Jika anda pernah melihat cermin, anda mungkin perasan bahawa semua yang anda lihat terbalik. Apabila anda mengangkat tangan kiri anda, pantulan anda mengangkat tangan kanan mereka. Apabila anda mengenyitkan mata dengan mata kanan anda, mata kiri pantulan anda mengenyit kembali.

Dan jika anda menulis satu perkataan pada kertas dan memegangnya sambil menghadap cermin, anda akan melihat pantulan anda memegang tulisan yang sama, tetapi ejaan perkataan itu akan kelihatan terbalik termasuklah setiap individu huruf itu sendiri.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Nampaknya semua yang anda lihat dipantulkan dalam cermin mempunyai kiri dan kanan terbalik. Tetapi, susunan atas dan bawah nampaknya tidak diterbalikkan. Pantulan cermin anda masih menunjukkan anda berdiri atas lantai, bahagian siling masih di atas dan semua huruf pada tulisan imej cermin anda tidak terbalik atas-bawah.

cermin barkoba inception

Mengapakah cermin hanya memantulkan imej dengan menterbalikkan kiri-kanan dan bukannya atas-bawah? Soalan ini nampak mudah namun mungkin ramai daripada pembaca pening bagaimana perkara ini terjadi bukan?

Cermin sebenarnya tidak menterbalikkan imej kiri-kanan!

pantulan cahaya

Cermin sebenarnya tidak menterbalikkan imej kiri ke kanan dan sebaliknya. Pantulan anda di cermin sebenarnya diterbalikkan dari hadapan ke belakang - jika anda mempunyai tahi lalat di sebelah kiri muka anda, ia masih kelihatan di sebelah kiri pantulan.

Tetapi kita sudah biasa melihat wajah orang lain dan kita secara naluri melakukan putaran mental kerana kita tahu bahawa mereka telah berpusing 180 darjah untuk menghadap ke arah kita. Imej dalam cermin sebenarnya dipantulkan (tidak diputar) jadi apabila kita memutarnya kembali di kepala kita, ia kelihatan terbalik.

Cermin memantulkan sinar cahaya supaya sudut pantulan sama dengan sudut tuju. Bagi objek tiga dimensi yang berdiri di hadapan cermin, terdapat imej objek yang dicipta di belakang cermin dengan bahagian kanan masih di sebelah kanan, bahagian kiri masih di sebelah kiri, bahagian atas masih di atas, bahagian bawah masih di bahagian bawah, tetapi bahagian hadapan terbalik ke belakang dan bahagian belakang terbalik ke hadapan.

Ini boleh dilihat dengan mudah dengan mengesan sinar dari titik penting pada objek dan melihat di mana ia berakhir dalam imej cermin. Imej di ats menunjukkan hasilnya, yang mengesahkan bahawa cermin hanya terbalik dari hadapan ke belakang.

Dalam imej di atas, kita melihat dari atas ke bawah pada kotak berwarna di atas lantai putih di hadapan cermin. Sinnaran cahaya yang mewakili dari titik pantulannya pada cermin kembali ke titik imejnya dan hal ini membuktikan bahawa cermin mengekalkan kedudukan sisi tetapi menukar kedudukan depan dan belakang.

Jika cermin benar-benar terbalik dari kiri ke kanan, maka bahagian hijau dan biru kotak akan ditukar dalam imej cermin (yang jelas tidak berlaku dalam imej di atas). 

Mengapa tulisan "Ambulance" sengaja dicat terbalikkan?

ambulance

Kebiasaannya ambulans akan dicat dengan tulisan perkataan "Ambulance" (atau Ambulans di Malaysia) dengan cara terbalik dari kiri ke kanan supaya pemandu boleh membaca perkataan itu dengan cara yang betul apabila melihat cermin pandang belakang mereka. Bukankah ini menunjukkan bahawa cermin menterbalikkan tulisan dari kiri ke kanan?

Tidak. Sebenarnya, perkataan "Ambulance" tidak dibalikkan dari kiri ke kanan. Ianya kelihatan seperti terbalik ke kiri ke kanan apabila anda menoleh untuk melihat ambulans. Tetapi itu adalah hasil daripada anda memalingkan kepala anda dan bukan dari cermin.

Jika anda mengangkat satu perkataan pada cermin supaya anda boleh melihat kedua-dua perkataan dan imejnya dalam cermin pada masa yang sama, anda akan melihat bahawa kedua-duanya boleh dbaca daro arah yang sama dan oleh itu tidak ada pusingan kiri ke kanan. Kesan ini ditangkap dalam imej di bawah.

refleksi imej

Jika anda kini memegang perkataan itu di belakang anda tanpa menoleh perkataan itu dan kemudian pusingkan kepala anda untuk melihat terus pada perkataan itu, ia kini kelihatan terbalik. Ini menunjukkan bahawa tindakan memusingkan kepala dan bukannya pantulan cermin yang menjadikan perkataan "ambulans" kelihatan terbalik. 

Bolehkah anda melihat perkataan tanpa menoleh? Jika ya, perkataan itu tidak akan muncul ke belakang. Secara teori, ya. Apa yang anda perlu lakukan ialah pergi ke belakang perkataan dan kemudian anda boleh melihat perkataan dan cermin tanpa menoleh.

Secara realitinya, sesuatu perkataan itu sering dilukis/tulis di tempat yang jika anda berada di belakangnya, anda tidak dapat melihat apa-apa lagi.

Bagaimana jika perkataan "Ambulans" dicat di bahagian atas cermin depan supaya ia muncul dengan betul pada cermin pandang belakang seseorang? Kini pemandu ambulans itu duduk di belakang perkataan itu.

Hasilnya, pemandu ambulans tersebut boleh membaca perkataan "Ambulans" dengan betul. Perkataan itu tidak kelihatan terbalik kiri ke kanan kepadanya kerana dia tidak menoleh. Tanggapan kontra-intuitif ini timbul daripada fakta bahawa apabila kita menoleh, kita secara tidak sedar memutarkan sesuatu perkataan supaya ia dibaca dengan betul.

Sekiranya anda masih tidak faham selepas membaca artikel ini dan mahukan penjelasan melalui video, boleh tonton video ringkas di bawah yang menjelaskan bagaimana kekeliruan ini terjadi.

     

Kredit:

  1. Science Focus
  2. Wired
  3. FORBES
  4. Washington PostHakcipta iluminasi.com (2017)