Bom neutron, juga dikenali sebagai bom radiasi yang dipertingkatkan, adalah sejenis senjata termonuklear.

Bom radiasi yang dipertingkatkan adalah sebarang senjata yang menggunakan gabungan untuk meningkatkan pengeluaran radiasi melebihi yang biasa untuk peranti atom.

Dalam bom neutron, letupan neutron yang dihasilkan oleh tindak balas gabungan dengan sengaja dilepaskan dengan menggunakan cermin sinar-X dan kelongsong tidak aktif secara atom, seperti kromium atau nikel.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Walaupun dianggap sebagai bom 'kecil', bom neutron masih mempunyai kekuatan sehingga puluhan atau ratusan kiloton.

kartun tentang bom neutron

Ia juga merupakan sejenis bom yang sangat mahal untuk dihasilkan dan untuk diselenggarakan kerana memerlukan sejumlah besar tritium, yang mempunyai separuh hayat yang agak pendek iaitu 12.32 tahun.

Pembuatan senjata ini memerlukan bekalan tritium yang berterusan.

Bom neutron pertama di Amerika Syarikat

letupan bom neutron di yaman

Penyelidikan Amerika Syarikat mengenai bom neutron bermula pada tahun 1958 di Laboratorium Sinaran Radiasi University of California di bawah arahan Edward Teller.

Berita bahawa bom neutron sedang dibangunkan dihebahkan secara terbuka pada awal tahun 1960-an.

Bom neutron pertama dikatakan telah dibina oleh saintis di Laboratorium Sinaran Lawrence pada tahun 1963, dan diuji di bawah tanah di utara Las Vegas, juga pada tahun 1963.

Bom neutron pertama telah dimasukkan ke dalam senjata A.S. pada tahun 1974. Bom itu direka oleh Samuel Cohen dan dihasilkan di Laboratorium Nasional Lawrence Livermore.

Kegunaan bom neutron dan kesannya

bom neutron china

Kegunaan strategik utama bom neutron adalah sebagai alat anti-peluru berpandu, untuk membunuh para askar yang dilindungi oleh perisai, untuk melumpuhkan sasaran perisai buat sementara atau secara kekal, atau untuk menghancurkan sasaran yang berdekatan.

Dakwaan bahawa bom neutron meninggalkan bangunan dan struktur lain dalam keadaan utuh adalah tidak benar. Ini adalah kerana letupan dan kesan terma merosakkan jauh lebih teruk daripada radiasi.

Walaupun sasaran ketenteraan dapat diperkuatkan, namun struktur awam mampu dimusnahkan oleh ledakan yang agak ringan.

Sebaliknya, perisai tidak terjejas oleh kesan haba atau letupan kecuali sangat dekat dengan lokasi letupan.

Dalam kes sasaran berperisai, kekuatan dan kesan yang dilakukan oleh bom neutron adalah jauh lebih dahsyat berbanding senjata lain.

Juga, neutron berinteraksi dengan perisai dan boleh membuatkan sasaran perisai menjadi radioaktif serta tidak boleh digunakan, biasanya dalam tempoh 24 hingga 48 jam.

Sebagai contoh, kereta kebal berperisai M-1 mengandungi uranium hancur, yang boleh mengalami pembelahan pantas dan boleh diubah menjadi radioaktif apabila dibom dengan neutron.

Sebagai senjata anti-peluru berpandu, senjata radiasi yang dipertingkatkan seperti bom neutron ini dapat memintas dan merosakkan komponen elektronik kepala peledak yang mendatang dengan fluks neutron sengit yang dihasilkan semasa letupan berlaku.
Hakcipta iluminasi.com (2017)