Oleh pada 13 Nov 2018 kategori

Pernahkah anda mendengar kisah Hantu Janet yang popular di Sarawak sekitar tahun 70-an dan 80-an? Terdapat banyak versi mengenai Hantu Janet yang sering dibualkan tetapi mempunyai persamaan di mana ia adalah hantu seorang wanita yang sering mengganggu orang ramai terutamanya di Kuching.

Janet dikatakan adalah seorang gadis Tionghua yang telah diculik pada penghujung tahun 60-an. Difahamkan, dia adalah seorang jururawat yang bekerja di Hospital Umum Sarawak (HUS). Janet dikatakan baru sahaja selesai bertugas dan dalam perjalanan pulang pada waktu malam ketika diculik.

BESARKAN TEKS     A-  A+

janet hantu sarawak sungai merah 851

Pada waktu itu, kejadian culik kerap berlaku di Kuching dan ramai orang percaya ia adalah disebabkan ritual "korban semah" yang sering dilakukan mengikut kepercayaan masyarakat dahulu.

Kebiasaannya, ritual ini dilakukan sebagai sesembahan bagi mengelak diganggu "penunggu" atau menguatkan sesuatu binaan ketika kerja-kerja pembinaan sedang dijalankan.

Kehilangan Janet dikaitkan dengan projek pembinaan Jambatan Satok di Kuching di mana terdapat satu pembinaan struktur yang besar sedang dilakukan di jambatan itu.

Pembinaan struktur itu tergendala akibat gangguan makhluk halus dan mereka yang terlibat percaya bahawa perlu melakukan upacara ritual untuk menenangkan "penunggu" di situ.

jambatan satok

Mereka selalunya akan mencari gadis perawan untuk dijadikan korban dan hanya bahagian kepala sahaja yang akan digunakan. Kepala mangsa biasanya akan dipenggal dan ditanam di dalam struktur binaan seperti tiang konkrit.

Mayat Janet dikatakan ditemui tidak lama selepas diculik tanpa kepala. Orang tuanya yang sedih dengan kematian Janet telah mengebumikan anak mereka dengan memakai pakaian berwarna merah.

Kaum Cina percaya jika seseorang itu dikebumikan dengan pakaian berwarna merah, roh mereka akan kembali membalas dendam. Mungkin itu yang diinginkan keluarganya bagi menuntut bela atas kematian Janet.

wanita berbaju merah

Tidak lama selepas itu, Hantu Janet mula mengganggu orang ramai. Banyak cerita mengatakan bahawa wanita berpakaian merah, berkasut merah dan membawa payung merah sering kelihatan pada waktu malam merayau-rayau seorang diri terutamanya di antara Kampung Kudei dan Kampung Bintangor yang terletak di kawasan Satok.

Hantu Janet juga dikatakan kerap menahan kereta dan meminta untuk ditumpangkan ke sesuatu kawasan. Setibanya di kawasan yang dimaksudkan, wanita berpakaian serba merah itu akan hilang dalam sekelip mata dan meninggalkan bau yang busuk.

Malah, Hantu Janet juga gemar menahan pemandu lelaki dan akan mengajak untuk menonton tayangan tengah malam di pawagam kerana Janet gemar menonton wayang selepas bekerja ketika hidup.

feri sungai sarawak

Ada juga dakwaan lain mengatakan wanita berpakaian serba merah sering kelihatan menaiki feri pada waktu malam untuk merentasi Sungai Sarawak. Setibanya feri di seberang sungai, wanita itu akan hilang dan duit tambang yang dibayarnya akan bertukar menjadi daun kering ataupun wang kertas palsu yang digunakan kaum Cina untuk dibakar pada upacara kematian.

Sehingga hari ini, operator feri enggan enggan meneruskan perkhidmatan selepas jam 10 malam.

Ada juga yang memberitahu terlihat Hantu Janet berlegar-legar di kawasan Hospital Umum Sarawak. Sehingga hari ini, penduduk di Kuching takut untuk menyebut namanya kerana dikhuatiri akan diganggu Hantu Janet.

3x3 eyes

Hantu Janet ini bukan sekadar terkenal di seluruh Sarawak dan Malaysia sahaja malah di negara-negara lain juga. Ada satu komik Jepun atau Manga telah memuatkan kisah mengenai Hantu Janet ini di dalam komik bertajuk "3 X 3 Eyes" dalam bab "The Red Rain of Malaysia" sebanyak 3 jilid.

Ia telah ditulis dan diilustrasikan oleh Yuzo Takada dan diterbitkan dari 1987 hingga 2002 merangkumi 40 jilid. Pada tahun 1993, komik ini telah memengangi Anurgerah Kodansha Manga.

3x3 eyes red rain in malaysia

3x3

Komik "3 X 3 Eyes" itu mengisahkan tentang seorang lelaki bernama Yakumo Fuuji yang bekerja untuk satu entiti Immortaltelah dipanggil ke Sarawak untuk menangkap roh jahat Hantu Janet yang sering mengganggu penduduk dan membalas dendam ke atas kematiannya. Namun begitu, jalan cerita mengenai Hantu Janet diubah sedikit mengikut imaginasi penulis dan pelukis komik tersebut.

ghost trappers

Selain dimuatkan dalam komik Jepun, Hantu Janet juga telah dijadikan sebagai salah satu watak dalam permainan video online"Ghost Trapper". Di dalam permainan onlineini juga, Hantu Janet memakai pakaian serba merah. Sama seperti nama permainan ini, pemain dikehendaki menangkap seberapa banyak hantu yang boleh dalam pengembaraan mereka.

Rujukan:
Hakcipta iluminasi.com (2017)