Annabelle. Siapa tak kenal dengan anak patung ini. Ia mampu membuatkan lelaki dewasa yang gagah berani melelehkan air dicelah paha dan wanita dewasa tak dapat tidur malam. Di Korea Selatan dilaporkan beberapa individu dewasa terkencing ketika menonton filem Annabelle 2. Anak patung Annabelle juga pernah digunakan dalam filem seram The Conjuring.

Ia dikatakan anak patung yang paling popular di dunia, mengalahkan Barbie, dan juga merupakan yang paling seram dan berhantu. Seram sangatkah kisah Annabelle ini? 

BESARKAN TEKS     A-  A+

Sejarah Annabelle

annabelle sebenar

Annabelle kini disimpan di Muzium Occult di Connecticut, Amerika Syarikat

Sebenarnya, anak patung Annabelle bukanlah seperti yang dilihat dalam filem yang mana rupanya sangat menakutkan. Ia ditokok tambah supaya memberikan "feel" yang lebih, namun rupa sebenar anak patung ini agak comel yang sesuai menjadi teman baik anak perempuan anda. Ia merupakan anak patung Raggedy Ann yang mempunyai rakan baik bernama Andy, merupakan hasil tangan penulis Amerika Johnny Gruelle. 

rageddy ann dan andy 367

Raggedy Ann dan Andy

Kedua-dua anak patung ini dikeluarkan pada tahun 1915 dan pada tahun 1918, buku bersiri mereka diterbitkan. Namun, nama Annabelle yang diberikan kepada anak patung berhantu adalah nama jolokan sahaja. Pemilik anak patung ini meminta bantuan ahli psikik apabila anak patung ini menunjukkan perlakuan yang aneh dan menurut ahli psikik tersebut, dalam badan anak patung ini terkandung roh seorang kanak-kanak yang bernama Annabelle Higgins.

Kanak-kanak bernama Annabelle itu mati ketika berusia 7 tahun, di tempat yang sama di mana pemilik anak patung ini tinggal. Dikatakan anak patung itu menjadi "perumah" kepada roh Annabelle.

Annabelle berpindah tuan 

donna 305

Donna dan Annabelle

Pada tahun 1970, anak patung yang sudah berhantu itu dijual oleh sebuah kedai hobi terpakai, oleh seorang wanita sebagai hadiah kepada anak perempuannya, Donna. Donna yang merupakan seorang pelajar kejururawatan tinggal bersama-sama teman serumahnya Angie. Apabila Donna membawa pulang Annabelle ke rumahnya, rumah tersebut menjadi "pangkalan" bagi Annabelle dan rohnya. 

Tidak lama selepas memiliki Annabelle, Donna dan Angie mula menyedari sesuatu yang aneh pada anak patung itu namun mereka berdua menyangkakan mereka boleh tahan dengan apa yang berlaku. Pada mulanya tindakan Annabelle tidaklah membahayakan yang mana ia hanya mengubah posisi dan kedudukannya ke tempat lain daripada yang diletakkan, dan perkara ini disedari oleh Donna dan Angie.

annabelle 5

Tapi semakin lama perlakuan Annabelle semakin pelik dan jahat yang membuatkan mereka berdua terpaksa meminta bantuan pasangan penyiasat paranormal, Ed dan Lorraine Warren Apa yang berlaku adalah mereka menjumpai beberapa keping kertas yang mengandungi mesej-mesej yang ditulis dengan tangan dan dipercayai ditulis oleh Annabelle. Mesej-mesej tersebut berbunyi " Tolong kami" dan "Tolong Lou". Takut dan trauma dengan kejadian itu, mereka membuat keputusan untuk membuang Annabelle.

Dilaporkan bahawa Donna memberitahu bahawa terlihat tompok-tompok darah pada dada dan belakang kepala Annabelle. Pasangan penyiasat Warren tidak dapat menjelaskan bagaimana darah tersebut boleh ada pada badan Annabelle.

Kisah Annabelle hampir membunuh manusia

annabelle 3

Sejak Annabelle berada di rumah mereka, pelbagai perkara aneh berlaku. Antaranya adalah yang berlaku kepada tunang Angie, iaitu Lou. Lou tidak disukai oleh Annabelle sejak mula lagi kerana Lou beberapa kali menyuruh Angier membuang Annabelle kerana dirasakan berhantu. Kenyataan itu membuatkan Annabelle berang dan mula bertindak. 

Pada satu malam, Lou terjaga dari tidur dan berasakan badannya tidak dapat bergerak. Dan ketika bergelut untuk bergerak, Lou melihat ke hadapan dan tiba-tiba ternampak kelibat Annabell, yang sedang merenungnya. Annabelle kemudiannya merangkak ke atas badan Lou dan mencekik lehernya sehingga pengsan. Lou yang sedar keesokan harinya tahu bahawa apa yang dialaminya adalah benar dan bukan mimpi.

annabelle 4

Tidak puas dengan kejadian itu, Annabelle sekali lagi bertindak. Anak patung berhantu ini menunggu di saat Lou berada sebilik dengannya dalam keadaan gelap. Ketika Lou ingin menyalakan lampu, tiba-tiba dia berasakan ada sesuatu di belakangnya dan lantas memusingkan badanya. Di saat itu Lou berasa sangat sakit dibahagian perutnya, dan selepas lampu dinyalakan, Lou melihat perutnya yang berdarah dan penuh dengan kesan cakar.

Ketika itu juga, Lou terlihat Annabelle sedang duduk di atas lantai sambil bersiul-siul dengan selamba.

Rujukan:

1. Blum House

2. Mirror

3. KSDK
Hakcipta iluminasi.com (2017)