Fahaman teori "Flat Earth" sudah lama wujud. Malah, teori yang diasaskan oleh Samuel Rowbotham ini juga mempunyai pengikutnya di Malaysia. Bagi yang mungkin jarang mendengar mengenai teori pelik ini, kami pernah menulis mengenai 6 kepercayaan popular teori Flat Earth yang boleh anda baca.

Salah satu fahaman popular penyokong atau pengikut kumpulan ini adalah Bumi sebenarnya dikelilingi oleh tebing ais yang besar bagi mengelakkan segala hidupan terjatuh ke angkasa.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Bagi mereka, sekiranya Bumi ini rata, sudah pastilah ianya mempunyai penghujung atau "tebing". Malah, mereka percaya bahawa Kutub Utara dan Selatan merupakan  dinding penghalang yang mengelakkan air laut tdaripada terjatuh ke angkasa. 

Jika begitulah dakwaan mereka, tiadakah sesiapa daripada penyokong fahaman teori ini yang berusaha menjejaki penghujung Bumi ini?

Usaha menjejaki penghujung Bumi

teori bumi rata

Sepasang suami isteri yang juga pengikut tegar fahaman Flat Earth dari Venice percaya bahawa "pinggir dunia" berada berdekatan Lampedusa, sebuah pulau di Itali yang terletak antara Sicilia dan Afrika Utara yang telah menjadi titik transit utama bagi pendatang yang ingin memasuki Eropah.

Ahli teori ini percaya bahawa pinggir dunia jatuh berhampiran pulau itu dan mereka ingin melihatnya denga mata merekka sendiri. Dalam usaha mereka membuktikan teori bumi rata dan melihat sendiri penghujung dunia ini, mereka memutuskan untuk menjual kereta mereka dan membeli kapal di Termini Imerese, sebuah bandar di utara Sicilia untuk berlayar  ke kawasan ini. 

Peristiwa ini dipercayai berlaku pada bulan 6 yang lalu ketika Itali sedang berada dalam kemuncak COVID-19 dan telah dikenakan arahan "lockdown". Hanya 3 bulan kemudian pada September lalu kisah ini mula tular setelah pendedahan mengenainya dibuat oleh doktor yng menyelamatkan mereka.  

Kepenatan dan sesat

lampedusa

Namun, pasangan ini hanya sampai ke pulau Ustica sebelum mereka sesat dan diselamatkan oleh doktor maritim bersama sebuah kapal penyelamat. Pasangan ini juga didapati bersalah melanggar beberapa peraturan "lockdown" yang diarahkan di Itali pada ketika itu.

Akibatnya, setelah diselamatkan, mereka dipaksa pula menjalani kuarantin bagi memastikan mereka benar-benar sihat dan bebas dari COVID-19. Setelah diselamatkan oleh Dr. Salvatore Zichichi dari pihak Kementerian Kesihatan, pasangan ini telah di bawa ke Palermo untuk menjalani kuarantin wajib tersebut.

Kerana enggan mengikut arahan kuarantin tersebut, mereka telah berusaha melarikan diri. Malangya, hanya 3 jam kemudian, pihak berkuasa yang mengawal pelabuhan di sana dapat menangkap dan mengagalkan usaha mereka untuk melarikan diri.

Kemudian, mereka cuba melarikan diri buat kali kedua tetapi turut ditangkap. Pasangan ini kemudiannya terpaksa akur dengan arahan menjalani kuaranti selama 2 minggu dan dibawa meniki feri pulang ke tanah besar Itali. Setelah itu, mereka terpaksa melupakan terus keinginan mereka untuk melihat penghujung dunia.  

Menggunakan kompas

fungsi kompas

Dr. Salvatore Zichichi dari pihak Kementerian Kesihatan, ketika menceritakan kembali kisahnya menyelamatkan pasangan itu kepada akhbar tempatan La Stampa, beliau memberitahu betapa ironinya pasangan dan penyokong teori Bumi rata ini telah belayar menggunakan kompas. 

Dia berkata: 'Yang lucu ialah mereka mengorientasikan diri dengan kompas, alat yang berfungsi berdasarkan daya tarikan daratan. Prinsip yang mereka, sebagai Flat Earthers, harus ditolak."

Kompas adalah antara beberapa alat navigasi tertua dalam sejarah. Penjelajah terdahulu menggunakan mercu tanda tempatan dan bintang untuk menavigasi. Ini menyukarkan perjalanan ke destinasi yang jauh atau tidak diketahui.

Kompas adalah salah satu kejayaan utama yang menjadikan pelayaran seperti itu menjadi kenyataan. Kompas berfungsi dengan mengesan medan magnet semula jadi Bumi.

Bumi mempunyai teras besi yang merupakan sebahagian cecair dan sebahagian daripada kristal pepejal kerana tekanan graviti. Dipercayai bahawa pergerakan di teras luar cecair inilah yang menghasilkan medan magnet Bumi.

Pada dasarnya kompas adalah magnet ringan, iaitu jarum bermagnet yang boleh berputar bebas.

Kredit:

  1. Science Times
  2. Daily Mail Hakcipta iluminasi.com (2017)