wanita di Alor Setar bagi menjalani proses hukuman sebelum perbicaraan seterusnya dilakukan.

Kini, terpulang pada pihak mahkamah sama ada mahu menerima hujah pertahanan diri yang dikemukakan oleh Samantha. Pengakuan rakan-rakan mereka yang turut sama menetap di Langkawi memberitahu - John dan Samantha sebenarnya pernah berpisah selepas Samantha tidak tahan didera.

Hanya selepas John menyertai program pemulihan alkohol dan psikologi barulah mereka bersama semula.

kes bunuh di langkawi

Bagi masyarakat tempatan Langkawi, kebanyakan yang mengenali pasangan itu majoritinya tidak mempercayai wujud konflik yang sangat besar di antara mereka berdua. Ramai turut mengakui mereka tidak menyangka John sebenarnya mempunyai sifat suka mendera wanita.

Bila alkohol dah jadi sebahagian daripada hidup kita - tak susah pun untuk yang siuman bertukar menjadi gila.


Artikel ini adalah terjemahan dan olahan semula artikel asal 'Killing of British expat on Malaysian island of Langkawi exposes darker side of retiring to paradise' terbitan South China Morning Post. Hakcipta iluminasi.com (2017)