Dr. Atsushi Kamal Okuda merupakan seorang saintis dan pendidik yang berkhidmat sebagai seorang Profesor Sistem Politik di Universiti Keio, Jepun. 

Kita sering mendengar dari orang-orang yang anti-agama mengenai pernyataan bahawa sains adalah satu-satunya yang diperlukan dalam hidup dan Tuhan serta agama hanyalah sebuah mitos serta tidak disokong oleh apa-apa bukti.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Namun, ramai saintis, termasuk Dr. Kamal Okuda mempunyai pendapat yang berbeza apabila beliau melepasi garisan hidup tanpa Tuhan kepada kehidupan yang mana beliau tak boleh hidup tanpa bimbingan Tuhan.

Sebelum memeluk Islam, Dr. Okuda berkata bahawa hidupnya adalah tidak bermoral dan kurang pengetahuan tentang tujuan kehidupan sebenar. 

dr kamal okuda bersama dua saudara islam jepun

"Sebelum Islam, kehidupan saya sangat teruk. Betul-betuk teruk. Jahil. Saya tidak tahu tentang kebenaran!," kata Dr. Okuda.

Beliau kemudiannya meniti jalan mencari kebenaran, melalui pertempuran akademik dalam tempoh yang agak panjang dengan pelbagai agama.

Sehinggalah beliau bertemu dengan Islam dan memutuskan untuk benar-benar mengkaji tentang agama ini.

Ketika tahun keenam di kolej, Dr. Okuda sangat berminat mengenai perundangan dalam Islam.

Dan pada satu hari, beliau menemui satu kertas penyelidikan di mana matanya tertumpu kepada satu ayat daripada Al-Quran yang telah mengubah hidup beliau selama-lamanya.

profesor dr kamal okuda 2

Ayat tersebut berkisarkan tentang bagaimana Allah menciptakan manusia daripada pasir, tanah liat dan debu. Salah satu daripada ayat tersebut: 

وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ مِن صَلْصَالٍ مِّنْ حَمَإٍ مَّسْنُونٍ

"Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia (Adam) dari tanah liat yang kering, yang berasal dari tanah kental yang berubah warna dan baunya," (Surah Al-Hjir 15:26).

Dan ketika beliau meneruskan pencariannya mendalami Islam, Dr. Okuda memutuskan untuk berpindah ke Aleppo, Syria bagi meneruskan pengajiannya dan juga mempelajari bahasa Arab.

Kegembiraan dan kelegaannya menjadi seorang umat Islam adalah satu rahmat yang tidak terhingga dalam hidupnya. 

"Pada saat itu, saya memeluk Islam! Saya percaya ia merupakan kurniaan terhebat Allah dalam hidup saya,".

dr kamal okuda sedang berkongsi pengalamannya

profesor dr kamal okuda 1

Hari ini, kisah Dr. Okuda menjadi sebuah inspirasi. Beliau adalah satu contoh bukan sahaja kepada orang Islam Jepun tetapi bagi semua manusia di seluruh dunia tentang apa yang perlu dilakukan selepas mencari kebenaran untuk diri sendiri.

Beliau bekerja keras untuk berkongsi kurniaan Islam terhadapnya bersama-sama dengan orang lain.

Beliau bekerja dengan penuh semangat dalam kalangan rakan dan sahabatnya untuk menyebarkan Islam di Jepun dalam menyelamatkan negara Jepun daripada hidup tanpa bimbingan Allah.

Semoga Allah sentiasa memberkati individu seperti Dr. Kamal Okuda dan semoga beliau membimbing ramai lagi ke arah agama Islam.

Ikuti kisah lanjut mengenai ke-Islaman dan perjalanan hidup Dr. Kamal Okuda:

Rujukan:

1. Muslim Council

2. Islam in Japan
Hakcipta iluminasi.com (2017)