Kita biasa melihat pasangan adik beradik kembar seiras ataupun tidak seiras. Bagaimana pula dengan "kembar siam"? Kembiar siam adalah rujukan khusus untuk pasangan kembar yang bercantum pada mana-mana anggota badan mereka.

Persoalannya, dari manakah asal-usulnya perkataan "kembar siam" ini?

Perkataan "kembar Siam" ini dipercayai berasal dari adik-beradik kembar Chang dan Eng Bunker yang merupakan warga Thai-Amerika. Mereka merupakan pasangan kembar yang bergabung bersama yang dilahirkan di Siam dan memberi inspirasi kepada istilah "kembar Siam".

BESARKAN TEKS     A-  A+

Walaupun badan mereka yang bergabung bersama mereka cukup menarik, hakikat bahawa walaupun terhad dari segi fizikal, mereka berjaya menjalani kehidupan yang hebat berbanding pasangan kembar yang senasib dengan mereka cukup menarik perhatian ramai.

Mereka memiliki dan mengusahakan tanah, mengahwini dua beradik perempuan, mempunyai seramai 22 orang anak dan dipandang tinggi oleh jiran-jiran mereka. 

Latar belakang hidup

kembar siam 851

Chang dan Eng Bunker dilahirkan pada 11 Mei 1811 di kawasan yang berada dalam wilayah Kerajaan Siam (kini Thailand) dengan hati dan tulang rawan bercantum. Apabila mereka berumur lapan belas tahun, seorang saudagar Scotland bernama Robert Hunter membayar ibu bapa mereka untuk membenarkannya membawa mereka dan mempamerkan kembar itu kepada orang ramai atau keunikan yang dimilki mereka.

Kembar Bunker ini dilahirkan dalam sebuah keluar dimana bapa mereka merupakan seorang lelaki nelayan Cina Thai dan manakala ibu mereka merupakan seorang wanita Cina-Melayu di wilayah Samutsongkram, dekat Bangkok.

Selain daripada hati mereka yang bercantum dan disambungkan pada tulang dada mereka oleh sekeping tulang rawan kecil, badan mereka secara fizikalnya lengkap dan boleh bergerak bebas. Selepas kematian mereka, hati mereka telah dipelihara dan boleh ditemui di Muzium Mütter di Philadelphia, Pennsylvania.

Pada tahun 1829, Robert Hunter, yang tinggal di Bangkok, membayar ibu bapa mereka untuk membenarkan dia membawa kembar itu ke seluruh dunia dan dipersembahkan sebagai pameran.

Selepas menamatkan kontrak mereka dengan Robert  Hunter, Chang dan Eng Bunker membeli ladang seluas 11 ekar di North Carolina, membeli hamba dan pada 13 April 1843, berkahwin dengan dua wanita tempatan. Chang dan isterinya mempunyai dua belas anak, dan Eng dan isterinya mempunyai sepuluh orang.

Jatuh bangun dalam hidup

asal usul perkataan kembar siam 225

Memutuskan bahawa mereka mahu menjalani kehidupan normal, pasangan kembar ini membeli sendiri ladang berhampiran Traphill semasa melawat Wilkesboro, Carolina Utara, pada tahun 1839.

Mereka menetap di ladang mereka dan membeli hamba untuk melakukan kerja yang tidak dapat mereka lakukan sendiri. Mereka juga layak menjadi warganegara Amerika secara semula jadi dan berkahwin dengan Adelaide dan Sarah Anne yang juga adik-beradik.

Walaupun mereka mempunyai katil yang dibina untuk empat orang, beberapa tahun kemudian adik-beradik isteri mereka telah berpindah ke rumah yang berasingan untuk mengaturkan supaya kembar tinggal di setiap rumah selama tiga hari.

Dengan kekalahan Tentera Konfederat (di mana kedua-dua anak lelaki Chang dan anak lelaki Eng berkhidmat semasa Perang Saudara Amerika), pasangan kembar itu kehilangan sebahagian besar wang mereka. Mereka terpaksa melakukan persembahan pameran awam tetapi tidak berjaya.

Walau bagaimanapun, walaupun keadaan kewangan mereka terjejas, mereka terkenal dengan kejujuran dan integriti mereka dan dipandang tinggi oleh jiran mereka.

Kematian dan legasi

sejarah kembar siam

Kembar Bunker ini meninggal dunia pada 17 Januari 1874. Chang meninggal dunia terlebih dahulu semasa tidur kerana kecederaan yang dialaminya selepas terjatuh dari kereta yang mengakibatkan bronkitis. Eng tersedar dan mendapati abangnya mati dan meninggal dunia tiga jam kemudian.

Empat tahun sebelum kematiannya, Chang mengalami strok dan kesihatannya merosot secara berterusan selepas itu. Dia juga mengambil banyak mengambil minuman beralkohol. Bagaimanapun, Eng tidak pernah terjejas olehnya kerana mereka tidak berkongsi sistem peredaran darah dan dia kekal sihat.

Beberapa ketika sebelum kematiannya, Chang dan Eng terjatuh dari kereta yang mencederakan Chang. Dia kemudiannya menghidap bronkitis teruk yang menyebabkan kematiannya ketika dalam tidur.

Eng bangun dan mendapati abangnya telah mati dan berkata pada dirinya "Kalau begitu aku juga akan mati". Walaupun seorang doktor telah dipanggil untuk melakukan pemisahan kecemasan, sudah terlambat untuk Eng yang meninggal dunia tiga jam kemudian.

Punca kematian Eng tidak diketahui dan terdapat banyak teori yang cuba menjelaskannya. Walaupun doktor pada masa itu berkata ia adalah satu kejutan, pakar neurologi moden mengatakan ia mungkin pengumpulan cecair dalam paru-paru dan kegagalan jantung.

Chang dan Eng Bunker kini mempunyai lebih 1,500 keturunan yang terus menetap berhampiran Mount Airy, North Carolina. Ramai daripada mereka memegang jawatan terkemuka, dan salah seorang daripada mereka Caroline Shaw juga memenangi Hadiah Pulitzer untuk Muzik pada tahun 2013.

Chang dan Eng Bunker telah dikebumikan di Mount Airy di mana ramai keturunan mereka masih sering bertemu untuk majlispertemuan semula. Pada Julai 2011, kira-kira 200 daripada mereka bertemu untuk meraikan ulang tahun ke-200 pasangan kembar itu yang juga merupakan perjumpaan tahunan ke-22 mereka.

Kredit:

  1. Wikipedia
  2. New York Post
  3. The Atlantic
  4. Science DirectHakcipta iluminasi.com (2017)